Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyanúsítottból áldozat

"Honlapunkon Trieb Lajos két hosszú hozzászólásban kommentálta az esetet. Szerinte M. Viktor Gábor nemcsak a saját családját tette tönkre, hanem az övét is."
Az állam az elmúlt négy év alatt csaknem hétszázmillió forintot fizetett ki olyanoknak, akik ártatlanul ültek előzetes letartóztatásban. A statisztikák szerint az igazságügyi tárca évente 350-400 ilyen kártalanítási perben jár el. A több száz ügy közül egy Gyálaréthez köthető.

A hazai sajtót bejárta lapunk értesülése, miszerint a gyálaréti M. Viktor Gábor – aki novemberben meggyilkolta élettársát és gyerekét – a minap bevallotta, hogy 2005-ben ő végzett saját nagyanyjával is. Bár a településen már korábban is suttogták, hogy az akkor 19 éves unoka volt a gyilkos, a rendőrség mégis a falubeli Trieb Lajost gyanúsította meg, akit 86 napig előzetes letartóztatásban tartottak.

Honlapunkon Trieb Lajos két hosszú hozzászólásban kommentálta az esetet. Szerinte M. Viktor Gábor nemcsak a saját családját tette tönkre, hanem az övét is. „86 nap alatt többet sírtam, mint 42 év alatt" – írta jeremiádjában, és keserűen hozzáfűzte, hogy azóta nem kap munkát, és az egészsége is ráment.

De hadd idézzem a gyálaréti férfit: „lesz-e felelős az akkori hibákért? Vagy – teszi hozzá – még ki is tüntetnek egy-két fejest, mondván: megoldottuk, és feledésbe merül az akkori óriási hiba?"

A 42 éves férfi esete csak egy a négyszáz közül. Évek óta végzek társadalmi munkát a Csillag börtönben, aminek során több száz elítélt sorsát ismertem meg. Többek között idősebb Burka Ferencét is, akit huszonéves fiával együtt gyilkosság miatt ítéltek el.

Apa és fia hat évet ült ártatlanul, mire 2006-ban kiengedték őket. Összesen 45 milliót kaptak, ami hazai viszonylatban a valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás. A nyomozók hibája miatt azonban Burkáék élete is félresiklott. A fiú nemrég panaszolta el telefonon, hogy otthagyta élettársa, és gyerekeivel is teljesen elhidegült a kapcsolata. De az fáj neki a legjobban, hogy már soha nem lesz 21 éves.

Olvasóink írták

 • 7. zsazsanéni 2008. december 04. 18:34
  „Ezek szerint nem a bizonyitékok számitanak.De három hónapig gyűjtötték.Ma már ,ha valamit,vagy valakiről megakar tudni olyan kis helyen az ember.Irány a kocsma,ott mindent és mindenkit ismernek.Nem kell hozzá hónapokat várni.Úgy látszik ezt az ifjonc zsaruk még nem ismerik.Aki pedig pálcát tört a gyanusitott felelett,jól gondolja meg mert mindenkinek van 1 téglája a téren és gyorsan be lehet kerülni.Kifelé már nem olyan gyorsan megy.A kártéritéseket meg azokkal fizettetném meg akik mellényúlnak.Mivel egy munkás selejtet csinál ki kell fizetni ,akkor itt akik mellényúltak azok simán virulnak .Jön a következő mellényulásuk,és kész,ennyi?”
 • 6. BarackObama 2008. december 04. 15:58
  „És akkor bele kell keverni? Nem a bizonyítékok számítanak?”
 • 5. szegedix 2008. december 04. 14:32
  „Lehet, hogy ebben az ügyben nem volt érintett ez a Lajos, de biztos , hogy teljesen makulátlan személyiség? Miért terelődött rá a gyanú? Egy átlag normális életet élő , büntetlen előéletű embert nem nagyon kavarnak bele ilyen ügyekbe. Nem feltételezhető , hogy voltak már ügyei a rendőrségnél? Csak kérdezem.”
 • 4. Zs 2008. december 04. 12:57
  „Sandwitch
  Nem mondom, hogy nincs az életre, a mindenapokra vonatkozóan igazad, de az a tapasztalat, ami bármilyen szakmában képződik, az nem 2-3 év gyakorlatáé. Nem azt mondtam, hogy 55-65 évesen is helyszínelni kell éjjel 2-kor gyilkossági helyszínen vagy országúton, esetleg tömeget oszlatni. Nem minden rendőri tevékenység annyira stresszes, a sima irodai alkalmazottak (pl. szabálysértési ügyintéző) is ugyanúgy nyugdíjba vonulnak 25 év után, aki "ügyféllel" még tévedésből sem találkozik...
  Természetesen tűzoltóként sem állhatja meg fizikai állományban valaki magát ugyanebben a korban és még mentősként, vagy katasztrófavédelmisként sem, OK.
  DE! sok tucat "polgáribb" szakmát, feladatot lehet még találni, amire ez ugyanúgy igaz, viszont szerintem sajnos a mai szitu nem kellően veszi ezeket figyelembe...”
 • 3. Sandwitch 2008. december 04. 12:26
  „Zs. hozzászólására reagálva: Nem irigylem a korai nyugdíjat a rendőröktől. Minden nap annyi mocsok és kegyetlenség süt rám a sajtóból, médiából, hogy már ezerszer elhatároztam, nem olvasok többé napilapot, nem nézek híradót. Ezt egy rendőr nem teheti meg. Ők az egész napjukat abban a fertőben élik, hihetetlen, hogy mennyi kegyetlenséget, szenvedést látnak, és biztos vagyok benne, hogy nemcsak munkaidőben. A megkínzott, halott gyermekek látványa, a kegyetlen képek nem kitörölhetőek, vagy felejthetőek.
  Én nem lennék alkalmas rendőrnek. Egy hét után előkapnám a pisztolyom és szétlőném a gyermekét megerőszakoló apuka fejét, utána meg vihetnének zubbonyban. Nap mint nap abban élni, és mégis igyekezni jó munkát végezni, az a nem semmi.”
 • 2. No.6-Sy 2008. december 04. 10:40
  „Szomorú dolog, ami vele történt, de megesik. A rendőr is ember, az ügyész is ember, meg a bíró is ember - hibázhat. A kártérítés azért kapja, mert ezzel a gesztussal elismeri felé az Állam azt, hogy hibázott. Ha elnézést is kérnek tőle, akkor ezzel a másik fél részéről ennyi. Tudom, hogy ez elsőre keményen hagzik, de ezek a rideg tények. Az Állam nem pszichiáter, sem pedig Anyuska, hogy letörölje a könnyeket. Az már az emberen múlik, hogy amennyiben maga nem képes megbírkózni a vele történt igazságtalanság pszichés hatásain, felkerekedjen és megkeressen egy szakembert, aki azért van, hogy segítsen neki feldolgozni az áldozatot ért pszichés károkat.

  Egyébként nem kell Monte Cristo-nak lenni ahhoz, hogy az ember ártatlanul szenvedjen. Még csak ülni sem kell hozzá. Tessék csak gondolni a mostanában sajnos egyre nagyobb számú, családon belüli erőszak legnagyobb kárvallottjaira, az ártatlan gyerekáldozataira, akik bizony felnőve semmiféle kárpótlást sem kapnak, sem jó szülőket, sem elvesztett gyermekkort vissza nem adnak nekik és legtöbbször mégcsak meg sem követik őket azért, mert áldozatokká lettek. És mégis élniük kell, ahogyan Trieb Lajosnak is élnie kell tovább. Minden jót nekik és neki is, és csak fel a fejjel! :)”
 • 1. Zs 2008. december 03. 18:01
  „Háááát, az évi 350-400 ügyre jutó átlag 175mFt nem tűnik jelentősnek (0,5mFt). Ezek után érdemes lehet elgondolkodni a rendőrségnél érvényes "korai" nyugdíjba vonulásokon. A - véleményem szerint - negyvenpáréves dolgozók azok, akik szakmától függetlenül a legjobbat képesek nyújtani tapasztalatuk, gyakorlatuk, képzettségük okán; ehelyett vígan nyugdíjba vonulnak párját ritkító nyugdíjakkal és a "fiatalok" meg igyekeznek minél nagyobbakat "villantani"... és megvan az eredménye is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesleges terhek a pályán

"Az autópályáknak csupán az a dolguk, hogy az egyik ponttól a másikig gyorsan és kényelmesen el… Tovább olvasom