Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Földbiznisz

"Európai összehasonlításban a hazai földárak hihetetlenül alacsonyak maradtak."
Ritka az az egyetértés, amely a földkérdésben – vagy legalábbis a külföldiek földvásárlási moratóriumának három évvel való meghosszabbításában – az egymással csatározó pártok között kibontakozott. Mindenki számára evidencia, hogy a termőföld több mint természeti erőforrás és vagyoni érték: védendő kincs. Magyarországon 1945 és 1990 között egy teljes megyényi termőföldet vontak ki a termelésből. A folyamatnak a rendszerváltás sem vetett véget. Szerencsére ennek nem csak negatívumai vannak: gyarapodik az erdőterület, a természetvédelem pedig lassan önálló gazdasági ággá válik.

A csökkenő termőterület ellenére – európai összehasonlításban – a hazai földárak hihetetlenül alacsonyak maradtak. Jelenleg 300–800 ezer forintot kérnek egy hektárért, miközben például Németország déli régióiban már 9 millió forint közelében járnak. A magyar földárak négy-öt évente duplázódnak, így még 2014-ben is roppant alacsonynak számítanának, amikor – ha csoda történne, és az összes EU-tagállam egyetértését megszerezve sikerülne elérni a moratórium meghosszabbítását – mindenképp számolni kellene a tőkeerős nyugati vásárlók rohamával. Akár marad a moratórium, akár nem, egy biztos: Magyarországon földet venni már középtávon is tuti befektetésnek számít. Nézzük csak meg a várható folyamatokról legtöbb információval rendelkező országgyűlési képviselőink legfrissebb vagyonbevallásait: sokuk befektetési portfóliójában gyarapodnak a hektárok. Pontosan tudják: szép summát kereshetnek majd a földbizniszen.

Persze azokra a szakemberekre is érdemes lenne figyelni, akik régóta hajtogatják: a hatályos földtörvény elavult. Megváltoztatására azonban hiába sikerül megteremteni a szakmai konszenzust, a változtatási kezdeményezések rendre elsüllyednek a politika bugyraiban. Pedig a földvásárlási moratórium vége tényleg csak idő kérdése, előbb vagy utóbb mindenképp bekövetkezik. Akkor pedig olyan földtörvényre lenne szükség, amely – több európai országban megszokott gyakorlathoz hasonlóan – képzettséghez, helyben lakáshoz, szakmai szervezet vagy a helyi közigazgatás engedélyéhez kötött valamilyen földszerzési normát is meghatároz. Kérdés, hogy a tőkeszegény magyar gazdálkodók védelme érdekében sikerül-e majd az acsarkodó pártoknak ebben is egyetértésre jutniuk.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2010. február 19. 00:50
  „azért van ekkora gazdasági csőd mert a magyar nem képes termelni, nincs miből befektetnie. HA a külföldi vehet földet akkor azt megfizeti, ergo, a termelt árú is itt készül és munkahelyet is ad valamint az eladónak tőkét. Nem fogja kiásni 4méter mélyen a földet és hazavinni! Tessék már felfogni, az ugyanúgy itt marad és az ország termelésébe kerül a rajta termő dolog. Nem fogja elvinni mert itt fogja eladni is.”
 • 4. Yossarian 2010. február 18. 23:00
  „a sok .... parasztot meg lehet hülyiteni ezekkel a magyarkodós idiótaságokkal. pedig ha negednék a külfödieket vásárolni, már rég rendes ára lenne. de valójában ez a helyzet azoknak a magyar spekulánsoknak jó, akik tudják, hogy előbb-utóbb fel kell oldani a moratóriumot. és akkor szabad lesz a vásár. csakhogy addigra már felvásárolták a termőföldet pici pénzért. és az ..... magyar paraszt megint hoppon marad. <moderálva....>”
 • 3. unknown 2010. február 18. 21:00
  „Sajnos igazat kell adnom 2. hozzászólónak, még ha nem is tetszik a megoldás. Kézzelfogható azon álmok meg nem valósulása, amit a rendszerváltozás mímelése idején gondoltunk, hogy t.i.: kb. 25 év alatt elérjük a nyugati gazdasági átlagszinvonalat. Béreink, kereseteink ott ragadtak 1990-ben. Még egy évünk van arra, hogy korlátozó törvényeket hozzunk a spekulatív föld felvásárlás megakadályozására. Maradjon azok kezében a döntés, akik itt laknak és saját jogon művelik, műveltetik meg a földet. Szóba se jöhessenek külföldön lakó tőkebefektetők.”
 • 2. berkabela 2010. február 18. 18:10
  „Nem lesz a földnek ára, ha a külföldiek nem vásárolhatják.Hazai viszonylatban csak a politikusoknak van pénzük, ezért ők akarják bagóért megszerezni,és ezért nem engedik a külföldieket vásárolni.”
 • 1. Agyalapi 2010. február 18. 13:25
  „Volt egyszer egy nagy mondás: a föld azé, aki megműveli.
  Bizony, akkor lesz ára is. A spekuláns politikusok meg ráfáznak, mert el lesznek számoltatva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisütötték

"Amit eddig szabad volt, azt pár napig büntették, most megint lehet. Ki igazodik el ezen?" Tovább olvasom