Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Füstölgés

"Volt valaha egy nagy igazságtalanság: mindenütt cigarettázott boldog és boldogtalan, szegény nem dohányzók pedig kénytelenek voltak füstfellegekben fuldokolni. Aztán jött a müzli, Schobert Norbi, a konditermek és az aerobik egészségmániás világa, jöttek a füstölést tiltó törvények és munkahelyek és civil kezdeményezések."
Volt valaha egy nagy igazságtalanság: mindenütt cigarettázott boldog és boldogtalan, szegény nem dohányzók pedig kénytelenek voltak füstfellegekben fuldokolni. Aztán jött a müzli, Schobert Norbi, a konditermek és az aerobik egészségmániás világa, jöttek a füstölést tiltó törvények és munkahelyek és civil kezdeményezések. A dohányosok pedig lassan megvetett ősmaradványokká, az érinthetetlenek közé tartozó kaszt alattiakká, jobb esetben szánnivaló páriává züllöttek egy ellenséges világban. És ahogyan téli havazásban vagy nyári, tűző napban ott füstölnek egy-egy dohányzást tiltó intézmény, iskola vagy cég kapujában, szánakozó-megvető pillantások kereszttüzében, arról már-már az az afroamerikai jut eszembe, aki hatvan évvel ezelőtt balek módján betévedt a Ku-klux Klán valamelyik rendezvényére az amerikai délen.

Pedig azért – állítólag – a dohányosok is emberek. Ha másért nem, hát mert nagyvonalú adóalanyai a Magyar Köztársaságnak.
Számoljunk csak! Egy dohányos évente legalább százezer forint pluszbevételt hoz a költségvetésnek áfa és fogyasztási adó formájában. Azaz a cigaretta bő két és fél millió rabja legalább 250 milliárd forintot tesz be az államkasszába. Ez pedig jó 125 kilométernyi autópálya ára, vagy a tb- és a nyugdíjalap jókora hányada.

Azt mondják erre: no de mibe kerül az, hogy sokkal többet betegek, mint absztinens társaik! Csak hát esetleges gyógykezelé-
sük árát is bőven befizetik. És még egy szempontból költségvetésbarát a dohányos. Általában feleannyi nyugdíjat sem kell fizetni neki, mint a többieknek.

Némi malíciával mondhatnánk: a nyugdíjalapok helyzetét látva ez is szempont. Tán nem is utolsó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályszerű vásárlás

"Szabályszerű vásárlásról álmodtam.
Miről másról, már egy hete csak a vásárlásra gondolok… Tovább olvasom