Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Gyásznapok

"Gyásznapokban gazdag történelmünkben az egyik legtragikusabb dátum október 6. Kopott szavak: „vértanúk", „életüket adták a szabadságért". Az évfordulókra időzített dagályos szónoklatok koptatták el e szavakat. Az ünnepélyek homályosítják el az akkor és ott történteket, takarják el a vértanúvá lett ember arcát. Emlékezünk, de a részletekről, még tán a teljes névsorról is megfeledkezünk."
Gyásznapokban gazdag történelmünkben az egyik legtragikusabb dátum október 6.

Kopott szavak: „vértanúk", „életüket adták a szabadságért". Az évfordulókra időzített dagályos szónoklatok koptatták el e szavakat. Az ünnepélyek homályosítják el az akkor és ott történteket, takarják el a vértanúvá lett ember arcát. Emlékezünk, de a részletekről, még tán a teljes névsorról is megfeledkezünk.

Az első felelős magyar miniszterelnök, gróf BATTHYÁNY LAJOS golyó általi halálának, pesti kivégzésének napja október 6. A '48-as szabadságharc főtisztjei – PÖLTENBERG ERNŐ, TÖRÖK IGNÁC, LAHNER GYÖRGY, KNEZICH KÁROLY, NAGY-SÁNDOR JÓZSEF, LEININGEN-WESTENBURG KÁROLY, AULICH LAJOS, DAMJANICH JÁNOS, VÉCSEY KÁROLY – a gonosztevőkhöz hasonlatosan kötél általi halált, a négy főtiszt – DESSEWFFY ARISZTID, LÁZÁR VILMOS, SCHWEIDEL JÓZSEF, KISS ERNŐ – „kegyelemből" golyót kapott október 6-án. Az aradi tizenhárom nevét máig tanuljuk.

Az 1949-ben ártatlanul kivégzett kommunisták, a személyi kultusz áldozatai – PÁLFFY GYÖRGY, RAJK LÁSZLÓ, SZALAI ANDRÁS, SZŐNYI TIBOR – újratemetésének napja is október 6. Az 1956-os gyásznap a forradalom felé tett első lépéssé lett. De egy év se telt el, s már e forradalom mártírjainak hosszú névsora kezdődött. A szegedi '56 egyik főszereplője, KOVÁTS JÓZSEF kivégzésének napja is október 6. Az 1956-os mártírok nevét is tanulni kell.

Mintha mágnesként vonzaná a tragédiát ez a nap. Ilyen gyászos gondolattal nézünk a mostani október 6. elé. Mert ma a '48, az '56 és az azóta eltelt évek mártírjaira való emlékezés elé tolakszik a napi politika. Mert a politikai eliten, e maroknyi csoporton belüli bomlás országos erkölcsi válsággá mélyült. Mert a Parlamenten kívülre, az utcára került a politika. Mert ma kiderül, sikerül-e azt az Ország Házának falain belülre terelni. Mert e szégyenteljes, botrányos helyzet megoldásának kulcsa is ennek az elitnek a kezében van. Tragédia! De ez a demokrácia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virtuális patkószegek

"Manapság térdig kopna a lába, aki igazi patkószeget keresne. Kiment a divatból a ló, leginkább… Tovább olvasom