Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Függőség

"Évtizedek elhibázott döntéseiért hosszú ideig fizethetünk."
Mindig a lakótelepeken élők a legkiszolgáltatottabbak egy fűtési szezonban: sose tudhatják, meleg lesz-e a lakásban, ha hirtelen hidegre fordul az időjárás, hány fokos víz kering a radiátorokban, s hogy garantálja-e valaki a rendszer hibátlan működését. Szegeden most négy házban vacognak a lakók azért, mert nyomáshibás lett egy kazán.

De nem csak a panelekben lakók átkozódnak a közelmúlt elhibázott energiapolitikája miatt. Magyarországon ugyanis a háztartások minimum 60, de az is lehet, hogy 80 százalékában csak földgázzal fűtenek, ha hinni lehet az interneten megjelent különböző felméréseknek. Beleértve természetesen a távhőért fizetőket is.

Évtizedek elhibázott döntéseiért hosszú ideig fizethetünk: havi több 10 ezer forint és mérhetetlen mennyiségű bosszúság az ára. Azt azonban még senki sem tudja, mibe kerülne, hogy egy olcsóbb energiaforrásra „kössék rá" a távhő meglévő hálózatát, vagy dobják ki az egészet úgy, ahogy van. Az egyedi gázfűtésre berendezkedett városi társasházi lakások, falusi házak tulajdonosai is csak annyival vannak előnyösebb helyzetben, hogy már hallották, mi az ára a napkollektor vagy a hőszivattyú fel- és beszerelésének. Hanyatt is dobták magukat tőle.

Az olcsó és kényelmes földgázra hivatkozva az ország összes településének összes utcáját felásták a 70-es évektől kezdve folyamatosan. Majd lebetonozták és leaszfaltozták az árkokat. Ezzel együtt bebetonozták a földgáztól való függőségünket is.

Olvasóink írták

  • 2. jq 2009. október 16. 12:18
    „Nem csak napkollektor meg hőszivattyú van, hanem tüzifa is. A barkácsáruházak egymás alá ígérve kínálják a kályhákat és a kandallókat. Persze a gáz sokkal kényelmesebb....de akkor ne nyafogjon, akinek meglenne a lehetősége (nyilván nem a panelben, vagya a társasházban)”
  • 1. kisbuta 2009. október 16. 12:01
    „T. Szerkesztő!
    Mit tud, mint más vidéki nagyvárosban sikerrel indítottak próbapert a panelok leválásáról a kp.i szolgáltatótól, Szegeden volt már ilyen? Mit gondol, ha nem, sikerrel járhatna egy ilyen próbálkozás? (mint tudjuk, Mo-on nem a precedens jog szerint ítélkeznek, tehát más bíróság határozata nem mérvadó, csak esetleg figyelembe vehető a másik bíróságon)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honnan nézzük?

"Még jó, hogy úgysem lehet az egész vidéket a gyenge hatékonyságra hivatkozva bezárni." Tovább olvasom