Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Grál-lovagok

"A világ rezdüléseire fogékony magyarok millióinak ég az arca most a szégyentől."
"Amikor ezeket a sorokat írom, már közel tízezren csatlakoztak a Facebookon a miniszterelnökünk miatt Örményországtól bocsánatot kérő csoporthoz. „Hitszegők lettünk, hullarablók – a legpocsékabb nemzet" – Teleki Pál Horthynak címzett emlékezetes szavait pedig az Egymillióan a magyar sajtószabadságért eleveníti fel a közösségi portálon. A Milla ma estére demonstrációt is szervez a Parlament elé. A keresztény örmény diáktársát álmában baltával kivégző muszlim azeri katona kiadása sokkal nagyobb vihart kavart, mint amire az ügyletre áldást adók számítottak. A világ rezdüléseire fogékony magyarok millióinak ég
az arca most a szégyentől.

A kifinomult diplomáciai érzékéről és hatalmas nemzetközi tapasztalatáról újra és újra tanúbizonyságot tevő bakui összekötőnk, a láthatóan egyre gyakrabban Martonyi János külügyminiszter szerepkörében tetszelgő Szijjártó Péter persze még most sem fogta fel pontosan, mi vágta ki a biztosítékot. Hiszen a magyar kormány patyolattiszta az ügyben. Tulajdonképpen úgy viselkedett, mint egy Grál-lovag. „Akkor lenne felróható bármi Magyarországnak, ha bármilyen nemzetközi egyezmény megsértésével jártunk volna el" – hangsúlyozza Orbán Viktor szavainak korábbi hordozója, aki szerint a világ túldramatizálja az azeri baltás gyilkos ügyét. Szijjártónak abban igaza van: jogilag megkérdőjelezhetetlen a döntés. Hogy akkor mi a baj? Az, hogy megint kiderült: léteznek más szempontok is.

A valóságérzék és empátia tökéletes hiányáról árulkodó reakciókból nekem úgy tűnik: a kormányfő környezetéből valószínűleg senki sem ismeri Franz Werfel örök érvényű regényét, A Musza Dagh negyven napját, amely világszerte máig szimpátiát kelt a tragikus sorsú örmény nép iránt. Orbánék kettős mércével mérnek. Miközben (joggal) elvárják, hogy a világ megértse érzékenységünket a határon túli magyarok helyzetével kapcsolatban, felháborító érzéketlenséget mutatnak a több szempontból is rokon sorsúnak mondható örménység érzékenységével kapcsolatban. Nem lehet olyan gazdasági hozadéka a döntésüknek, amiért megérné tovább rombolni Magyarország amúgy sem fényes imázsát, belegyalogolni tízezernyi örmény származású magyar állampolgár lelkébe, magunkra haragítani egy világszerte erős lobbicsoportokkal rendelkező, büszke népet.

Lehet persze azzal kábítani az országot, hogy a kormány abban bízott: az azeri partner európai módra betartja majd a szavát. Lehet, de Orbánéknak ezt ma már csak a legelvakultabb fülkeforradalmárok hiszik el."

Olvasóink írták

 • 14. v.imre 2012. szeptember 05. 09:32
  „Nem vagyunk Isten, Magyarország nem a menny országa, hogy erkölcsi igazságot mondjon ki, aszerint ítélkezzék két nép, két másik ország állampolgára között sajnálatosan kialakult, halálhoz vezető cselekedetében. A bűnös személy országa a nemzetközi jog rendjében kérte, hogy a tettes állampolgára otthon ülje le büntetése további részét. Átadtuk őt (mint tudjuk, a nemzetközi jog keretében ez a lépés évenként kb. 8-10-szer lejátszódik). Nem Magyarország az erkölcsi felelős azért, amiért az azeri hatóság így változtatott a kirótt büntetésen. Bennem is kavarog az érzelmi megközelítés vihara, de elfogadom: A magyar hatóság az európai kiadatási jogszabály szerint döntött, amely nem tartalmaz erkölcsi klauzulát, záradékot. Személy szerint magam is sajnálom az áldozatot, együttérzésem a családdal, de a történelem során kialakult lokális problémához Magyarországnak semmi köze.”
 • 13. Lutetia 2012. szeptember 05. 08:45
  „Vajon hogyan reagálnának a fenti eszmefuttatást bírálók, ha a baltás gyilkost egy baloldali vagy liberális kormány adja ki?”
 • 12. hoppárézimi 2012. szeptember 05. 08:06
  „Tiszta szívből gratulálok a tárcához!”
 • 11. Mozimasiniszta 2012. szeptember 04. 20:35
  „Azért hogy sietősen , elsőként mondtam véleményt, úgy látom nem nagyon lőttem mellé...”
 • 10. blatth 2012. szeptember 04. 20:27
  „"Orbánéknak ezt ma már csak a (legelvakultabb) fülkeforradalmárok hiszik el."
  Én elhiszem kedves szerkesztő úr! Még akkor is, ha ön habzó szájjal ontja kéretlen propagandáját. És még katolikus is vagyok, mint az örmények.
  Talán ott kezdődött az egész, amikor egy kollégiumban helyezték el a NATO továbbképzésen részt vevő két nép képviselőjét. Mert "felháborító érzéketlenséget mutattak - az akkori illetékesek - a több szempontból is rokon sorsúnak mondható örménység érzékenységével kapcsolatban...belegyalogolni tízezernyi örmény származású magyar állampolgár lelkébe, magunkra haragítani egy világszerte erős lobbicsoportokkal rendelkező, büszke népet." Ha most számon kérjük az empátia hiányát, akkor a gyilkosság előtti helyzet empátia hiányát is számon kell kérnünk. Az is lehet, hogy az Unión kéne.”
 • 9. haresz 2012. szeptember 04. 19:57
  „Nekem ehhez semmi közöm.”
 • 8. DobóI 2012. szeptember 04. 19:56
  „3. klj-54 2012.09.04. 13:12

  Hallatlan kár? A szocik idehozták ezt a barbárt és nekünk most élete végéig itt kelllene adónkból jól tartani börtönben? Ha már a liberális bűnöző mentő szabályok miatt nem végezhettük ki. Nem ide való, az itéletet kimondták azeriek felrugták, a NATO és örmények ott keressék az igazságot, és szocikon verjék le, hogy tehették egy kollégiumba a két ellenséges jó embert.
  Hollósi Zsolt szoci lap hirnök meg menjen a fenébe..”
 • 7. achilleus 2012. szeptember 04. 19:07
  „6. theseus 2012.09.04. 17:41

  Magam egyáltalán nem csodálkozom rajta, hogy ezt az esetet felkapja a sajtó, különösen az ellenzéki beütésű, ez éppen annyira természetes, mint amikor ugyanezek, gyakran személy szerint is - e cikk írójára rá is kerestem, nehogy igaztalan legyek vele szemben - mélyen hallgattak, amikor GYF miniszterelnök leterroristázta a szaud-arábiai válogatott focistáin keresztül az arabokat, ráadásul nyilvánvalóan a nagy semmiért, "viccből", pedig volt nagykövet-visszahívás, házelnöki látogatás lemondása, minden, GYF-et az ellenoldal, a mostani "érvek" mellett, még rasszistázta is.) Ez az ügy is szépen lassan leül, na de addig megy a kavarás azerrel, akarom mondani ezerrel.”
 • 6. theseus 2012. szeptember 04. 17:41
  „"Miközben (joggal) elvárják, hogy a világ megértse érzékenységünket a határon túli magyarok helyzetével kapcsolatban, felháborító érzéketlenséget mutatnak a több szempontból is rokon sorsúnak mondható örménység érzékenységével kapcsolatban."

  Sajnos eddigi munkássága alapján egyértelmű, hogy a cikkírót egyik kisebbség sem érdekli, csak az, hogy a jobboldali kormányt szapulja. Ez így inkább csak egy Milla-reklám. Akkor lehetne komolyan venni a szerzőt és csapatát, ha valóban egymillióan lennének.”
 • 5. v.imre 2012. szeptember 04. 15:45
  „Nekem forog a gyomrom a jegyzetíró következő szavait olvasva, amikor és ahogyan vigyorog a jegyzet élén. Nem undorodik önmagától? Nem kellene a tükörbe néznie, mielőtt leírja: "...A valóságérzék és empátia tökéletes hiányáról árulkodó reakciókból..."?”
 • 4. Lutetia 2012. szeptember 04. 14:11
  „Nagyon jó cikk, gratulálok!”
 • 3. klj-54 2012. szeptember 04. 13:12
  „Egy kint dolgozó véleménye a dologról:
  http://annyit.blog.hu/2012/09/03/az_ormeny_fiasko
  Jó lenne magyarázkodás és felesleges bűnbakkeresés helyett megérteni azt, hogy mekkora kárt okozott megint Orbán a lakosságnak:(”
 • 2. mazsolaszolo 2012. szeptember 04. 11:49
  „Jellemző módon buta magyar zsigeri dolog, amit a sok tízezer ember művel. Bedőltek egy játszmának, úgy hívják, hogy belevonósdi. Két ember addig veszekszik, amíg egy harmadikat belevon pl. békebírónak, és aztán mindkettő azon veri el a port. Most ezt két nemzet rajtunk akarja elverni, tudván, hogy nálunk (kevés kivételtől eltekintve) először jön a zsiger és az indulatok, aztán a józan ész és a öngyeplő (már akinél van).

  Ez nem Orbán és kormánya hibája! Nem csípem Orbánt, de ne legyen már olyanért is feketese--ű, amiben nem sáros.

  Bármit is mond a másik két fél, nem Magyarország sara és hibája az, hogy a baltás gyilkos mit kap a saját országában. Az a saját országa szégyene, jogrendszere hibája hogy gyilkosságért nem elítélik, hanem kitüntetik. Az azeroknak és az örményeknek egymás között KELL lerendezniük ezt a dolgot - ehhez MO-nak NINCS és nem is szabad, hogy köze legyen!

  Ha Magyarország a nemzetközi szerződések és egyezmények értelmében KÖTELES volt kiadni a baltás gyilkost, akkor bizony semmi, semmi hiba nem történt a részéről. Empátia ide vagy oda, ezt a helyzetet azoknak kell lerendezniük, akikre tartozik: a másik két félre. Nekünk nemhogy nincs miért bocsánatot kérnünk, de nem is szabad !!! bocsánatot kérnünk, ha jogilag korrekt volt a helyzet, mert azonnal elveszítjük az önbecsülésünket!

  Egy jogilag (itt a nemzetközi jogot értem elsősorban) korrekten eljáró ország nem lehet játszmázó másik kettő martaléka, mert az ilyen játszmák szoktak háborúkhoz vezetni - családon belül is, országok között is.

  Én inkább azok helyett szégyelném magam, ha éreznék bármiféle szégyenre is késztetést (de nem érzek, mert nincs miért) , akik a FB-on baromságokat döngetnek nagy mellel és Grál-lovagoknak képzelik magukat - holott csak ostoba, hülye balekok.

  Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy ennyi hülye emberrel ugyan hogyan működik még mindig a világ...”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 04. 11:15
  „Hollósi uram ! Mivel látható hogy a tényeken túl tette magát, jobban tenné ha a kormány fikázása helyett, mondjuk a zsidó fesztivált dicsérné......abban hitelesebb lenne mint az országom hírnevéért való "aggódásban".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi feladat

"Ilyenkor mint a lufik röppennek fel az áldilemmák." Tovább olvasom