Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Forró forint

"Sokan és sokat fáradoztak rajta, annyira sokan, hogy immár meg nem mondható pontosan, minek köszönhetjük a forint válságát. Pedig a helyzet kezd kínos lenni, amit az is jelez, hogy intenzív ujjal mutogatás történik olyan irányokba, ahonnan felelős sosem kerülhet elő."
Sokan és sokat fáradoztak rajta, annyira sokan, hogy immár meg nem mondható pontosan, minek köszönhetjük a forint válságát. Pedig a helyzet kezd kínos lenni, amit az is jelez, hogy intenzív ujjal mutogatás történik olyan irányokba, ahonnan felelős sosem kerülhet elő. A forint gyengülésének oka volt már Izlandon, Törökországban, Új-Zélandon. Oka volt a lengyel pénzügyminiszter, a teljes szlovák kormány, az amerikai nemzeti bank, és a legutóbbi gyöngyszem szerint maguk a magyarországi befektetők, akik nem eléggé tájékozottak.

A valóság közben drámai lett. Fizetőeszközünk az idei februári 250 euró körüli árfolyamról mára a történelmi mélypontot jelentő 285 eurós szintet is megnézte. A Fitch hitelminősítő intézet szerint (ők a leminősítéseink során lettek tájékozatlannak nevezve) júniusban a magyar forint volt a világ legkevésbé stabil devizája. A gyenge forint itthon a külföldről bejövő összes termék és nyersanyag árát megemeli, inflációt kelt, nehezíti a devizában eladósodott háztartások terheit, kellemetlen a külföldre utazóknak. Egyenesen rémálom lenne elképzelni, hogy hasonlóan gyenge átváltási arányban vezetik majd be az eurót Magyarországon. Esetleg még gyengébben, hiszen hosszabb távra londoni elemzők máris 290-300 forintos euróárfolyamot jósolnak.

A magyar háztartások számára nincs tehát pozitív következménye a forint gyengülésének. Békévé csendesült viszont az exportra termelő lobbik hangja, amelyek korábban az MNB vezérkarának menesztését sürgették. Maga Gyurcsány Ferenc még az azóta túlhaladott 277-es árfolyamnál is a forint gyengítésére kommunikált, mondván, hogy a 282-es sávközép a reális. Csoda-e, hogy a spekulánsok is rögvest így gondolták? A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának felhígítása után a politikai ellentét fantomja sem lehet komoly ok már. Az MNB piaci várakozások ellenére többszörösen nem avatkozott közbe a forint gyengülések során, sőt kifejezetten gyengítő hatású kamatbizonytalanságot okozott. Míg a szlovák vagy a török bank kamatemeléssel védte a spekulációs támadást, a magyar intézmény néhány rosszul sikerült verbális intervencióval, és egy 0,25 századpontos emeléssel megelégedett.

Miért érheti meg, hogy kockázatokat vállalva magára hagyják hát a forintot? A lakossági veszteségek nyilvánvalóak. Az exportra termelő cégek valószínűleg lenyelik a hasznot profit gyanánt. A válasz gyaníthatóan az, hogy a Gyurcsány-féle egyensúlyjavító intézkedések bejelentése után a monetáris tanácsban megnyugvásra számítottak kamatemelés nélkül is, ez azonban nem következett be. A forint lett a magyar állapotok hőmérője, és a lázat nem sikerült újabb ígérgetésekkel és fogadkozásokkal csillapítani. A külföldi befektetők egyre kevésbé hisznek a kormányon lévő politikai garnitúrának, Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt pedig az a veszély fenyegeti, hogy minél többet beszél a terveiről, annál kevesebbet használ vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró lesz a nyár

"Minden jel arra vall, hogy forró nyár elé nézünk. Már ami a közéletet illeti. Hat szakszervezeti… Tovább olvasom