Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Forró lesz a nyár

"Minden jel arra vall, hogy forró nyár elé nézünk. Már ami a közéletet illeti. Hat szakszervezeti szövetség július 8-ára már meghirdette a maga demonstrációját a megszorító-kiigazító intézkedések okán, és abban is biztosak lehetünk, hogy nem ez lesz az egyetlen tömeges tiltakozó megmozdulás a következő hónapokban."
Minden jel arra vall, hogy forró nyár elé nézünk. Már ami a közéletet illeti. Hat szakszervezeti szövetség július 8-ára már meghirdette a maga demonstrációját a megszorító-kiigazító intézkedések okán, és abban is biztosak lehetünk, hogy nem ez lesz az egyetlen tömeges tiltakozó megmozdulás a következő hónapokban. Gyulán csütörtökön már tüntettek a közalkalmazottak az elbocsátások miatt, pedig a java annak is csak ezután jön. Hiszen 12 ezer 500 embert kívánnak elküldeni a közszférából.

A létszámcsökkentés is rengeteg családot érint, a gáz, az áram és az áfa emelése, a tandíj pedig szinte mindenkit ebben az országban. A mind hidegebb zuhanytól sokaknak a lélegzete is elakad, és az elkeseredés, a tehetetlenség érzete valószínűleg sokakat kivisz majd az utcára is. Annyi biztos, hogy a hat szakszervezet által meghirdetett tömegdemonstrációhoz hasonló méretű nemigen volt az ország újabb kori történetében, hacsak az Antall-éra taxisblokádja nem.

Senki nem képes megvédeni magát és családját a változásoktól. És nem képes rá semmiféle politika sem. Riasztóak az adatok. Az MNB tegnapi bejelentése szerint az első negyedév fizetési mérleghiánya meghaladta az 1,6 milliárd eurót. (Ez közelíti a félbilliárd forintot!) Közben az olaj ára is száguld fölfelé, átlépte a 73 dollárt. Ez és a gyengülő forint még nagyobb benzin- és gázárakat vetít előre. Csütörtökön a forint először bukott át az intervenciós sáv alsó felébe. Ugyanezen a napon a kincstár 40 milliárd forintnyi államkötvényt akart értékesíteni a hiány finanszírozására, de csak 30 milliárdnyit sikerült eladnia. A többi vételi ajánlat ugyanis elfogadhatatlanul rossz volt.

És az igazi baj itt kezdődik. Azzal, hogy a nemzetközi tőke kivonul a magyar adósságfinanszírozásból, vagy a megtérülés kockázatai miatt elviselhetetlenül drágává teszi azt. Most éppen a szakadék küszöbén állunk. Vagy visszafordulunk az úton, vagy...

A bajokkal és a lehetséges gyógymódokkal is többnyire tisztában vagyunk. E tudás azonban aligha enyhíti a tehetetlenség és a veszélyek érzetének keserűségét. Leginkább azonban a húzd meg, ereszd meg korszakok hatvanas évek óta gyűlölt váltakozásából volt elegünk. Azzal, hogy a Bokros-csomag mindannyiunk által keservesen kikínlódott eredményeit az ezredfordulótól három kormány engedte fölélni ebben az országban, hogy most elölről kezdhessünk mindent.

Valaki a minap azt mondta: Magyarországon most ér véget igazán a szocializmus, ha végre valóban megkezdődik a nagy állami elosztórendszerek reformja. A lépések kikerülhetetlenek. Ettől azonban még forró lesz a nyár. Csak az a kérdés: mennyire?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyüzem

"Azt senki sem mondta a szünetben, hogy lehet Vörös Gabriella nagyon jó igazgató, a múzeum pedig… Tovább olvasom