Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Fölösleges tiltás

"Sokszor azért nem tudják befizetni a diákok ezt a pénzt, mert a szüleik nem tudnak még erre is adni."
Született a napokban megint egy olyan ombudsmani állásfoglalás, amelynek gyakorlatilag az égvilágon semmi értelme: jól meg lett tiltva benne az osztálypénz szedése, mert az... Mi is? Inkább nem válaszolom meg.

Amikor egy-egy ilyen állásfoglalás napvilágot lát, mindig elgondolkozom azon is, van-e értelme az ombudsmani intézménynek úgy általában. A válasz, persze, igen, sőt nagyon is szükség van rájuk, mégis sokszor az az érzésem, nemcsak nekem, hanem sokaknak, hogy unatkoznak, s unalmukban mindenféle fura dolog eszükbe jut.

Osztálypénzre nem azért van szükség, hogy még így is szívja az iskola az egyre kilátástalanabb helyzetben lévő családok vérét. Osztálypénzzel olyan pluszdolgokat tehet meg a kis közösség, amelyeket egyébként a pénz hiányában nem vagy sokkal nehezebben tehetne meg.

Osztálypénzre azért van szükség, mert a befizetett pénzből elmehetnek kirándulni, fagyizhatnak a tanév utolsó napján, virágot vehetnek belőle pedagógusnapon a tanárnőknek, a végzősök ebből készíttetik el tablóikat, ezzel pótolják ki az érettségi öltönyt, a lányok kiskosztümjét – úgy gazdálkodhatnak belőle, mint egy család. Vagy inkább mint a kormány, kicsiben: eldöntik, mire és mennyit fordítanak. Államadósságot persze nem tudnak csinálni, de ez talán nem is baj.

Az viszont igen, hogy sokszor azért nem tudják befizetni a diákok ezt a pénzt, mert a szüleik nem tudnak még erre is adni. Mert mondjuk fénymásolópapírt kellett venni az iskolának, mert az intézménynek arra nem (vagy inkább: arra sem) tellett.

Ma sajnos teljesen természetes, hogy a szülőknek támogatniuk kell az iskolát: közösen kell kifesteniük az osztálytermet – külön mázli, ha van egy szakember apuka a szülők között –, együtt vesznek az ablakra új függönyt, virágot, posztert a falakra. Ezek mind olyan „kényszeradók", amelyeket az apukák, anyukák befizetnek, megcsinálnak. Hiszen a gyerkőcért teszik. Persze az osztálypénz is kényszeradó, de mégis más: anya azt valóban a gyereknek adja, tényleg ő költi el arra, amire akarja – gyakorlatilag magára. És így azért könnyebben kerülnek elő a pénztárcák belső rejtekhelyeiből az utolsó odaadható forintok.

Olvasóink írták

 • 5. mosómasa 2009. december 03. 06:25
  „3. Nálunk "ezer éve" a szülők szedik az osztálypénzt. Az ofő max. kér pénzt az SZMK-tól, ha szüksége van az osztálynak valamire. Nekünk szülőknek sokkal könnyebb havonta beadni egy kisebb összeget,mint egyösszegben a kirándulásravalót. Az ombudsman meg foglalkozzon valami mással. Ha ennyire ráér, menjen kapálni.”
 • 4. rigójancsi 2009. december 02. 20:52
  „Sokkal könnyebb és ésszerűbb havonta egy kisebb összeget beadni egy olyan kiadásra, amit később így is, úgy is ki kell fizetni - persze, akkor már egy összegben. Ez pedig a legtöbb család számára nagyon nehéz, vagy lehetetlen.
  Az ombudsman gondolom nem minimálbérből él, így el sem tudja képzelni milyen az élet "idelennn"!”
 • 3. Celtis 2009. december 02. 15:18
  „Amint arra egy másik forrás rögtön fel is hívta a figyelmet, semmi nem változik, csak ettől kezdve hivatalosan sem az iskola szedi az osztálypénzt, hanem a tanulók (szülei) közül valaki.”
 • 2. Kmetter.Bubi 2009. december 02. 12:37
  „Lehet, hogy a gombócman is teljesítménybért kap, mint a BKV-ellenőrök: meg kell lennie a napi penzumnak. :))”
 • 1. achilleus 2009. december 02. 12:37
  „Hasonlókat gondoltam én is az ombudsmani állásfoglalás olvasásakor. Problémát nyilván csak a fizetni nem tudó szülők jelenthetnek, akik gyerekei így kimaradhatnak a közös programokból, osztálykirándulásból, és ezáltal valamiféle megalázottsági-kirekesztési pozícióba kerülhetnek. Viszont - ahogyan az írásban is szerepel utalás - a szülők megállapodhatnak abban, hogy a szegényebb családok esetleg valami egyéb tevékenységgel kiválthassák az osztálypénz egy részét, vagy egészét. Eleve elvágni még a megegyezés lehetőségét is, nagyon nem szerencsés ombudsmani beavatkozás egy kisebb közösség dolgaiba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vírus támad, orvos hallgat

"Folyamatosan kérdeztünk, csak épp választ nem kaptunk eddig." Tovább olvasom