Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Füttyök napja

JEGYZET - " A fiatalok nagy része valójában fütyül az egészre, fogalmuk sincs, ki az a Hoffmann Rózsa, pláne Klinghammer István. "
2004, Fonyód, EFOTT, hajnali 4 óra 30 perc. SMS-em érkezik arról, hogy nem vettek fel sehová. Sosem felejtem el a pillanatot, a szörnyű érzést, de a meleg pálinka ízét sem, amit a sátor mélyéből kotortam elő a nagy bánatra.
Ma este körülbelül 94 ezer fiatal tudja meg, hogy bekerült-e valamely szakra a megjelöltek közül. Ennyire bizonytalan helyzetben nem volt még az ifjúság, a keretszámok, de az intézmény kapacitása is megszabja a pontokat. Ott van pluszban a nagy testvér által meghatározott ponthatár a legnépszerűbb 16 szakra. Hogy miért szabták meg ezt is? A magyarázat szerint: csak. Kommunikáció és médiatudomány szakra például a maximális 500-ból 470 ponttal lehet bekerülni állami támogatású helyre, nyelvvizsga, kitűnő bizonyítvány nélkül nem lesz egyszerű dolguk a felvételizőknek. Hiába, aki írni, beszélni tud, arra ma nincs szükség. Vegyük sorra: alkalmazott közgazdaságtan 465 pont, jogász 465 pont. Nem mondom, hogy az értelmiség tudatos leépítése zajlik – mert ezt már nagyon sok helyen leírták előttem.

Inkább a fiatalok hozzáállása érdekes. Ráhúzzuk a vizes lepedőt a kormányra, amely „kivérezteti az oktatást", elveszi a pénzt az egyetemektől. A fiatalok nagy része valójában fütyül az egészre, fogalmuk sincs, ki az a Hoffmann Rózsa, pláne Klinghammer István. Akivel beszélek erről, kivétel nélkül mind azt mondja, őt nem izgatja, ha nem veszik fel sehová. Fogja magát, kimegy Dániába vagy Ausztriába. Ott semmivel sem lesz drágább az élete, ugyanis a tanulmányokért nem kell fizetni. Már az albérlet sem sokkal több, mint itthon, a kajáról nem is beszélve.

Én azon a bizonyos EFOTT fesztiválon összeszedtem magam, kikecmeregtem a sátramból, és miután beleestem a Balatonba, onnan is kimásztam. Megnéztem az interneten, hogy miért nem vettek fel sehova. Észrevettem, hogy a tanulmányi osztály nem számolta bele a felsőfokú nyelvvizsgámért járó pluszpontokat, csak fellebbeznem kell, és minden megoldódik. Ezután egész finommá vált a meleg pálinka. Utólag okos az ember, lehet, hogy nem kellett volna észrevennem a hibát, hanem fütyülve továbbállni.

Olvasóink írták

  • 2. v.imre 2013. július 24. 14:06
    „Elfacsarodik a szivem, amikor olyan, a jegyzet tartalmához nem köthető hozzászólást olvasok, mint az 1. Mert aki nem képes megérteni, milyen közgazdasági terhelt környezetben, eladósodott rendszerben élünk, az nyilatkozik meg így. 25 évvel a választott rendszerváltozás után a többség még mindig az államot éltető adóbevételek "neki járó" részében bízik. Amikor is az államnak már egy huncut garas megtermelt nyereség sem üti a markát. Mint anno a szocializmusban. Amit újraoszthatna. Szabad a vándorút, lehet menni az ígéret földjére egészen amerikáig. Minek a diploma annak, aki nem érti mindezt?”
  • 1. marigold 2013. július 24. 13:16
    „Ne csodálkozz Attila, ezek azoknak a szülőknek a gyerekei, akik csak a vállukat vonogatták, amikor az állam besöpörte a magánnyugdíj megtakarításukat. Mégis hogyan lehetnének a gyerekeik öntudatosak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csányi szíve

"A kormány elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy kézhez vegye a nemzeti nagytőkét." Tovább olvasom