Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyerekbiznisz

JEGYZET - ˝Elkészült már az okospelenka.˝

Egyetlen gyermekem van, és mint általában az ilyen szülők, én is azok táborát erősítem, aki mindenből a legtöbbet és legjobbat igyekszik megadni neki. Tudományosan vártam, mikor még a pocakomban volt, rengeteg terhességgel foglalkozó könyvet megvásároltam. Szedtem a terhesvitamint és voltam babamozin. Onnantól kezdve pedig, hogy megszületett, állandóan a lehetőségeket keresem, amelyekkel jobbá tehetem az életét. Ringató foglalkozástól az ovis angolig mindent kipróbáltam, amiről csak hallottam. Volt hordozókendőnk – csak nem tudtam használni –, zenélő bilink, légzésfigyelőnk, bébiőrünk és rengeteg fejlesztő babajátékunk.

Mintapéldány vagyok tehát, azok közül való, akiken a gyerekbizniszben utazók gyorsan tudnak meggazdagodni. Nem törhetek pálcát azok felett, akik szintén bedőlnek. Az viszont mérhetetlenül elkeserít, amikor azt látom, hogy már az anyai törődést is ki lehet váltani pénzen megvásárolható kütyükkel – és ezeket még keresik is a családok. Például lehet venni mesélő könyvet, ami felolvassa magát a gyereknek, megölve így az esti mese meghittségét, amikor az ágyon össze lehet még egy kicsit bújni elalvás előtt. De elkészült már az okospelenka prototípusa is, ami jelez, ha ideje kicserélni. Nem elég jelzés a gyerek sírása? Vagy mondjuk a terjengő szag? Végtére is nem egy tamagocsit tart az ember a kiságyban, amire csak akkor néz rá, ha egy program figyelmezteti.

Nem tudom, ha hét évvel ezelőtt lett volna babajelelő tanfolyam, annak bedőltem volna-e. Egy biztos: mai fejjel már az elméletét sem értem. Megtanítják a kicsit kifejezni magát, mielőtt beszélni tudna... Nos, szerintem ha egy babára odafigyel az anyukája, hamar megtanulja fogni a jelzéseit akkor is, ha nem a kezével mutogat. Ehhez nem kell tanfolyam, pláne nem a gyereknek. Az az idő és törődés kell csupán, melyet a fizetett órákon megkap. Ha valaki ezt felismeri, valószínűleg ugyanolyan boldog gyereket nevel majd, mint amilyenek jelelő társaik. És ez az, ami megfizethetetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié az iskola?

˝Szocik az illegalitásban˝ Tovább olvasom