Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Füstoszlató

JEGYZET - "A megrögzött bagósok és a cigifüstöt utálók érdekeit nem könnyű összeegyeztetni."
Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság 36 százaléka rendszeresen dohányzik, a 18–35 éves nők körében pedig példátlanul magas, 48 százalék a pöfékelők aránya. A katasztrofális következmények ismertek: hazánk világelső a tüdőrák-halálozás és más, dohányzással összefüggő megbetegedések terén. Évente annyian halnak meg a cigarettázással kapcsolatos ártalmak miatt, mint amennyi Jászberény teljes lakossága: 28 ezer fő. A dohányzás visszaszorítása érdekében szövetkező orvosszakmai társaságok és civil szervezetek azt is hangsúlyozzák: az utóbbi három évben öt helyet visszacsúszva huszonhetedikek vagyunk Európában a több szempont értékelésével készülő dohányzáskontroll-rangsorban.

A sokkoló tényeket nem lehet elégszer ismételni, mert miközben a legfejlettebb országokban rohamosan változik a dohányzással kapcsolatos gondolkodásmód, nálunk egyre csak romlik a helyzet. Mint oly sok másban, ebben is távolodunk Európától. Nálunk valóságos népegészségügyi katasztrófát okoz a bagózás, így tényleg nem volt mire várni, szigorúbb jogszabályok kellettek – ebben pártszimpátiától függetlenül egyetért a választók többsége. Ráadásul az orvosok szempontjait erősítik a közgazdászokéi is. Kiszámolták: a központi költségvetésnek évente 193 milliárd forinttal többe kerül a dohányzás a 325 milliárdos dohányadó-bevételnél. A nálunk jóval magasabb életszínvonalon élő, és gondolkodásban is fényévekkel előttünk járó mintaországok tapasztalatai azt mutatják: nem rövidült meg a költségvetés, amikor kitiltották a vendéglátóhelyekről a dohányosokat.

A nemdohányzók védelméről szóló 1999-es törvényt tegnap képviselői önálló indítvány alapján szigorította a T. Ház. A jövőben nyílt légtérben sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és egészségügyi intézményben; a zárt légterű nyilvános helyek, éttermek, bárok és munkahelyek teljesen dohányfüstmentessé válnak. Az új rendelkezések ellen hevesen tiltakozott a dohányipari és a vendéglátós lobbi, ugyanakkor nem árt tudni: nem a most módosított magyar a legkeményebb dohányzás elleni jogszabály Európában.

A két oldal, a megrögzött bagósok és a cigifüstöt utálók érdekeit nem könnyű összeegyeztetni. Azt a láncdohányost, aki szabadságjogai csorbításaként éli meg, hogy nem füstölhet szabadon, ha azzal másokat a legcsekélyebb mértékben is passzív dohányzásra kényszerít, nehéz meggyőzni a szigorítások jogosságáról. Ebben az ügyben kicsit álságos szabadságjogokról beszélni: mert itt a lét a tét.

Olvasóink írták

 • 2. csergemerge 2011. április 28. 14:13
  „"A két oldal, a megrögzött bagósok és a cigifüstöt utálók érdekeit nem könnyű összeegyeztetni."

  De össze kell egyeztetni? Szerintem nem kell.
  Abszolút elsőséget kell adni az egészséges életet élőknek. Minél több ember kerül át a füstmentes oldalra, annál őszintébben tudunk beszélni erről a dologról. Én is dohányoztam, de már több mint 20 éve ennek. Most, ha valamelyik beosztottam leszokik a cigarettáról, fizetésemelést adok neki. És fölvételnél dohányost általában nem veszek föl. Óvom a munkahelyemen dolgozók érdekét.
  Ez ilyen egyszerű.”
 • 1. ljgda 2011. április 27. 14:57
  „Én változtatni akarok az életemen, és nem a törvény miatt, viszont mint szokást nem tudom legyőzni. Egyelőre kipróbálom ezt azt új elektromos cigit amit neten lehet rendelni, és majd meglátom. Tény, hogy nem ugyanaz, de kevésbé rossz. Ha valakit érdekel itt megtalálja http://clearsmoke.hu/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsbavágó

"Ötletes reklámmal rá lehet irányítani a figyelmet, hogy létezik a húspiacon marha, birka, kacsa és nyúl." Tovább olvasom