Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Géza bácsi elintézte

JEGYZET - "A frankhitelesek egyre nagyobb hányada ott tart, hogy egyszerűen megszűnt a választási lehetősége."
Most a kormány tőzsdézi el a nyugdíjpénztári vagyont, üti le a régen várt magas labdát a hétvégén az országos napilap, és mindjárt számszerűsíti is a több tízmilliárdos veszteséget. Az ütést akár övön alulinak is minősíthetnénk – amikor tényleg nagy a baj, padlót fogott a magyar tőzsde, s komoly esésben a világ börzéi –, de nem volt túl elegáns az első nyugdíjpénztári eltőzsdézés sem.

Akinek részvénye volt a 2008–2009-es gazdasági válság idején, az bizony veszített az egész világon, s akkor még a hazai magánnyugdíjpénztárakban feküdtek az aktív munkavállalók befizetései. Most az államnál vannak, az tőzsdézi el, ráadásul sokkal kisebb a mozgástere a veszteségminimalizálásban, mint egy piacon működő biztosítónak.

Mindezzel csak azért hozakodtam elő, mert a svájci frank árfolyamát sem a most regnáló magyar kormány engedte az egekbe emelkedni, hanem a világ tőzsdézte el, amikor a kibontakozó válságban az aranyon és a svájci frankon túl nem talált semmilyen biztos pontot, ahol veszteségeit valamelyest minimalizálhatná.

– A hazai lízingszövetség tagvállalatainak 2200 milliárdos portfóliójának 90 százalékát svájci frankban számolják – hangzott el egy múlt heti sajtótájékoztatón. Elsőre nem is mertem leírni, hátha rosszul értettem, hiszen egy ideje már nem lehet svájci frankban autót lízingelni. Kiderült, jól értettem, ez az arány, az árfolyam emelkedésével a törlesztések ellenére is alig-alig apad az állomány. Mára ott tartunk, hogy egy 3–4 évvel ezelőtti „gyáva" vételen, egy Opel Astra Classicon vagy egy hárommillió alatti klímás Ford Focuson, vagyis a német autókon is el lehetett szállni, ha kicsi volt a kezdőrészlet, és hosszú a futamidő. Félmillió kevés lenne a kesztyűtartóba, hogy a lízingcég azt mondja, visszaveszi, és felejtsük el az egészet.

Ennél jóval nagyobb a tét a lakáshiteleknél. Amikor eldőlt, hogy a mentőcsomagban 180 forinton maximálják a svájci frankot, számos elemző úgy vélte, kevesen fogják igénybe venni ezt az úgymond halasztott fizetést – hasonlóan vélekedtem én is. Most már úgy gondolom, a frankhitelesek egyre nagyobb hányada ott tart, hogy egyszerűen megszűnt a választási lehetősége, s él majd a 180-as árfolyammal, hiszen az alternatíva a híd alja. Később pedig lesz, ami lesz.

A minap találkoztam egy nagyközségi hitelegyesítővel, aki évekig nagyon jól megélt abból, hogy rábeszélte a falubelieket, ne fizessenek olyan magas törlesztőrészletet forinthiteleik után, meg lehet azt úszni olcsóbban is – persze svájci frankból. Ment is az üzlet, ami nem csoda, hiszen valóban kisebb számot tudott mondani a törlesztőrészletre, s így is lett: Géza bácsi elintézte.

Ám a dolog mára közel sem vicces, s ha a kapanyél még nem is került elő, barátságok azért szakadtak meg, s egyre gyakrabban kell átmennie neki az utca túloldalára…

Olvasóink írták

  • 2. merenge 2011. augusztus 08. 19:03
    „Hát igen. Mindezek mellé forintban adták, nem frankban. Frankot senki nem látott. A törlesztő részlet már a duplája, bár még nem érte el a dupla értéket. Én ezt sem értem. Mellé még minden járulékos része is emelkedik: konverziós díj, és társai, de miért? Konvertálni olyan sokba kerül? Vagy olyan nehéz? Ebből van nyereségük alapban, és erre jön még a szép nyereség az emelkedés után. Mindenhol válság van, de a bankok aratnak. Mindenki rólunk húzza le a bőrt. Nagyon felemelő érzés.”
  • 1. Mamini 2011. augusztus 08. 14:45
    „Azt magyarázza meg nekem valaki, hogy ha pl.: 150-ért vettem fel a svájci frank hitelemet mondjuk 5 éve. Akkor kiszámolták a kamatokat, és én vállaltam hogy kamatostól visszafizetem. ( tehát a bank nem károsul, mert ő számolta ki a kamatot) Akkor mi a búbánatos francért kell nekem most felemelni a 150-et 250-ra. Én azt fizetem vissza, amit felvettem, amit kiszámoltak. Miért nem a bank nyeli be a különbséget. A kockázatot miért én fizetem?? + még a kamat is. Teljesen gyagyula vagyok- én ezt nem értem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiánok a paneldzsungelben

"A gyűjtögető életmódot folytató hajléktalanokból nem lesz szócikk." Tovább olvasom