Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Gesztustalanságok

JEGYZET - "A közös történészi munkával lesz könnyebb a teher, ebben sem segít a határátkelőt kémlelő turul. "
Mi sem szolgálja jobban a történelmi megbékélést, mint egy kardot a szájában tartó turulmadár, amely a rövidesen megnyíló szerb–magyar határátkelő hazánkba érkező utazóival szemez. Hogy a Hatvannégy Vármegye Mozgalomtól megszokott karikás ostoros magyarkodás valójában mennyit árt a két nép viszonyának, értik, akik az elmúlt éveket végigdolgozták azért, hogy Ásotthalom és a szerbiai Királyhalom között újra összetartozzék, ami összetartozott.

Soha nem lehet elfelejteni azt a 40 ezer magyart, akit 1944–45-ben lemészároltak a jugoszláv partizánok. Fontos, hogy emléküket ne csak gyermekeik, unokáik, dédunokáik szíve őrizze, hanem – és a következő szón a hangsúly – méltó mementó. És ahhoz kell igazi bátorság, hogy akkor se tereljük el a szót, ha az 1942-es újvidéki vérengzés magyar brutalitásáról szükséges számot adni. Irdatlan súlyú feladat – de csak a párbeszéddel, a közös történészi munkával lesz könnyebb a teher, ebben sem segít a határátkelőt kémlelő turul.

Nem igaz, hogy az idő begyógyítja a sebeket: a magyar–szlovák szembenállást őszinte, tisztességes, tárgyilagos megbeszéléssel lehet feloldani – ezt Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa nyilatkozta lapunknak. Szüleit, nagyszüleit alapvető jogaiktól fosztották meg a Beneą-dekrétumok. Azok az elnöki rendeletek, amelyeket északi szomszédaink a csehszlovák államiság megalapozóiként tartanak számon – és amelyek az ország területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét rögzítették. Alapot adva, hogy több mint 75 ezer magyar hagyja el kényszerűségből szülőföldjét. Jóllehet a dekrétumok összeegyeztethetetlenek az Európai Unió Alapjogi Chartájával, a szlovák parlament 2007-ben megerősítette sérthetetlenségüket. E határozat hatályon kívül helyezésére irányuló petícióról tárgyalt csütörtökön az Európai Parlament illetékes bizottsága – és az adott helyzetben sikernek számít, hogy úgy döntött, napirenden tartja az ügyet, és Szlovákia álláspontját is kikéri a kérdésben.

Évszázadok vitáit csak generációk munkája szelídítheti – és e folyamatban minden apró gesztusnak szerepe van. Jó, ha Martonyi János külügyminiszter arról beszél, hogy 2013 Közép-Európa éve lesz, és „együtt erősebbek vagyunk, mint egyenként" – csak aztán a magyar állampolgársági törvény konzultáció nélküli módosításával, a Nyirő-újratemetés tragikomédiájával, Orbán Viktor távolmaradásra biztató szavaival a Traian Basescu államfő leváltására irányuló népszavazáson megint hátrafelé lépünk. Ahogy a románok gesztustalanságaival is a Székely Mikó Kollégium ügyében.

De abban bízom, kisül valami abból, ha Domaszék és Pécska gasztronómiai fesztivált szervez, ha Csanádpalota utat épít a romániai Nagylakkal, ha határon átnyúló pályázati programban vajdasági gyermekek vendégeskednek Szegeden.

Ha átsétálunk egymáshoz. Néhány év múlva pedig már észre sem vesszük, hogy átléptük a határt. Legfeljebb arra kell vigyáznunk, merre fordítjuk a fejünket.

Olvasóink írták

 • 5. délikapu 2012. szeptember 25. 13:26
  „"Néhány év múlva pedig már észre sem vesszük, hogy átléptük a határt."

  R. Tóth Gábor jegyzetíró egészen biztosan nem érti Szerbiát, ha ilyen butaságot ír. Szerbia nemhogy néhány éven belül, de sohasem lesz az EU tagja, erre nagyon komoly fogadást merek kötni.”
 • 4. délikapu 2012. szeptember 25. 13:24
  „Ez mind szép és jó, de a jegyzetíró vagy semmit sem tud a szerbekről és más balkáni népekről, vagy csak egyszerűen hülye.
  Gyáva népnek nincs hazája! Ennyi. Unom már, hogy mindig nekünk kell gesztusokat tenni, jó lenne már ha pl. a szerbek tennének. Nyilván jobb lenne, ha ez az emlékmű nem a határon, hanem Újvidéken állna közterületen (és nem a temetőben). Csakhogy ahhoz a szerbek gesztusa is kellene, de arra hiába vártunk eddig.
  Ráadásul a mi vidékünkön olyan népek élnek, amelyek csak az erőt tisztelik. Ezt a liberális dumát gyengeségként értelmezik.”
 • 3. macs 2012. szeptember 22. 21:50
  „Ki kéne végre beszélni a közös múltat! Talán előbbre jutnánk!”
 • 2. v.imre 2012. szeptember 22. 09:54
  „Kivételesen egyetértek a jegyzetíró minden szavával. Elég elszomorító lenne, ha a közelben megnyíló határátjárók mindegyike mellett a felállítotthoz hasonló műalkotások díszítenék az átkelőket. Már pedig ez következik az első "emlékmű" felállításából.”
 • 1. alfoldi 2012. szeptember 22. 09:27
  „Még mindig az úniós bla-bal megy?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy selyemútja

"Hihettük, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében az is érhet valamit, akinek nincs semmije." Tovább olvasom