Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Füstadó

JEGYZET - "Mire megtanultuk, mit is jelent, nagyjából meg is szűnik."
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagyon gonosz Európai Bizottság, amit egy még gonoszabb német vasorrú bába tartott a markában. Történt, hogy a rosszindulatú testület nem hitte el szegény magyar nemzetgazdasági miniszternek, hogy a sok-sok megszorító, pardon!, egyenlegjavító intézkedésnek köszönhetően majd jól felvirágzik a magyar gazdaság, a hiány a GDP 3 százaléka alatt lesz, és mindenkire fényes jövő vár magyarhonban. Emiatt aztán szegénynek újabb csomagot kellett összeállítania, egy hasonló mértékű kiigazításról.

Így hangzik Matolcsy György és a magyar kormány legújabb tündérmeséje a sokak szerint Bokros Lajost is felülmúló dupla megszorító csomagról. A valóság azonban az, hogy a két éve művelt, unortodox gazdaságpolitikának csúfolt ötletelgetés fenntarthatatlansága már az uniós bürokraták ingerküszöbét is átlépte. Racionálisan gondolkodva nem hihetik el, hogy az egyszerű pénzbehajtásra épülő „gazdaságpolitika" kihúz bennünket a kátyúból. Gátlástalan cinizmus vagy valamilyen „tündéri" valóságérzékelés kell hozzá, hogy valaki azt állítsa: a magánnyugdíjkassza államosítása, a felső- és közoktatás büdzséjének, a gyógyszerkasszának vagy a szociális juttatásoknak a megcsonkítása, a bankadó, a csekkadó, a közműadó, a hamburgeradó, a jövedéki termékek drágítása vagy éppen a rendszámtáblák kötelező cseréje bármiféle gazdasági fellendülést indukál.

Most a cafeteria is sorra került. Mire megtanultuk, mit is jelent, nagyjából meg is szűnik: egyre kevésbé éri meg ilyet adnia a munkáltatónak. A többi mellett itt egy újabb pofon a belső piacnak: kevesebből kevesebbet költünk, emiatt pedig újabb munkahelyek szűnnek meg. Egyértelmű az összhang a több százmillióból reklámozott munkahelyvédelmi programmal, nem?

És mi lesz a következő? Bevezetik a füstadót?

Egyik barátom azt mondja, ő ugyan sosem tüntetett, de most már tényleg kéne – amíg nem vetnek ki arra is adót. Mondtam neki: nana, ne adj ötleteket Matolcsynak!

Olvasóink írták

  • 2. tzrtz 2012. október 19. 21:41
    „1. Sőt csökkentsük a nyugdíjakat 39%-kal, a közalkalmazotti fizetést 41-gyel, az egykulcsos adó kulcsa legyen 35%. Biztos remek lesz tényleg. De komolyan, téged melyik bolondok házából szalajtottak?”
  • 1. achilleus 2012. október 19. 15:36
    „Szerintem is jobb lenne 10%-kal csökkenteni a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket, esetleg nem visszafizetni azt a 3 havonként esedékes 800 millió eurót, ami éppenséggel 2013-ban esedékes. Mellesleg, komoly banki szakemberek állították, hogy az első kör elég lett volna a hiány tartásához, egyebek mellett az ÁSZ volt és a Költségvetési Tanács jelenlegi elnöke is: beidézem: 2012. 10. 9. "A kormány által bejelentett 400-450 milliárd forint összegű kiigazítással 2012-ben teljesíthető a 3 százalék alatti hiánycél, s remélhetően 2013-ban is tartható lesz a hiány - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke kedd reggel a Lánchíd Rádióban. A kormány most bejelentett intézkedései visszaigazolják a Költségvetési Tanács nyári véleményét, amely a jövő évi növekedési kockázatokra figyelmeztetett - közölte az elnök, hozzátéve, ennek is köszönhetők a korrekciók. Kovács Árpád kijelentette, hogy az idei hiánycél a tartalékok eltörlésével tartható. (...)" Na de ki emlékszik már Kovács Árpádra, kit érdekel a publicisták közül akkor a Költségvetési Tanács véleménye, ha az alátámasztani látszik a kormány véleményét. Az EU, az tudja biztosan. Tényleg, miért is nem az ortodox módon megy a gázáremelés, a nyugdíjcsökkentés, és minden, amit a hozzánk hasonlóan eladósított országokban láthatunk. Miért nem egyezik ki Orbán a multikkal, a bankokkal, ide a hitelt, induljon a gazdaság, gyerünk bele a román típusú növekedésbe, eladósodásba, majd az igazi megszorításokba. Bár a mi alternatívánk Görögország, Spanyolország, Portugália lehetne, azzal a különbséggel, hogy csak megfelelően szervilis kormány esetében kaphatnánk meg azt, amit azok most kapnak, természetesen "segítségként". Tényleg nem értem Orbánt. Pedig eladhatná az ördögnek a lelkét. Bizton jól megfizetnék. Mehetne a könnyebb úton is. De mégsem. Nem is értem, de látom vannak, akik tényleg nem értik, de még a kérdés sem vetődik fel bennük.
    És a link: http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/kovacs-arpad-a-koltsegvetesi-tanacs-nem-kivan-szamhaborut-folytatni-388632”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáj, de nem szorít

"A 10 nappal ezelőtti közel 400 milliárdos kiigazító csomag szavatossági ideje hamar lejárt." Tovább olvasom