Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Gyalogosnak születtünk

JEGYZET – "A járókelők is részt vesznek abban az össznépi hülyéskedésben, amelyet közlekedésnek neveznek."
Móricz Zsigmond novellát írt Gyalogolni jó címmel. Csakhogy az 1930-as években még nem volt ekkora a járműforgalom, mint ma. Igaz, ő is csak fiatalabb korában szeretett a saját lábán közlekedni, később inkább autóval járt.

Manapság az útnak induló ha autósként még be is tartja a közlekedési szabályokat, kerékpárral, vagy éppen gyalog mintha teljesen elfelejtette volna azokat.

Lássuk csak! A szegedi Mars térnél nemrégiben egyenruhás rendőrök ellenőrizték a forgalmat, s bár jól látták őket a járókelők, mégis sokan keltek át a tilos jelzésen. A vásárhelyi Szent Antal és Deák Ferenc utca kereszteződésénél lévő zebra talán a legveszélyesebb hely a városban – két gázolás is történt az utóbbi időben. Nem csodálom, sok dologra kell(ene) itt figyelnie autósnak, kerékpárosnak és gyalogosnak is. Általában az utóbbiak feledkeznek el itt még szétnézni is. Számos más veszély is leselkedik rájuk. Vásárhelyen leginkább az önfeledt kerékpározók miatt, akik teljes lelki nyugalommal hajtanak a belváros járdáin, ott kanyarogva, dülöngélve a gyalogosok között, sőt csengetve, ha épp útjukat állják a járda legszűkebb részét eltorlaszoló, traccspartit folytató asszonyok. A suhanó halálnak nevezett villanykerók – tessenek csak megfigyelni! – sokszor jól táplált utasai pedig úgy suhannak el centiméterekre a gyalogos mellett, hogy azt majd a frász töri ki. Persze a járókelők is megérik a pénzüket, alaposan részt vesznek abban az össznépi hülyéskedésben, amelyet nálunk közlekedésnek neveznek. Vagy nem láttak még korláton átugró fiatalabb, vagy azon magát átküzdő már idősebb, épp a forgalmas útra érkező embert? Esetleg olyat, aki két zebra között vág át toronyiránt az úton? Vagy amelyik külterületen küzd a kilométerekkel az út szélén, este, sötét ruhában?

Ennek ellenére gyalogolni ma is jó, egészséges és természetes, kellő körültekintés és elővigyázatosság mellett, hiszen mindannyian gyalogosnak születtünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vers mindenkinek

"Köztársaság nélkül maradt köztársasági elnökünk kisdoktori disszertációjának újabb oldalaival kapcsolatban vetődött fel a plágiumgyanú." Tovább olvasom