Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Füstbe ment

JEGYZET - "A konyhaasztal mellett is téma a dohány."
Olcsóbb. Gazdaságosabb. Egészségesebb. Így sorolta a cigitől szabadulni képtelen családfő az asszonynak, milyen változást hozott az életükbe a trafik. A rendre elfüstölt pénz miatt rendre füstölgő nejjel épp szokásos családi költségvetési vitájuknál tartottak. Mert a konyhaasztal mellett is téma a dohány.

"Sodorta a cigarettát a nagyapám is..." Erről nosztalgiáztak a trafikos kisasszonnyal, ahogy az elsötétített kirakatú boltocskában szemrevételezték a dohányipar termelte változatosságot. A legolcsóbb? Erre válaszolva mutatta meg a csinos trafikos a „félautomata töltögetőt", a „250 hüvelyt" és a szálas dohányt tartalmazó dobozokat. E képekkel idézi föl a férj, miből lett az ő nagy „életmódváltása". A szálas dohánynak az üres cigihüvelyekbe töltögetése szerinte pihentető. „Addig se szívom" – magyarázza. Az így előállított füstölnivalóról pedig állítja: „minőségi alapanyag", „nem is olyan káros". Ráadásul „napi adagja 900 helyett legfeljebb 350 forintba kerül". Ezt köszöni a trafiknak a ház dohányszagú ura.

Fölösleges a "nemzeti" jelző. Ezt leszámítva „nyugaton" is ez van: külön boltba száműzik a cigit. Így kisebb a csábítás, kevesebb a dohányos, és így tovább. Fölösleges ünnepelni az egyéves trafikot! – legyint a sokat látott utazó. Örökké megosztó vitapont.

"Kevesebben vesznek cigit, mint régebben." Így összegezhető annak a boltosnak a véleménye, aki gazdaságossági számítások után remélte jó biznisznek a trafikot. Tévedett. Három közül két trafikos egyetlen gondolata az első évfordulón a füstbe ment terv és dohány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép zöld gyep

˝Messze földről a csodájára járnak˝ Tovább olvasom