Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

G. I. Anett

"Már ekkor kiderült, jó katona lehet belőle. Mert nagyon akarja."
Vallomással kezdem: nem voltam katona. És már nem is leszek. Ezt a világot csupán a különböző honi (Angyalbőrben) és amerikai (Rambo, G. I. Joe, G. I. Jane) filmekből ismerem. Főleg az utóbbi idealizált, hősöket kreáló, "keletiblokk-kábító" – és köszönő viszonyban sincs a valósággal. Gondoltam. És nem vettem észre, hogy ez az egész nem a ködvágóról, a surranóról, a fegyverekről és a fantasztikus akciókról, vagyis a külsőségekről szól, hanem az emberről.

Azért, mert nem voltam katona. A vásárhelyi Borsodiné Hódi Anett döbbentett rá: a hősök közöttünk járnak. És bármelyikünk azzá válhat – csakis rajtunk múlik. Anett, aki három hónapos alapkiképzés után szerződéses katona lett, rengeteg nehézséggel nézett szembe. Férjének agydaganata volt, négy gyermeke közül az egyikre, Kingára korrekciós műtét vár, adósságcsapdába kerültek, és kilakoltatás, házuk elárverezése fenyegette őket. Kevesebbtől is omlottak már össze emberek, nyúltak pohár vagy kötél után. Ő nem adta fel, nem a "könnyebb" utat választotta. Minden követ megmozgatott, hogy a létszámstop ellenére – a családi krízis miatt – hamarabb mehessen alkalmassági vizsgálatra. A sikerért rendszeresen futott, edzett. Azt hiszem, már ekkor kiderült, eldőlt: jó katona lehet belőle. Mert nagyon akarja. Mert hisz abban, hogy jobb lesz, és nem csak vágyik rá; tesz azért, hogy gondoskodjon szeretteiről. Bizonyítani akar.

Akárcsak amerikai "kollégája", G. I. Jane (alias Demi Moore), akit hiába szívattak, igazolta: ér annyit vagy talán többet is, mint egy férfi. Ezt tette már eddig is, és folytatja valószínűleg a jövőben is G. I. Anett. A történet már nem csak Anettről, a családjáról és a honvédségről szól. És ezt még az is megértheti, aki sohasem volt katona.

Olvasóink írták

 • 6. kiokushyn 2010. január 25. 15:19
  „"Aki sokat izzad békében,
  az keveset vérzik a harcban!"”
 • 5. gróf 2010. január 25. 08:11
  „Látszik az írásán, hogy nem volt katona! Írjon a Magyarországon akaratuk ellenére sorkatonaságot letöltőkről is egy hősös cikket.
  Anett hős...igaz, katona ruhában fog ülni egy irodában! Az nem hős aki hajnalban kel és fizikai munkával tartja el a családját nő létére!
  Az csak takarítónő, betanított munkás, napszámos...

  Észre kellene venni, hogy Anett egy MSZP reklám...Szekeres elvtárs segít az elesetteken! Védd a hazát és a családod is jól jár!”
 • 4. Tapasztalt 2010. január 24. 23:50
  „hajrá Anett! Én is voltam katona a vásárhelyi laktanyában. Kellenek oda lányok is. mióta nem kötelező a móka”
 • 3. LendvaiCenzor 2010. január 24. 17:54
  „"Nők nem valók a seregbe."
  Milyen seregbe? Nincs is sereg, júdeokommunista parancsra szétverte az idegenek helytartója, az szdsz és segédpártja, az mszp. Nem vicc: hivatalosan 17 (nem 170 ezer, nem is 17 ezer, hanem 17 darab) tartalékos katona van ma Magyarországon, meg van egy-két, expedíciós feladatra kiképzett kis kontingens. nemzeti honvédség ("hont véd"), nincs.”
 • 2. banew 2010. január 24. 14:54
  „Hímsoviniszta!
  Minden háborút a FÉRFIAK veszítettek el.”
 • 1. bruno 2010. január 24. 02:37
  „Hmmmmmmmmmm!!
  S mind ezt miért? hogy aztán irodában végezze és foglalja a helyet mások elől!!!
  NŐK NEM VALÓK A SEREGBE!
  Ez nem csak a saját véleményem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kriminális

"Vér, könnyek és szex – kommunikációs guruk szerint e „hozzávalókra" indul be a médiafogyasztó." Tovább olvasom