Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Gázrejtély

"Gázt emlegetve kap idegsokkot mindaz, ki energiára szomjas vállalkozásból próbál megélni, s gázról ejt szót az is nagy szomorkodva, aki télre fedhető úszómedencéjének környékét szeretné melegen tartani. A gázt mint materiális valóságot szemlélve következtethetünk világgazdasági folyamatokra, s ma már azt is tudjuk, a gáz, pontosabban annak számlája, lehet uniós és Európai Unión kívüli is."
Sok éven át azt hittem én, nagy tudatlanságomban, hogy a gáz, mint olyan, tulajdonképpen csupán fűtésre, főzésre rendkívül alkalmatos energia. No de mit érne a mai magyar valóság, ha belenyugodnánk ily egyszerű képletbe? A gáz immár kultikus jelentőséggel bír, például ezen mérjük le, mely politikai párt mekkora jólétet kínál, árának emeléséből vonjuk le a következtetést, jó, vagy éppen cudar világ köszönt rá a magyarra.

Gázt emlegetve kap idegsokkot mindaz, ki energiára szomjas vállalkozásból próbál megélni, s gázról ejt szót az is nagy szomorkodva, aki télre fedhető úszómedencéjének környékét szeretné melegen tartani. A gázt mint materiális valóságot szemlélve következtethetünk világgazdasági folyamatokra, s ma már azt is tudjuk, a gáz, pontosabban annak számlája, lehet uniós és Európai Unión kívüli is.

Csongrád megye gázszolgáltatójának mostanság kikézbesített számlája kinek fejtörést, kinek káromkodási rohamot kínál ajándékba. Ugyanis, mint többen állítják, középfokú matematikai ismeretek, netán pénzügyi és rejtvényfejtő előtanulmányok nélkül a számlával megkínált úgy elvész a köbméterek és megajoule-ok erdejében, hogy ki sem botorkál az első, éppen gázszámla ügyben kiszabott büntetésig.

Az örökké elégedetlenkedőknek ezért aztán nem tudok mást ajánlani, mint azt, alkossanak számlafejtő csoportokat, amelyekben szakképzett előadók tartanak nyílt fórumot, míg a számla rejtélyeit megfejtők markát nagy jutalom ütheti. Aki például ebből a számlás számtengerből még azt is képes kiolvasni, vajon mennyi támogatást kap, ha takarékos, s mennyit nem, ha padlóig nyomja a gázt, szerencsésnek mondhatja magát, s nem kerülheti el a vádat: túlképzett, még e talányokkal teli világunkban is.

De félre a humorral, mert tudom, hiába lett oly sokoldalú a háztartások és a termelés nélkülözhetetlen tartozéka, egyet nem tűr el – a viccelődést. Már csak a sokat emlegetett, s legalább ennyit emelgetett ára miatt sem. Talán éppen ezt az árat vehetnék figyelembe a számlarejtvény kigondolói, s pénzünkért küldhetnének egy olyan számlát, amit meg is értünk. És az sem lenne baj, ha az új számlán az érthetőségért, mint uniókompatibilis szolgáltatásért, nem számolnának fel újabb köbméteres, áfás megajoule-okat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lincshangulat

"Az erőszakos leszámolás a peremvidékeken mutatja torz pofáját. Az olaszliszkai támadók közül többen… Tovább olvasom