Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Gázháború és sci-fi

"Az ukrán–orosz hírekkel szembesülve eszembe jutottak a hidegháború feszültségtől terhes érájában született negatív utópiák."
Az ukrán–orosz hírekkel szembesülve eszembe jutottak a hidegháború feszültségtől terhes érájában született negatív utópiák. Azok a tudományos-fantasztikus regények és novellák, amelyek a XXI. század vészterhes első évtizedeiben (azaz most) játszódnak egy félig-meddig elpusztult világban, ahol azonban már nem a diktatúrák és az erőszakos demokráciák hadai, hanem cégbirodalmak és gazdasági potentátok vívják háborúikat a csúcsra fejlesztett informatika és az energiaágazat fegyvereivel. Ezekben a történetekben is mindig a kisember jár rosszul, hiszen a cégtulajdonosok önkényével és luxusával szemben a kiszolgáltatottság, a nyomor és a rettegés az osztályrésze a munkából élő népeknek. A szegénység miatt pedig a Föld minden országában virágzik a bűnözés.

Az orosz–ukrán gázháború a világsajtó prominensei szerint egy új hidegháború nyitányát jelenti. A volt szovjet birodalom utódai megmutatják, mire képesek, ha nagyon keresztbe akarnak tenni bárkinek – legyen az szomszédjuk vagy szerződött állampartnerük. Számomra azonban nem a rettenetes politikai víziók, hanem inkább a fent jelzett olvasmányélmények kezdenek szürreális valósággá formálódni. A gázháború hatásait ugyanis leginkább azok a tízmilliók érzik majd – szó szerint – a bőrükön, akik lehet, hogy néhány hónapon belül már a jelenlegi ár többszörösét lesznek kénytelenek kifizetni fűtésszámlájuk kiegyenlítésére, és ha tehetik, még tovább takarékoskodnak a meleggel. Mindannyian ki vagyunk szolgáltatva egy gazdasági társaság – jelesül a Gazprom kényének-kedvének. Ha a cég a tavalyi ár többszöröséért – a világpiaci árhoz közelítve – adja az energiahordozót akár szomszédjának, akár más országoknak, az állam sem tehet sokat. Ha a fogyasztó nem fizet, lehegesztik a gázcsövet. Az pedig már a nyomor nyomjelzője.

Az új világ új háborúit új fegyverekkel vívják, hiszen tegnapi-tegnapelőtti hír: Európa-szerte diplomaták és politikai nagyságok tördelik kezüket a lehetséges jövő felett aggódva. Hatalmuk itt már fabatkát sem ér – akár a fantáziaregények világában. Hogy a rémmese ne váljon valósággá, mindannyiunk érdekében legalább az energiaszektorban hagyatkozhatnának józan eszükre a törvények alkotói. Támogatva az alternatív energiatermelő eszközöket, egy-egy tömbház tetejére szerelt napkollektorral, vagy faluszéli szélkerékkel, így részben függetlenséget biztosíthatnának azoknak, akik végül úgyis a háborúskodás kárvallottjai lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lánc, zsák és kréta

"Az énekes gyermekjáték, a Lánc, lánc, eszterlánc mintájára játszanak egyszerű körjátékot a magyar… Tovább olvasom