Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Fűvel, fával

JEGYZET - "Most a legszegényebbeknek van a leginkább elavult fűtésmódja."
Azt olvastam valahol, hogy Magyarországon utoljára a háború alatt vészelték át annyian szinte fűtetlen házakban, lakásokban a telet, mint az idén. Lehet erre azt mondani, hogy túlzó megállapítás, hiszen nincs apparátus, amelyik pontosan fel tudná mérni a fűtési szokásokat. De ha belegondolunk, hogy 3 millióan tengődnek a szegénységi küszöb alatt, és nem telik nekik élelemre, akkor el lehet képzelni, mi marad nekik fűtésre. Aki falun él, láthatja, milyen fekete füst száll fel a kéményekből: az emberek fűvel, fával és minden éghető hulladékkal fűtenek.

A kormány januárban a nép segítségére sietett: a rezsicsökkentés sokak számára ugyan mindössze havi 1500–2000 forintos hozadék, de akkor is... Utolsó szalmaszál, növeli az emberek biztonságérzetét, hogy az állam nem hagyja őket magukra a bajban. Akárcsak a 70-es, 80-as években, amikor az olajárrobbanások megálltak Hegyeshalomnál, akkori szóhasználattal „nem gyűrűztek be" az országba, mert pártunk és kormányunk nem hagyta. A mesterségesen alacsonyan tartott fizetések mellett mesterségesen tartották alacsonyan az energiaárakat is.

Nagy volt a meglepetés, amikor a 90-es években elkezdtünk piaci árakat fizetni az olajért, gázért. A jóságos államnak előbb-utóbb közbe kellett lépnie, és jött a gázártámogatás a társadalmi igazságtalanságok megfékezésére. Mindenki rászoruló volt, aki alacsony jövedelmet tudott igazolni: a mostani rezsicsökkentés ilyennel már nem bíbelődik, a rendszerben minden ember egyforma.

Hol a hiba? A szakemberek órákat tudnának a témáról beszélni. Ami biztos: most a legszegényebbeknek van a leginkább elavult fűtésmódja. A gazdagok hőszivattyúval, többszintes házban fizetnek akkora számlát, mint más az egy darab öreg konvektora után, amelyik a megvetemedett ablaka előtt áll. Arra is mérget lehet venni, hogy elkésve építünk biomasszát égető erőműveket és fúrunk geotermikus kutakat – ezek most a napi hírek közé tartoznak Szegeden.

Gáz- és villanyszámláinkkal különben az uniós 28-ak között a 17–19. helyen állunk, inkább olcsón, mint drágán vásároljuk az energiát. És ha háromszor-ötször annyit keresnénk a mostani fizetésünknél, nem azon problémáznánk, hogy egy köbméter gázt vegyünk-e, vagy inkább egy kiló kenyeret.

Olvasóink írták

 • 2. csergemerge 2013. április 12. 16:17
  „Csak megismételni tudom a véleményemet:
  A rezsicsökkentés a Fidesz eddigi legzseniálisabb ötlete, mert:
  1. A szegényebbeken segít igazán. (ugyanis: a szegények jövedelmük 50-60 (70)! százalékát is rezsire költik, míg a gazdagok csak 10-20 %-át)
  2. Mindenki érzi a hatását. Én a szegényebbek közé sorolom magam és igenis jól esik az a néhány ezer forintos könnyebbség.
  3. A kormánynak semmibe sem kerül. Vagyis csak kevésbe. Egy kis népszerűség vesztésbe külföldön. De ez a kormány nem külföldnek, vagy a bankoknak akar tetszeni, mint az előző. Hanem azoknak, akik megválasztották.”
 • 1. csonakos 2013. április 12. 09:51
  „Jó meglátás! Az emberek többségének alig hoz valamit ez a rezsicsökkentés! A kenyér és a gáz egy köbméter ára sántít mert nem lehet egy köbméter gáz áráért rendes kenyeret kapni!
  Igen! - mivel az adottságok nagyon jók a geothermikus fűtéshez már évtizedekkel ezelőtt kellett volna lépni! Ezt a hatvanas években még a Haladás tszben is fölérték ésszel és termálvízzel fűtötték az üvegházaikat! Tovább megyek, a geothremikus erőművek az energiatermelés nagyágyúi lehetnének és eladhatná hazánk a termelt elektromos energiát! Csak az érdekek ezt nem kívánják!
  lesz még bőjtje ennek az adakozásnak mint ahogy láthatjuk az elszabadult érakkal a boltokban! Az igazi megoldás az áfa csökkentése lenne 0- 5 %-ra a fontosabb élelmiszereknél! Az iagzi megoldás a kiszámíthatóság, a dilettantizmus elmúlása és az európai fizetések lennének!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis magyar valóság

"A megtakarított fűtésdíjat az ablakon, a vízdíjat pedig a csatornán engedik ki." Tovább olvasom