Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Fű, fa, virág...

JEGYZET "Legelső lépés az életmódváltás."
A WHO húsz évvel ezelőtt azt jósolta, 2020-ra a depresszió lesz a második leggyakoribb betegség, amely a munkaképességet csökkenti. Nem is kellett addig várni, a statisztikák szerint lelki egészségünk tömeges elvesztése már évekkel ezelőtt bekövetkezett.

Ma már csak a depresszió miatt a GDP 1 százaléka esik ki az Európai Unióban. Itthon sem jobb a helyzet, hiszen a kontinensen élen járunk a mentális betegségek előfordulásában. Személyes tapasztalat is: elég csak az ismeretségi körben megkérdezni, és kiderül, rengetegen szednek antidepresszánsokat.

Orvostól, színházi embertől, újságíró kollégától is hallottam már: nem tudna a „dilibogyói" nélkül normális életet élni.

Ezért is sokkoló az a 15 ezer amerikai beteg bevonásával végzett friss kutatás, amely szerint kilenc évvel a diagnózis után a csak a pszichoterápiát választó és a kezeletlen betegek tünetei kevésbé súlyosak, mint azoké, akiket antidepresszánsokkal kezeltek.

A kutató szerint ez azért lehet így, mert a folyamatos gyógyszerszedés visszaeséshez, rezisztenciához vezethet, és hosszú távon a várt hatással ellentétes eredményeket hozhat, elvonási tünetek is kialakulhatnak.

A szakemberek nem azt mondják, hogy teljesen el kell felejteni ezeket a gyógyszereket, hiszen krízis esetén, amikor magas az öngyilkosság kockázta, életet menthetnek.

Mit lehet akkor tenni? A pszichiáterek szerint miként sok testi betegség esetén, a mentális zavaroknál is legelső lépés az életmódváltás. Akinek már a hírektől is szaporább lesz a szívverése, annak azt tanácsolják: ne csak akkor menjen nagyokat sétálni a szabadba, ha nyílik a pitypang.

A fű, fa, virág és a friss levegő éppúgy csodát tehet, mint a sport vagy egy házi kedvenc. Emlékszem, Keszthelyi Béla főgyógyszerész régen az operabarátoknak nyugtató helyett a Lohengrin meghallgatását javasolta.

Ugyanilyen gyógyító hatású lehet egy meccs is, ahol a szurkoló kikiabálhatja magából a felgyülemlett feszültséget. Nincs ebben újdonság, csak újra fel kell fedezni a régi, bevált praktikákat.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi Mártonok

"Nem is tűnik már olyan távolinak, múltba veszőnek a személye." Tovább olvasom