Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gesztustalanságok

"Érik találatok az embert. Még az „emberek emberét" is."
Az első döfést Sólyom László vitte be a főméltósággá avanzsált Schmitt Pálnak. Hazánk tegnap hivatalba lépett államfője persze 22 éves sportpályafutása alatt, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőként megszokhatta: érik találatok az embert. Még az „emberek emberét" is.

Hivatala átadásakor ugyanis Sólyom László megpendítette utódjának: „láthatatlan elnökként" mindig ott lesz Schmitt körül, amennyiben „lelkiismeretét ébreszteni kell, vagy meg kell erősíteni". Ha jó szándékkal is szólt utódjához a távozó államfő, e mondatok fricskaként is értelmezhetők – pláne annak tükrében, hogy nem jelent meg Schmitt tegnapi beiktatásán.

Az MSZP és LMP sem volt ott. A legnagyobb ellenzéki párt gyengécske érvelése szerint kerti partira se hívják az embert 24 órával az esemény előtt – pedig a Sándor-palotába biztos nem kellett volna sört vagy társasjátékot vinni.

Gesztustalanságokkal van tele a magyar közélet.

„Sólyom László minden olyan feltételnek megfelel, amit a Fidesz megfogalmazott a köztársaságielnök-választás kapcsán". „Ha úgy fogalmazza meg a kérdést, hogy Sólyom László a következő években a köztársasági elnök lesz-e, akkor azt a választ adnám, hogy szerintem nem, nem ő lesz" – Áder János és Pokorni Zoltán nyilatkozatai között láthatóan nem az a legnagyobb különbség, hogy előbbit 2005-ben, utóbbit idén mondták tollba. A megváltozott politikai erőviszonyok lehetővé tették, hogy – Schmitt szavaival élve – az „ellensúly" helyett az „egyensúly" képviselője legyen a köztársasági elnök. Azért a nemzet egységének – háromharmadának, tisztelt hölgyeim és uraim – képviselete és az államszervezet demokratikus működése feletti őrködés néha az előbbit is megköveteli. Kérdés, e vonatkozásban mennyit várhatunk az új államfőtől – akinek respektjét az sem növeli, hogy a Fidesz taktikázása következtében immár az ő elnöki aláírása kerülhet a parlament nyári szünete előtt sietősen elfogadott, majd jegelt törvényekre, köztük a sokat bírált médiatörvényre.

Néha kicsit barátok köztös, kicsit Joshi Bharat-os – közéletünk pontosan olyan, amilyenek mi magunk is vagyunk.

Olvasóink írták

 • 5. BabócsaiEugénia 2010. augusztus 11. 16:57
  „mazsolaszolo?
  Ismered a főnökömet? :)) Ő is dettó ilyen! :P”
 • 4. achilleus 2010. augusztus 08. 12:22
  „1. hozzászólás mazsolaszolo 2010.08.07. 09:00

  De jó lenne T. Mazsolaszőlő, ha ugyanezt a hatalomtól elköszönt mszp is magára venné, nemcsak Sólyom László, mert a kőszivűs példa bizony nagyon ül erre is.

  "Az az ember, aki nem képes elengedni soha a hatalmat, olyan mértékben rágörcsöl erre, hogy még a sírból, a halála után is parancsolólag akarja mások életét megszabni. Az ő akaratának nem lehet vége, az ő akaratát még a halál sem törheti meg. Mert nélküle a világ szétesik, és senki nem fog tudni még létezni sem. A kockafej, a ki zsarnokká lett. Az oszlop, aki azt hiszi magáról, hogy ő maga a ház."

  Mennyire igaz! És sajnos az utód nem tudja semmibe venni a "végrendeletet", letétbe van helyezve az IMF-nél. Persze lehet hivatkozni, hogy mások is ..., de ennyire még soha nem determinálta az utód lehetőségeit egyetlen örökhagyó sem.”
 • 3. flexsnake 2010. augusztus 08. 10:09
  „minek ez a cécó? úgysem dönthetnek semmiben, csak bábok.”
 • 2. unknown 2010. augusztus 07. 09:24
  „Teljes egészében egyetértek 1. hozzászólóval, mazsolaszoloval. Tökéletes észrevétel!”
 • 1. mazsolaszolo 2010. augusztus 07. 09:00
  „"Hivatala átadásakor ugyanis Sólyom László megpendítette utódjának: ,,láthatatlan elnökként" mindig ott lesz Schmitt körül, amennyiben ,,lelkiismeretét ébreszteni kell, vagy meg kell erősíteni". Ha jó szándékkal is szólt utódjához a távozó államfő, e mondatok fricskaként is értelmezhetők - pláne annak tükrében, hogy nem jelent meg Schmitt tegnapi beiktatásán."

  Sólyom kockafeje, atyáskodása, akarnoksága, a hatalomhoz való merev ragaszkodása nagyon jól nyomon követhető volt az elmúlt négy évben. Sokszor írtam, arról, ami nálam kiverte a biztosítékot: arról a bizonyos megosztósdiról, az "ezzel kezet fogok, ezzel nem" esetről.

  A láthatatlan elnök a háta mögött egyfelől fenyegetés, másfelől kontroll. Tessen mán tudomásul venni azt, hogy vége. Passz. Szépen és elegánsan távozni, udvarisasn meghajolni és elhagyni a porondot.
  Nem kell láthatalan elnök, mert Schmitt - bármennyire nem szimpatizálok azzal, hogy bábot csináltak belőle, KE-ként - azért nem hülye. Nem kisdedóvóba járó, apuka kontrolljára szoruló, esténként maga alá pisilő megszeppent kisfiú.

  Sólyom fenyegetőzéseiről eszembe jutott egy hasonló karakter (több is, de a személyeskedést hagyom): a mindenki által ismert Jókai öröközöld: A kőszívű ember fiai. Az az ember, aki nem képes elengedni soha a hatalmat, olyan mértékben rágörcsöl erre, hogy még a sírból, a halála után is parancsolólag akarja mások életét megszabni. Az ő akaratának nem lehet vége, az ő akaratát még a halál sem törheti meg.
  Mert nélküle a világ szétesik, és senki nem fog tudni még létezni sem. A kockafej, a ki zsarnokká lett. Az oszlop, aki azt hiszi magáról, hogy ő maga a ház.

  Sok értelmes ember jár ide, olvasgatni, írogati, biztosan sokan értik is, amiről írok. Sólyom letette a lantot.

  Kösssszönjük elnök úr, a viszontlátásra és minden jót! Tessen most már hagyni, hogy az utódai boldoguljanak úgy, ahogyan tudnak. Ha megszívják - megszívják. Majd kijavítják a hibáikat. Ha nem, nem.
  De ELŐRE ne tessen már megszabni senkinek, hogy hogyan éljen és mitől féljen (aki azzal fenyegetőzik, hogy árnyékként mindig ott lesz mások mögött, az agresszor! Tetszettek tudni?). Ön nélkül is remekül el lehet boldogulni. Viszlát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőn felül

"A gazdasági világválság egy több szempontból is torz hazai újautó-piacra szabadult rá." Tovább olvasom