Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Fűtőérték

"Egy évtizede fizetünk a földgázért fűtőérték alapján, miközben az óránk más mértékegységet mutat."
Szeretem követni saját háztartásom gázfogyasztását, ezért a számlákon jelzett időpontokban telefonon diktálom be a mérőm állását, majd várom az elszámolást. Amikor megérkezik, félrevonulok egy sarokba, és megpróbálok kiigazodni rajta. Ez korábban hol sikerült, hol nem, az elmúlt fél év során azonban megadtam magam, és feltartottam a kezem.

Történt ugyanis, hogy még 2009 nyarán az egyik kánikulai hónapban nem diktáltam be a mérőállást. A következő számlán döbbenten láttam, hogy a fogyasztásomat „megbecsülték", és mintegy 300 köbméter földgáz árát gyorsan le is emelték a folyószámlámról. Utána elindult a láncreakció: az eddiginél is bonyolultabb elszámolásokat kaptam, amelyekben a hirtelen kifizetett közel 36 ezer forintot igyekezett hónapról hónapra jóváírni a szolgáltató. Hol pluszban, hol mínuszban voltam, hol fizettem, hol nem fizettem, s mire a fűtőértékeim és a köbmétereim egyenesbe kerülhettek volna, újra egy becsült összeggel találtam magam szembe, mert nem vettem észre, hogy változott a mérőóraállás bejelentésének időintervalluma.

Lassan egy évtizede fizetünk a földgázért fűtőérték alapján, miközben az óránk más mértékegységet mutat, amikor forog. A szolgáltató pedig mossa kezeit, hiszen neki miniszteri rendelet írja elő, hogy fűtőértékben számoljon. Mintha csak a kenyeret kilóra mérnék le a pultnál, és a pénztárban azután fizetnénk, hogy hány font. A szolgáltató ráadásul csak azt ígérheti jelenleg, hogy a számlák az elkövetkezőkben még bonyolultabbak lesznek, újabb sorokat, díjakat és összegeket tüntetnek fel rajta.

Van „más" szolgáltató is, át lehet szerződni, ha nem tetszik a mostani rendszer, ráadásul olcsóbban is adja a gázt – az emberek mégsem tolonganak. Egy hónapja tettem fel kérdéseket a mostaninak és az újnak egyaránt, de az átszerződők számát mindkettő üzleti titokként kezelte. Csak becsülni lehet, hogy megyénként legfeljebb ezer a hűtlen kisfogyasztók száma. De miért is nem váltanak az emberek? A témában indított saját közvélemény-kutatásom eredménye az volt, hogy 1. az egyik kutya, a másik eb, 2. mi van, ha váltok, és egyszer csak nem jön majd a gáz? Noha ilyen még egyszer sem fordult elő, a nép be van oltva félelemmel.

Olvasóink írták

 • 7. purgator 2010. január 29. 09:42
  „6. hozzászólás szilvi650219 2010.01.28. 21:48
  A "nagyok" magasról tesznek az egészre, mert egyrészt a magasból már nem látják a képviselendők valódi gondjait a saját "üvegzsebüktől, aminek a gátlástalan tömésével vannak elfoglalva, másrészt kiváltságaik alapján az ő számláikat is mi fizetjük közvetve - nem futja nekik a havi jövedelmükből - így, nem is érzékelhetik a súlyát.”
 • 6. szilvi650219 2010. január 28. 21:48
  „Hol a fogyasztóvédelem???vagy a fogyasztónak nem szabad ellenőrizni az igazi fogyást????Én nézem az órát, ami köbmétert mutat és kapok egy számomra megfoghatatlan és ellenőrizhetetlen fűtőértékes számlát.
  Mi lenne, ha mindenütt követhetetlen számával találkoznánk????
  Talán a nagyoknak lépniük kellene ez ügyben,vagy nem?????”
 • 5. őrgróf 2010. január 28. 00:01
  „annó volt Mezőhegyesen egy cukorgyár, ami rengeteg gázt használt, ezért saját mérőrműszereket épített a rendszerbe. Mhegyesen sokszor csak pislákolt a gáz, alig melegített valamit, de amikor a cukorgyár beindult,
  (miután ők mérték a fűtőértéket is!) rögtön kék lánggal éget és melegített a gáz!!!.”
 • 4. purgator 2010. január 27. 18:20
  „Tulajdonképpen hol lehet arról meggyőződni hitelesen, hogy a különféle sunyi sallangok(órabérlet, alapdíj, stb,) valamint az effektív fogyasztás m3 ill. Joule árfekvése melyik szolgáltatónál mennyi, hogy kalkulálhatóvá váljék
  egy szolgáltatóváltás jutányosságának kiszámolása?
  Ha valaki jártas és közzétenné, valamennyiünknek segítene. Előre is köszönöm a többiek nevében is.”
 • 3. mattil 2010. január 27. 12:54
  „Ha az ember átmegy egy másik szolgáltatóhoz, akkor igaz, hogy 10ft-al olcsóbb lesz a köbmétere a gáznak, viszont az eddigi alapdíj helyett a DÉGÁZ-nak kell fizetni ha jól tudom jelenleg 3800ft+áfa gázórabérleti díjat mivel az óra az övé. Így aztán a kisfogyasztónak nem éri meg áttérni mivel többe kerülhet mint amit eddig fizetett. A nagyfogyasztóknak jelenthet megtakarítást, igaz ők már évek óta áttérhetnek és át is térnek általában minden évben a legolcsóbbhoz.”
 • 2. jozicsenko 2010. január 27. 12:40
  „1. hozzászólás Scaba 2010.01.27. 10:44

  nem szabad, mert sarkozi azonnal raportra rendeli majd a k-eu-i újgyarmatok vezetőjét, ahogyan péccsel is megtörtént: elzavarták a vizmuveket (pont ahogyan párizssal tették)

  furcsa, hogy a pécsiek miatt volt raport meg sajtóvisszhang, a párizsi lépés miatt semmi...”
 • 1. Scaba 2010. január 27. 10:44
  „Érdekes ez a rendszer. Egyik barátom mesélte, hogy annak idején pár évvel ezelőtt gerberát termelt a kertben, pár száz négyzetméteres fóliaházban.
  A gáz ugyanazon a csövön jött be a telekre, majd egy T idom osztotta a két mérőóra felé.
  Láss csodát jött a számla és rajta a fránya fűtőértékek nem egyeztek.
  Barátomnak sem kellett több, kérdőre vonta a kutyafülű szolgáltatót.
  Persze a szolgáltató kutyafülű, a fűtőérték problémák esetén kérni kell egy helyszíni mérést, ami persze manipulatív, ugyanis legalább egy hét késéssel valósul meg az ellenőrzés...

  Egyik reggel nem bírta felmelegíteni a vizet az átfolyós vízmelegítő, csoda, hogy égett!

  Hát ez van.
  Eszetlen privatizáció. Lehet, hogy követni kellene a párizsi példát és el kellene zavarni a csigazabálókat a közműszolgáltatások közeléből?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi Gordonunk

"...az egész családját felpakolta, itt hagyott csapot-papot." Tovább olvasom