Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Förgetegek fesztiválja

"Megszokhatták tőlem, eddig nem vitt rá a lélek, hogy a hivatásos zöldbékák távlati előrejelzéseit dicsőítettem volna. Maguk is elismerik, nagy a kockázata, legföljebb egy hétre tudnak megközelítően elfogadható prognózissal szolgálni, a tapasztalat azonban ezt is megkérdőjelezi."
Megszokhatták tőlem, eddig nem vitt rá a lélek, hogy a hivatásos zöldbékák távlati előrejelzéseit dicsőítettem volna. Maguk is elismerik, nagy a kockázata, legföljebb egy hétre tudnak megközelítően elfogadható prognózissal szolgálni, a tapasztalat azonban ezt is megkérdőjelezi. A távlatok mindig labilisak, a jelen igen bizonytalan, a múlt viszont, Istennek legyen hála, holtbiztos szokott lenni.

Kezdjük az idei nyárra szólóval! Remélem, fülükbe cseng még a riasztás: hűvös nyarunk lesz. Amikor ez elhangzott, még elő kellett kapkodnunk kora tavaszi hacukáinkat, kézen kellett fognunk esernyőnk nyelét, csak úgy indulhattunk neki a rövid túrának is. Akkor tehát el is hittük, hogy hűvös lesz az idei nyár. Amikor ezeket a sorokat pötyögtetem, a múlt hétre kell gondolnom, mert hajszál híján még akkor is érvényes volt.

Megbicsaklott azonban a hat-hét napos jóslások igéje is, olyan gatyarohasztó dögmelegek jöttek ránk, azonnal elromlott kicsike agyunk termosztátja is. Kalap alatt is fölforrt némelyek fejében a káposztalé.
Segíteni szeretnék az emberiségen. Nem hozom elő részleteiben Karinthy Frigyes atombiztos időjelzését – az ökör két szarva közé kötött madzagot, amely ha mozog, fúj a szél, ha nedves, akkor esik, ha viszont száraz, akkor semmi sincsen –, mert ezt a kocatudomány is hitelesítette már, originál sajáttal állok elő, egész nyárra érvényessel. A várható időjárás tehát: időjárás mindig várható, mert lesz. Változó felhőzet, helyenként napsütéssel, csöndes esőktől a jéggel vert förgetegig minden megeshet, villámlás, mennydörgés, istenharagja egyaránt lehet, a hőmérséklet pedig fagyponttól az ötven fokig előfordulhat. (Talán még emlékszünk a nem is olyan régi alpokalji hajnali fagyokra.) Ne felejtsük el Illés napját! A száz esztendővel ezelőtti százesztendős jövendőmondó is azt mondta erre a napra (július 20-a, csütörtök), hogy jégveréses nagy viharok várhatók. Miért éppen ezen a napon? Mert Illés próféta is tüzes szekéren ment föl a mennyekbe.

Nagy baj, persze, így sincsen, legalább nekünk, a mindenben a kriminálist kereső újságíróknak így is megterem a napi betevőnk. Megírhatják az újságok, önzetlenül, térítési igény nélkül, hogy sok vizet kell innunk, és unszolják is a hivatalos szerveket, rendezzenek szúrópróba szerinti ellenőrzéseket, mert a munkáltatónak kutya kötelessége ivóvizet szolgáltatnia. És aláfestésként hozzák az útépítők borzalmait. Ott is van a legtöbb helyen a flakonos ásványvíz. Első kenyérkereseti munkalehetőségem úszott volna el, ha már akkor érvényben lett volna ez a passzus: vízhordóként kezdtem kölökkoromban.

Csak azt akarom mondani, miközben várom a nagyon bölcsen előrejelzett hűvös napokat, meglepődve hallom, Miskolcon förgetegek fesztiválját rendezik. Szent Péter most se akarja kihagyni mennydörgetős kuglimeccseit. Az egész országra elegendő jegek gyülekeznek a megszorult publikum talpa alatt. Hogy miért éppen ott csúcsosodnak a jégfelhők, bízom benne, arra is lesz atombiztos magyarázat, csak ki kell várnunk. A szemétnagy forróságnak, és a közbeszóló hegyi közelségnek biztosan lesz benne szerepe, ahogy minden időjárási tankönyvben benne foglaltatik. Csak újabb szilaj hasmenések ne keveredjenek bele!

Magam meg szoktam oldani minden nyarak örök gondját. Ha hűvös van, fölöltözöm, ha idétlen nyavalyaként tör ránk a forróság, beállok a kerti zuhany alá. És közben hűtött fejjel rágódom rajta, érdemes volt-e egybehegeszteni a vasúti síneket. Azok zuhanyoztatása több vizet visz el, mint az enyém, és hatása teljesen bizonytalan. A fizika törvénye megföllebbezhetetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünneplők

"...elkezdődött – és máig tart – a falunapok divatja. Bár egyre több településen a régi,… Tovább olvasom