Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Füstölgés

JEGYZET - "A rendszerváltás óta már mindent szétosztottak, már csak az újraosztásra van lehetőség."
Rafinált ügy ez a trafiktéma. Látszólag olyan, mintha csak a társadalom alját érintené. A dohányzásellenes intézkedések nyomán mind kevesebb helyen szabad rágyújtani. Egyre több gyufaszál lobban fel hiába, mert a cigarettázó rendre tiltásokba ütközik. Ráadásul lassan egy ezres lesz egy doboz bagó ára. Vagyis a kormányzat dohánycsapása mindenféle értelemben üdvözlendő intézkedés lenne, ha – mert ezúttal is van „ha". Ha ezzel mindenki jól járna. Csakhogy néhányan még jobban járnak, míg ezúttal is többen maradnak hoppon. A dohányfüst nyilván nem használ a tüdőnek, a nyálkahártyának, és rombolja az érrendszert. Vagyis ezt a trafikügyet akár egészségvédelmi intézkedésnek is lehetne tekinteni, ha a cigarettaárusítás és általában a dohányzás ellen irányulna. De nem. Itt valódi harc folyik, de nem a káros szenvedély ellen, hanem mellette. Nem a cigi ellen, hanem a trafikért. És a kettőben csak a dohány azonos. Mindenféle értelemben.
A cigarettázás nem több rossz szokásnál, de a trafik nagy üzlet lehet, ha ilyen sokan vállalják érte környezetük neheztelését. Korábban azt hittük, az ilyen kiskereskedelem kevesek sovány megélhetési forrása. Most meg, lám, mennyien látnak benne fantáziát! Azon vitázunk, hogy szabad-e bagót árulni az iskolák közelében. Tényleg erről van szó, hogy mit lehet és mi szabad. (Mondom, rafinált ügy ez a trafiktéma.) A trafik ugyanis a demokrácia egyik legfontosabb kérdésében késztet állásfoglalásra: szabad-e mindent, amit lehet?

A mostani hatalom az első kormányzása óta arra törekszik, hogy megteremtse a maga középosztályát. Gyarapítsa azok számát, akik biztosan elmennek szavazni, de úgy, hogy pontosan tudják, kinek tartoznak hálával. Ez logikus is lenne, ha… Szóval, a saját tömegbázis kiépítése ésszerű elgondolás lenne, ha a megteremtésén fáradozók a jogot legalább annyira fontosnak tartanák, mint a hálát. A hazai liberalizmus negyedszázados kudarca, hogy be kell ismernünk: az érdek előbbre való, mint a szabadság és a gondolkodás.

A rendszerváltás óta már mindent szétosztottak, már csak az újraosztásra van lehetőség. Nem lenne szabad, de lehet. A kétharmad mindent visz. A trafikügy éppen ezért lényegesen több annál, hogy milyen új nevek kerülnek a cégtáblákra. Ennél sokkal fontosabb, hogy kiderül: ezt a mutyit meg lehet-e csinálni? Ha igen, akkor nem lesz megállás. A dohány beszél.

Olvasóink írták

 • 3. theseus 2013. július 18. 11:34
  „"Vagyis ezt a trafikügyet akár egészségvédelmi intézkedésnek is lehetne tekinteni, ha a cigarettaárusítás és általában a dohányzás ellen irányulna. De nem."
  Baloldali szempontból biztosan nem.
  Én - nemdohányzóként - viszont egyáltalán nem bánom, hogy nem lehet minden boltban cigarettát venni. Ez is visszaszoríthatja a dohányzást, nem csak az áremelés.
  Mindenesetre elég súlyos vádakat fogalmaz meg a szerző, amelyeket illene bizonyítani is. Egyébként tényleg csak feleslegesen füstölög.”
 • 2. pirosmedence 2013. július 18. 06:14
  „Gratulálok, továbbra is maradjon a bátor kritika minden tekintetben....”
 • 1. csonakos 2013. július 17. 13:16
  „Nagyon jó jegyzet! Nem vagyok érintett!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karácsonyfadíszek tovább élnek

"A zabálás, a zsíros falatok lakmározása marad az egyetlen, amiben a férfi különbözik a gyengébbiknek titulált nemtől." Tovább olvasom