Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Gyalázatos emberek

JEGYZET - "Ki akarna „csak úgy" bármiféle jutalmat adni?"
Gyalázatos emberek mindig lesznek. Olyanok, akik visszaélnek a kiszolgáltatottak sebezhetőségével. Az időseknek például a téli tüzelő a gyengéjük, és a jutányos gyógykezelés, meg ha az unokájukat emlegetik előttük. Régi igazság: mindenkinek van érzékeny pontja, csak rá kell tapintani. És a gyalázatos embereknek ehhez is kiváló érzékük van.

A trükkös lopásoknak éppen az a csapdája, hogy a gyalázatos emberek pontosan olyanok, mint mi vagyunk. A lényegre tapintanak, mert tudják, mindannyian szeretünk magunkról beszélni, „jól járni", és „nem vagyunk a magunk ellenségei". Az is a gyengénk, hogy élelmesnek akarjuk hinni magunkat.

Csakhogy amikor a saját bőrünk a tét, ez sem lehet mentség. Hiszen már a gyerekeket is arra tanítják, hogy bizalmatlanok legyenek az idegenekkel, és ne fogadjanak el ismeretlenektől semmit. És akkor mi, a nagyokosok ugyanezt csináljuk?! Ki adná el éppen nekünk az orrunk előtt talált arany karikagyűrűt? (Ismerős, ugye?) Ki akarna „csak úgy" bármiféle jutalmat adni? A jótékonyság és a „nagy ajándék" nem ugyanaz. Az előbbi – mi is gyakran hírt adunk róla – tényleg létezik. Ha azonban valamennyien tudjuk, hogy nincs ingyenebéd, akkor miért akarunk mindenáron jól járni? Az éhező csak elvétve szokott jóllakni, és a rászoruló meg a szerencsefia csak ritkán ikertestvérek. Azzal semmire sem megyünk, hogy a balek és a balfácán között azért van némi különbség. De csak árnyalatnyi, és a hiszékeny ezt mindig a saját bőrén tanulja meg.

Tudom, nem szabad mindenkire gyanakodni, de bizonyos életkor után a gyermetegségre sincs mentség. A sötét utcából többnyire ép bőrrel kijön az ember lánya, de egyszer biztosan nem. És hát reménynek kevés, hogy a kaparós sorsjeggyel olykor azok is nyernek, akik megérdemlik, és nem csak a gyalázatos emberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szöszölő

"Hetekre megkeseríti májusban az emberek életét Szegeden és Makón." Tovább olvasom