Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Gyere haza, ápoló!

Akkor sem kellene teljesen figyelmen kívül hagyni a valóságot.
"Miközben a hírforrások többsége az életképtelen oktatási rendszer kritikájával, illetve a pedagógusok mögött álló külső erők víziójával van tele, kevesebb reflektorfényt kapnak olyan információk, amelyek legalább ennyire fontosak. És most nem Habony Árpád jutányos festménykölcsönzésére gondolok.

A kormányzati szócsőként működő Magyar Időkben jelent meg egy olyan hír, amely szerint bezárnák a kórházak krónikus belgyógyászati osztályait. A köznyelvben elfekvőként emlegetett intézményekből a gyógyíthatatlan betegeket és haldoklókat a jól értesült lap megfogalmazása szerint szakápolási otthonokban helyeznék el, ott foglalkoznának velük. Megjegyzik továbbá, hogy bár jelenleg a kórházi ágyak jelentős részét az idősek krónikus ellátására használják, az nem is egészségügyi feladat. Legalábbis Ausztriában, Németországban, Hollandiában. Ráadásul az 50 ezer idősotthoni férőhely egyre növekvő hányadára is szakápolásra szorulókat vesznek fel.

Magyarul párhuzamosan fut két rendszer, aminek szerintük egy helyen kellene lennie – és az nem a kórház.
Ha eltekintünk attól, hogy a példaként állított országok többségében nem a napi megélhetésért küzdenek az emberek, és így belefér nekik vagy hozzátartozóiknak, hogy állják a költséges házi- vagy intézményi ápolást, akkor sem kellene teljesen figyelmen kívül hagyni a valóságot. Mondjuk azt, hogy nincsenek szakápolók. A kórházakban is alig akad néhány. Ugyanis már régen külföldön dolgoznak. Főként azokban az országokban, amelyeket példaként hoztak fel.

Talán érdemes lenne nekik is egy programot indítani, mint az Angliába menekült fiataloknak, Gyere haza, szakápoló! néven. El lehetne rá költeni százmilliót. Biztos legalább akkora siker lenne, mint a fiataloknak szóló, amivel ötvenet sikerült visszacsábítani."


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A teremőr

Raffaello Esterházy Madonnáját kérem. Tovább olvasom