Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Gördülő hivatal

"A postahivatal a falu megtartó erejének része, mint a vasútvonal, az iskola, a templom."
Az első mozgóposta a vasúton, az ország érhálózatán 1868-ban gördült végig: ott szortírozták a képeslapokat és leveleket, vitték és hozták a csomagokat – olvastam a Szabad Földben. A vidék hetilapjában, amit a helyi napilappal együtt nagyapáméknak lovon ügető postás kézbesített. A nagyréti tanyákat a világ vérkeringésébe bekapcsoló lovas postás ugyanúgy a régmúlté, mint a Keletiből utoljára 2004 júniusának végén kigördülő postavonat. Ezek a modernizációnak nevezett takarékoskodás áldozatai, hasonlóképpen az a közel ezer kisposta, amelyre 2002 óta került lakat.

Postazöld kisbusz gördül az utóbbi években mindennap az ország 946, megyénk 6 falujába. E mobil postát a 600–2000 lelket számláló települések lakói közül sokan megszerették. Kényelmesnek találják, hogy akár a helyükbe, vagyis addig a házig gurul, ahova a kapura kitett zöld táblával hívják. A posta leváltott vezetői szerint a számok magukért beszélnek: bár a falvakba gördülő hivatalokkal 123 ezer címen több mint 300 ezer embert szolgálnak, ezzel cégük mégis évi félmilliárd forintot takarított meg. És akkor még nem esett szó arról, hogy a bezárt fiókok leromlott épületeinek felújítása legalább 17–18 milliárd forintba került volna.

Másképp gondolkodik a kormányváltás utáni változáshullámmal a posta élére került új vezérkar. Visszagördítve az idő kerekét úgy véli: a postahivatal a falu megtartó erejének része, mint a vasútvonal, az iskola, a templom. Így gondolják ezt azok a polgármesterek is, akik a kormányígéretre rímelve vallják: a lakosság helyben tartásához, a gazdasági növekedéshez, fejlesztési ötleteikhez kell a postafiók. Ők a hagyományt tisztelve modernizálnának.

Mert gazdaságosan is lehet postafiókot működtetni. Számos helyen, így a mi nagyközségünkben, Algyőn maga a Magyar Posta Zrt. mutatja, hogy a hagyományos levél-, csomag- és pénzküldeményes szolgáltatással jól megfér az újság-, könyv- és ajándékárusítás, vagy némi biztosítási és banki ügylet, kicsi szerencsejátékos fogadási lehetőséggel keverve. Ennél is tovább mentek a postapartnernek nevezett kisebb-nagyobb cégek, amelyeknek a zrt. az országban sok száz, megyénkben 11 hivatalt adott át. Például a megyénkben is jelen lévő ötletdús Aurusz Hill Kft. e-pontot, webáruházat vinne a faluba – a világhálóra gördítve a postahivatalt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petőfi-ballada

"A beruházó optimista volt, megmagyarázta a hitetleneknek, nem ellensége ő a pénzének." Tovább olvasom