Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Fontos dolgok Amerikában

"Az persze az emberi ostobaság rendkívüli vadhajtása, hogy egy négyéves kisfiút, miután a dadus keblei közé hajtotta a fejét, kirúgtak az óvodából, mondván, illetlen szexuális magatartást tanúsított. Ez a kék Texasban történt a minap, és roppant jellemző, hogy ott."
Az persze az emberi ostobaság rendkívüli vadhajtása, hogy egy négyéves kisfiút, miután a dadus keblei közé hajtotta a fejét, kirúgtak az óvodából, mondván, illetlen szexuális magatartást tanúsított. Ez a kék Texasban történt a minap, és roppant jellemző, hogy ott. Texasban egyébként nem szokás bemászni egy idegen birtok kerítésén. Az illetőt különösebb tétovázás nélkül lelövik.

A négyéves molesztáló esete kapcsán eszünkbe jut az a kedves ismerősünk, ki élete egyik fényesebb szakaszában az Egyesült Államokban élt, s nem egyedül. Barátja zenész volt, finom, kedves fiú. De mert bizonyos szerelmek nem tartanak örökké, ez a kert is gazos lett idővel, jöttek a viták, a félreértések, a hideg éjszakák, mígnem a mi közös ismerősünk, e törékeny és pici magyar lány egy kisebb vita hevében nyakon vágta zenész szerelmét. A fiú legott kihívta a rendőröket, akik csakhamar jöttek is, és bizony hosszan, nagyon hosszan kellett magyarázkodni. Ezzel a történettel csak azt akartuk jelezni, hogy a személyiségi jogok, illetve az erőszak különböző alkalmai és formái a hétköznapi normatívákban is roppant komolyan vannak véve az Újvilágban.

Nyelvtanárunk, itt, az amerikai egyetemi városban, bűbájos asszony, orosz és német felmenőkkel bír, a nagymája még Kijevből indult neki Amerikának. Megkérdeztük tőle, mi lenne az a néhány dolog, ami a legfontosabb a számára, itt, az Egyesült Államokban, Amerikában, ebben a sokak által gyűlölt, sokak által rajongva szeretett országban. Semmiféle tétovaságot nem tapasztaltunk az első pont megjelölésénél. Az alkotmány. Ez lenne a legfontosabb, az első, az igazodás, az élet mértéke. Nem az amerikaiak istene, a Coca-Cola, a Szabadság-szobor, vagy a felülmúlhatatlan manhattani panoráma. Tulajdonképpen gyönyörű válasz volt. Ugyan hány magyar jelölné meg elsőre az országa alkotmányát mint az élete fundamentumát?!

A második pontként a nők jogainak fontosságát jelölte meg a mi nyelvtanárunk. És a harmadik pont? Az amerikai irodalom, melyet imád, Dickinson, a zsémbes Melville, Mark Twain, Lowell, s a többiek. Itt vetjük közbe Mark Twain ama megállapítását, hogy az igazán jó irodalom és a nem igazán jó irodalom között olyasféle különbség van, mint mondjuk a fény és a szentjánosbogár között.

Aztán a negyedik pontnál már eltűnődött a tanárunk. Kint, a kopasz fákon mókusok kergetőztek. Az ég gyűrt csokoládéspapírként fénylett. Hát igen. Hogy lenne nekik, Massachusettsben egy csinos kis házuk, és abban a házban lenne egy kandalló is. Ülni a kandalló mellett, és élni, melegedni. Az olyan gyönyörűség. Az alkotmány, a nők jogai, az irodalom és a kandalló, ez az a négy dolog, amiért érdemes amerikainak lenni. És akkor hirtelen visszakérdezett. S magyarnak lenni miért érdemes?

Lett egy kis csönd, horkolt a tanárunk kutyája, mint egy bányász. Aztán mondtunk valamit arról, hogy nem biztos, hogy érdemes, de kell, és nem biztos, hogy öröm, de mindenképpen feladat, s hogy a válaszokat tanulnunk kell még, és nemcsak angolul, de magyarul is. Elmondani szépen, nyugodtan, hogy miként érdemes magyarnak lenni, miközben tudjuk, hogy nem feltétlenül az.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelbelső

"Ilyen panel is van, meg olyan is. Ha nem vasvillával hányták volna össze, talán mind jó lenne. A… Tovább olvasom