Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Gazdagon és hátrányban

"Azt mondják, lehet akármekkora szegénység, a kocsma akkor is virágzik. Miért ne virágozna hát a dóci kocsma is, ha egyszer ez a leggazdagabb falu a megyében – egy, az emberek vásárlóerejét vizsgáló felmérés szerint."
Azt mondják, lehet akármekkora szegénység, a kocsma akkor is virágzik. Miért ne virágozna hát a dóci kocsma is, ha egyszer ez a leggazdagabb falu a megyében – egy, az emberek vásárlóerejét vizsgáló felmérés szerint. A kocsma tulajdonosa azonban csak arra biztatott, amikor a nagy prosperálásról kérdeztem, hogy nézzek körül. Körülnéztem, láttam néhány sörösüveget szorongató embert, egy kilencvenes évek előtti berendezést. Mást nemigen. A tulaj szerint akár be is lehetne zárni az italmérést, haszon ugyanis alig, a legolcsóbb bort kell beszereznie, mert csak azt tudják megfizetni az emberek.

A dóci kocsma, mint csepp a tengerben, mutatja, mennyire „gazdag" a falu. Ehhez azt teszi hozzá a polgármester, hogy 2002-ig a hátrányos helyzetű települések közé sorolták a községet, és az jó volt, mert kaptak állami támogatást. Amióta a szegedi kistérséghez csatlakoztak, ennek a pénznek is lőttek.

A budapesti piackutató intézet felmérése persze attól még hiteles, hogy a dóciak panaszkodnak, mert a kutatók pusztán a statisztikát nézték: adófizetők, telefonok, földgázzal ellátott lakások száma. A városok besorolását illetően nem is tévedtek. Úgy tűnik, Dócon adót is fizethettek a keresettel rendelkezők, még ha csak a minimálbér után is. Az a baj, hogy az embernek rögtön az jut eszébe: Szatymazon, Algyőn, Zsombón, a kacsalábon forgó paloták falvaiban, a köztudottan gazdag településeken ezek szerint kevesebben, kevesebbet adóznak. Máskülönben ezeket a helységeket nem sorolták volna a mi Dócunk mögé.

Dóc mellesleg, ha nem is gazdag, vadregényes kis falu. Családias, kedves hely. Minden oldalról erdő határolja, egy tájvédelmi körzeté. Közel Ópusztaszer, a nagy turistacsalogató, az idegenforgalom szele már oldalba is kapta egy kicsit Dócot is. Van ebben a faluban fantázia, de még sok víz lefolyik a közeli Tiszán, mire azt mondja majd az odalátogató: micsoda gazdagságban élnek itt az emberek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egál

"Az Európai Unióban automatikusan megoldódó nemzetiségi problémákat beszédesebben nem is… Tovább olvasom