Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Fölfedezve, kipusztítva

"Az új fölfedezéseket, vagy legalábbis – még főemlősökkel kapcsolatban is – fölfedezésgyanús jelenségeket sokszor tőlük szinte alig lemaradva követi a fölfedezettek kipusztítása, többnyire még csak nem is direkt módon, hanem élőhelyeik tönkretételével, művelésbe vonásával."
Érdekes hangyafajra bukkant a szegedi gyermekklinika előtti területen egy szakember. Soha még csak hasonlót sem látott errefelé, alaposan tanulmányozni kezdte. Kiderült, ez a hangyafaj ugyanaz a hangyafaj, amit ő – a tudományterület nemzetközileg is ismert, kiemelkedő képviselője – eleddig csak Dél-Törökországban talált meg. Ez a fölfedezés kitűnő példa arra, hogy milyen meglepetésekkel szolgálhat Földünk, holott – vélnénk – már mindent fölfedeztünk, amit egyáltalán föl lehetett fedezni. Az más kérdés, hogy ez a hangyafaj – melynek fölbukkanása olyannyira váratlan volt Magyarországon, hogy még mindig nincs magyar elnevezése, továbbra is csak nemzetközi tudományos nevén emlegetik, latinul – azóta eltűnt a gyermekklinika-környékről: az ottani munkálatok megsemmisítették az élőhelyét. Viszont, nem kevésbé váratlan módon, feltűnt a budai hegyekben.

Ilyen dolgokra is gondolnunk kell a Föld napja kapcsán. Ekkora meglepetéseket is tud okozni planétánk, még a szakemberek számára is.

Pontosabban: legtöbbnyire kizárólag nekik okoz meglepetést – a közember még csak nem is értesül ezekről. Arról sem, hogy a dél-amerikai esőerdőkből még mindig újabbnál újabb állatok kerülnek elő, s nem hangyaméretűek. Új tengeritehén-faj, új pekarifaj, a bennszülöttek jaguárnál nagyobb ragadozóról is beszélnek, tán már gereznáját is látták a kutatók, csak még élő példányhoz nem volt szerencséjük, és így tovább. Sajnálatos, hogy ezek az új fölfedezések többnyire úgy keletkeznek, hogy egyre inkább zsugorodik az őserdő, s egyre inkább emberközelbe kerülnek azok az élőlények is, melyeknek eddig még volt hová visszahúzódniuk. Az új fölfedezéseket, vagy legalábbis – még főemlősökkel kapcsolatban is – fölfedezésgyanús jelenségeket sokszor tőlük szinte alig lemaradva követi a fölfedezettek kipusztítása, többnyire még csak nem is direkt módon, hanem élőhelyeik tönkretételével, művelésbe vonásával. Arra pedig gondolni sem merünk, hány élőlényfaj fölfedezését előzte meg a Föld színéről való visszavonhatatlan eltüntetésük.

Itt, a Dél-Alföldön is zajlanak ehhez hasonló jelenségek. Új, növényritkaságokkal ékes, természetvédelmileg értékes gyepterületeket még évekkel ezelőtt is fölfedeztek környékünkön a kutatók. És megy a huzavona, védettséget kaphatnak-e ezek az élőhelyek, vagy sem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tessék lazítani!

Idegrendszeri lazításra gondolnak leghamarabb, és Szent Heverdel napját tarthatják a feszültségek… Tovább olvasom