Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Folytatják

JEGYZET – Véget ért az "elmúltnyócév."
Vasárnap éjjel véget ért az „elmúltnyócév". Nem is tudom, mivel fogja tölteni hivatali idejének jelentős részét Selmeczi Gabriella, Hoppál Péter és Zsigó Róbert Fidesz-kommunikátor – innentől ugyanis nincs kire mutogatni.

A magyar választók az erő nyelvén értettek, és az egyetlen olyan politikust választották, aki következetes, szisztematikus országképet, víziót mutatott nekik. Folytatni szeretnék. Az nyilvánvalóan ábránd volt a kormányváltásra szövetkezett baloldali pártok részéről, hogy az emberek majd a szavazófülkékben mondják el, amit a közvélemény-kutatóknak nem akartak az elmúlt években – jelesül, hogy permanens fülkeforradalom helyett kormányváltást akarnának.

Nem akartak. Azt még sokáig lehet majd elemezni, miért. Lelkesednek a rezsiharc győzelmeiért? Beletörődtek sorsuk megváltoztathatatlanságába? Féltik az egzisztenciájukat? Megszokták a korrupciót? A 60 százalék körüli részvételi arány utóbbi válaszokat is valószínűsíti. Valóban nem volt hangos, a bőrünk alá hatoló, dübörgő kampány, de ha a mezei választópolgár szót akar magának a politikában, négyévente, ilyenkor kiabálhat a leghangosabban. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, máskor is nyugodtan maradjon csendben.

Mi lesz itt? Az látszik, Csongrád megye két körzetében is második erő lett a Jobbik, és országosan is szorongatta a baloldalt, úgy tűnik: az MSZP szép lassú összeomlása 2010-re nem egy új baloldal lehetőségét hozta el, hanem a szélsőjobb megerősödését.

Az újabb kétharmad lapzártánk idején még kérdéses. De nem is ez a lényeg: az alaptörvény gránitszilárd, a közhivatalok élén bebetonozva a megbízhatók, a sarkalatos törvényekhez hozzá sem szagolhat másik parlamenti erő. Mondhatnánk most, hogy történelmi esélyt kapott a rendszerváltás óta először újraválasztott jobboldal a konszolidációra, de Orbán Viktor 2010 és 2014 közt épült rendszerének éppen az állandó feszültségben tartás volt a legfőbb mozgatórugója.

Mától kevesebb lesz az ellenség? Megváltozik a szemlélet, amely szerint aki nincs velünk, az nincs is? „A gyűlölet nem pálya" – értékelt tegnap éjjel Orbán Viktor miniszterelnök. Hátha így értette.

Véget ért az „elmúltnyócév".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétszüret

˝A kétségeik miatt nem nekik kell szégyenkezniük.˝ Tovább olvasom