Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Garancia

JEGYZET - "Az új alkotmány szerint az állam már nem biztosítja az öregkori ellátást, csak törekszik rá."
„Biztosítanunk kell, hogy mindenki, aki ma nyugdíjat kap, a jövőben is hiánytalanul megkapja a nyugdíját. (...) Szeretném Önt is tájékoztatni, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, kormányra kerülése esetén, mindezeket garantálja a nyugdíjasok számára" – a Fidesz alelnöke, az azóta államfővé választott Schmitt Pál küldte 2010 januárjában ezt az idézetet tartalmazó levelet minden nyugdíjasnak.

Azóta új időszámítás kezdődött, és a fülkeforradalom elérte a nyugdíjrendszert is. Előbb csak a kötelező magánnyugdíj-pénztárakat ürítette ki a kormány arra hivatkozva: nincs ott biztonságban a tagok vagyona, eltőzsdézték. Hogy ez mekkora marhaság volt, annak belátásához nem kell tőzsdegurunak lenni. Ha nem lenne pénzügyi analfabéta a magyar lakosság jelentős része, Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki biztos nem mert volna összehordani hónapokon át annyi nyilvánvaló szőkeséget. Nem volt persze hibátlan a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer – mi hibátlan nálunk? –, azt azonban a reálisan gondolkodók nem vitatták: jó lépésnek tűnt az öngondoskodás erősítése, a jövőjéért felelős, autonóm állampolgári gondolkodás kialakítása felé. Régóta tudjuk: a mai felosztó-kirovó nyugdíjrendszer – amelyben a mindenkori aktív dolgozók járulékaiból fizetik a már inaktív generációk nyugellátását – hosszú távon már csak a demográfiai folyamatok miatt is fenntarthatatlan a jelenlegi formában. Abban tehát igaza van az Orbán-kormánynak, hogy tenni kell valamit. A probléma nem a változtatás igényével, hanem módjával van: ezt a keserű pirulát is olyan ellentmondást nem tűrő rapid erőszakkal akarja a hónapról hónapra fogyatkozó kétharmados többség lenyomni a magyar társadalom torkán, hogy nem sok jó sülhet ki belőle.

A kormányzó erőnek bőven vannak populáris érvei. Elvileg ki ne értene egyet azzal, amikor arra hivatkoznak: felháborító, hogy életerős rendvédelmisek erejük teljében, negyvenes éveik elején visszavonulnak, élvezik az állami ellátást. A dolog persze ennél jóval bonyolultabb. Ha nem demagóg módon közelítünk, kiderülhet, valójában kevesen mennek ennyire korán nyugdíjba, ráadásul minden élethelyzet más. Ezért csak egy sok szempontot figyelembe vevő, az érdekképviseletekkel egyeztetve kialakított és fokozatosan bevezetett új nyugdíjrendszer fogadtatható el a társadalommal.

Az új alkotmány szerint az állam már nem biztosítja az öregkori ellátást, csak törekszik rá. Hogy ez micsoda különbség, azt sokan hamarosan megtapasztalhatják.

Olvasóink írták

 • 6. őrgróf 2011. május 18. 09:01
  „"Szeretném Önt is tájékoztatni, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, kormányra kerülése esetén, mindezeket garantálja a nyugdíjasok számára" - a Fidesz alelnöke, az azóta államfővé választott Schmitt Pál küldte 2010 januárjában ezt az idézetet tartalmazó levelet minden nyugdíjasnak."
  Ebből is látszik, hogy SP-nek ( és itt most nem az "énekesre" gondolok!) a helysírási szabályok ismeretének a hiánya a legkisebb hibája...”
 • 5. kilo 2011. május 18. 00:08
  „Ezt tuti nem SP írta, le is tagadhatja. Ilyen hosszú szöveg hiba nélkül? :)”
 • 4. klj_54 2011. május 17. 19:05
  „3. blatth 2011.05.17. 18:16
  Let it By!”
 • 3. blatth 2011. május 17. 18:16
  „2. klj_54 2011.05.17. 17:06 Senkit nem fognak a Dunába ölni és senki nem fogja a lámpavason végezni.”
 • 2. klj_54 2011. május 17. 17:06
  „1. unknown 2011.05.17. 10:28
  Örülnék ha igazad lenne, de ezek azt sem tudják mennyi a kétszer kettő!
  Ötletelnak, kapkodnak a nép pedig lassan megunja és a Dunába fojtja őket, vagy mint ´56-ban a lámpavason végzik...”
 • 1. unknown 2011. május 17. 10:28
  „Az a helyzet, hogy a rendszerváltozás óta eltelt immár több, mint húsz évben egyre csak halogatta, tologatta maga előtt minden eddigi kormány ezeket a szükséges és minden szakértő által várt, kért, szükségesnek tartott lépéseket. Mert nagyon kevés a négy év kormányzati ciklus ilyen horderejű lépések megtételére. Mert a negyedik évben már mindig puhítani kellett a megszorításokat, egy kicsit osztogatni, egy kicsit hízelegni a választóknak. Tehát három év. no, most már túl vagyunk az első éven. Amikor még lehet keménykedni. Valljuk be: most látható a lépések szükségessége és súlya. A második év az átmenet, a puding sütése. Odaég? Jó lesz? A harmadik évben kell mutatkozni a hozadéknak, megízlelni a pudingot. Remélni, hogy jó lépéseket tettünk az első évben. És kész. És már kész a leltár. Ennyi fért a négy éves ciklusba. Mit teszünk mi, állampolgárok? Várjuk türelemmel a sültgalambot. És szidjuk azt, aki a galambot megsüti. Nekünk. Velünk. Nem ellenünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pórázon

"A kutya önálló személyiség, fajtától függő temperamentummal." Tovább olvasom