Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Fürdővíz

"Mi meg elfordulunk, hogy ne zavarja összkomfortunkat Katalin keserűsége."
Az egykori hiánygazdálkodás rákényszerítette a magyar szakit, hogy a „nincsből" is kókányoljon valamit, szóval ha törik, ha szakad, megoldja a helyzetet. Az ügyes kezűek annyira belelendültek, hogy kuktában főzték a pálinkát, a gázkazánt meg átalakították vegyes tüzelésűre, mert ugyebár sose lehet tudni. Megspórolták a szomszédnak a konvektorbekötést, a nagymamának pedig Rakéta porszívóból eszkábáltak motoros fűkaszát. Viccet csináltunk a hazacsempészett satupadból, és elismerően bólogattunk a Dizájn center ragyogó elmeszüleményeihez. Buherálók mindig lesznek, mert ők megállíthatatlanok.

Nem azokról beszélek, akik – mert nem akarnak számlát fizetni – kockára teszik a családjuk életét. Ezekről hallva felhorgad bennem az indulat: nem szégyellnek lopni a közösből, holott nagyon jól tudják, hogy a szolgáltató az összes többivel fizetteti meg a megcsapolt gáz, villany, víz árát. Képesek úgy aludni, hogy akármikor felrobbanhat a fejük fölött a ház, vagy kigyulladhat a kókányolt vezeték.

Azokról beszélek, akik tudják, hogy vagy „elromlik" a vízóra, vagy a közkútról hordják a vizet az utca végéről. Vagy beköti az ismerős a villanyt, vagy aggregátor se lesz a mosáshoz. Létezik az a szegénységi lejtő, ahol nehéz megkapaszkodni, és három gyerekkel alkalmi munkából csak álmodni lehet a lámpafényről. Igen, Katalin lopta az áramot Királyhegyesen. Szerencsétlent még a gyerekei apja és a barátja is átvágta, nincs semmije. Most büntetésből ott tornyosul a feje fölött a villanyszámla, amelyet nyilván soha az életében nem fog tudni kifizetni. Pálcát törhetünk fölötte, végül is tényleg hibázott. Bűnhődjön! Egy szolgáltató nem köteles minden szempontot mérlegelni, hogy eldöntse, mennyire méltányos kedvezményt adjon neki. A fizetési felszólítás mellé a borítékba majd ezután is küld ajánlatot, hová, melyik alapítványhoz forduljon az adós, ha halmozódik a tartozása. A többieket meg egy kalap alá veszi, és törvényszerűen érzéketlenül kiönti a fürdővízzel a gyereket is. Mi meg elfordulunk, hogy ne zavarja összkomfortunkat Katalin keserűsége, arrébb kattintunk a számítógépen, megmelegítjük a vacsorát, befűtünk kicsit, és gyorsan elfelejtjük.

Olvasóink írták

 • 3. jq 2010. május 20. 14:42
  „Az én fűtés-, gáz, villany-stb. számlámban van benne az ilyen "ügyes" fogyasztók számlájának a díja, most éppen konkrétan neki szamlázták ki,azt amit fogyasztott (ez a ritkább eset). Nem kötelező áramot fogyasztani (még ma is élnek olyan tanyákon emberek, ahol nincs áram, mosni pedig kézzel is lehet)”
 • 2. kiokushyn 2010. május 20. 12:38
  „NA-Na,azért álljunk meg egy szóra! A tolvaj lehet,hogy tudna fizetni,csak ugye nem akar.Van aki akar,de nem tud-viszont nem is lopja az áramot.Ez azért írtó nagy külömbség ám.”
 • 1. Csirén 2010. május 19. 08:48
  „Nem értem. Gyerekei kollégiumban laknak, Ő egyedül él, nyilván dolgozik ( akármit, ha rá van szorulva) akkor miért nem tudja fizetni azt az áramot amit elhasznál?
  Nehogy megsajnáljak egy olyan embert, aki tolvaj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pocsolyába léptek

"Ennyi jó bor tényleg megérdemelne komfortosabb körülményeket." Tovább olvasom