Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

Gálánsan adni – semmit

JEGYZET - "Ami elvehető, azt el is veszik."
„Hét éve nem kaptunk fizetésemelést." Ez a mondat a mai Magyarországon sajnos nem ritka. Meglehetősen kevés cég engedheti meg magának, hogy akár csak az inflációt is kövesse a kifizetett bérekkel, ellenkezőleg, megvonja az eddigi pluszjuttatásokat is. A dolgozót pedig felszólítja, hogy örüljön, hiszen legalább megmaradt a munkája – jobb kevesebbet keresni, mint semmit.

Az utóbbi évek munkavállalói tapasztalata, hogy ami elvehető, azt el is veszik. Ilyen háttértudással nem csoda, ha az orvosi béremelést sem tudták felhőtlen örömmel fogadni a szakemberek. Hiszen nem alapbéremelésként, hanem bérpótlékként kapták meg. Olyan juttatásként, ami bármikor visszavonható, ugyanakkor az alapbérbe építéséhez szükséges forrásoknak nyoma sincs a költségvetésben.

Fel vannak tehát készülve az egészségügyi dolgozók, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott bérnövekedés – amelyen azért a cafeteriamegvonással gyorsan enyhítettek is – nem lesz hosszú életű. És mi a helyzet azokkal, akiknél nemhogy elvenni nem lenne szabad, a jelenlegi, „megnövelt" béren is arcpirító dolog foglalkoztatni őket? Hogyan érintené a szakdolgozói réteget, ha szintén csupán bérpótlékként juttatott párezer forintos alamizsnájukat vonnák vissza? Tőlük, akiknek zöme a havi 190 órás munka után azért vállal még másod- és harmadállást, hogy meg tudjon élni.

Az elmúlt 8 évben csak az ápolók 20 ezerrel lettek kevesebben. Nincs mit csodálkozni: átlagkeresetük 70 ezer forint – ennyiért csak az marad, aki megszállottan segíteni szeretne a beteg embereken. De ha azt látják, hogy megkurtítják még azt a kevés pénzüket is, egy idő után náluk is betelik a pohár. Mindenki tudja, hogy rossz fizetésük miatt hagyják el a pályát.

Érdekképviselőik azt mondják, az orvosok bérének legalább 70 százalékát érdemelnék. Bűvésztrükkök helyett sürgősen ebbe az irányba kellene menni.

Olvasóink írták

 • 6. klj-54 2013. február 14. 17:37
  „Itt az ideje a valódi rendszerváltásnak!
  Távirati stílusban:
  Orbán miniszterelnöknek, stop, rendszere megbukott, stop, abbahagyni, stop!
  By: Salamon Béla”
 • 5. Mozimasiniszta 2013. február 14. 15:55
  „3# ! ennyi telik ? se több...? mert ez oly kevés, hogy ennyivel még féleszű sem lehetsz...”
 • 4. Hammada_Fleet 2013. február 14. 15:32
  „"Bűvésztrükkök helyett sürgősen ebbe az irányba kellene menni"

  Például a Délmagyar jó példával járhatna elől és megtagadhatná a hirdetésnek álcázott gyurcsányoló-bajnaizó-rágalmazó hazugsággyűjtemények közlését. Bűvésztrükkök helyett.”
 • 3. csonakos 2013. február 14. 11:15
  „1. Mozimasiniszta 2013.02.14. 09:56
  A "nyócévből" majd három már a szeretet vezetődé!
  A minimálbért meg épp most csökkentette a kormány! (az emelés ellenére) Egy tízessel kevesebb marad mint 2010-ben! Miről beszélsz? Mondod ezeket annak tudatában, van olyan képviselő aki még a munkát csak látásból ismeri de egy tavalyi közmunkás bérét alapul véve egy év alatt 18 évnyit spórol össze! Mi is van itt akkor! Miről is beszélsz amikor a közpénzek elosztása titkosítva lesz, hogy ne lássa a nép kinek mennyi jutott a haverok közül! Most folyik a bűvészkedés! Az előbb jöttem a busszal hazafelé és az emberek már hangosan merik mondani ennek a dilettáns kormánynak a vezetőjével együtt buknia kell!”
 • 2. csonakos 2013. február 14. 11:07
  „Megint egy jó jegyzet! Még azzal kiegészíteném, hogy a másod, harmad munka meghozza majd a "gyümölcsét" mert ezek az emberek növelni fogják a rokkantak táborát egy bizonyos idő után! A gyertyát égetni több felől lehet de visszaüt! Saját tapasztalat!”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. február 14. 09:56
  „Kedveském ! Helyesen tapintott a lényegre ! avagy a problémák gyökerére : a"nyócév" terhét fogjuk még egy darabig cipelni... Kegyed, ha áttételesen is de azokra mutogat bűnösként, kik felvállalták hogy ettől a tehertől megszabadítják az országot..de ! azt nem igérték hogy hókusz-pók: varázsütésre ! Lehet a gyalázatosan alacsony fizetések forintjaival hangulatot kelteni, de nem kell mert mindannyian érezzük ! Ha már bűvésztrükköt emleget , meg kellene a nagy bűvészt nevezni, aki mindezt (az utolsó alkalommal) elővarázsolta nekünk ? Itt toporzékol már a birka képével az ajtó előtt, hogy elő adhassa a legújabb mutatványát: a gyalázatos minimálbér cca:30%-al csökkentett változatát ! - sok egyéb mellett . Nna..és ha módot adna neki a tapló rajongó tábora hogy újból fellépjen a nagy bűvész, vajon hogy tapsikolnának, midőn a libacomb után a liba csontot is kivarázsolná a szájukból....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kímélő mód

"Fél ország bogarássza mostanában a számlát, évekkel ezelőtt oda sem figyelt a néhány tízforintos tételekre." Tovább olvasom