Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Gyerünk, emberek!

"Túlköltekezett az állam – ennyit kaptunk magyarázatnak. A választó, aki személy szerint semmit nem költekezett túl, nézi, hogy mi is ez. Miért is lelkesítik „Csak Magyarország számít" jellegű hívószavakkal, amikor neki eddig is számított Magyarország, bár nem csak az, emellett azért számított a szavahihetőség is."
Az 1980-as évek Romániájában, amikor Ceausescu egy irányadó pártkongresszuson behatóan foglalkozott az egészséges életmóddal, nem volt ember, aki ne tudta volna, hogy a következő években élelmiszerhiány lesz. Pedig a lelkesítés ott sem maradt el, az ország felemelkedésére, a győztes új világra való hivatkozás is megvolt, és a sokoldalúan fejlett szocialista társadalom jövője is ott lebegett, mindig a horizonton, és sosem közelebb.

A világért sem mennék bele sánta párhuzamokba, hiszen a román pártlap a győzelmi jelentések mellett azért címoldalon hozta a figyelmeztető kalóriatáblázatokat is. Tán a demokratikus rendszer teszi óvatlanná az embereket, de a Gallup közvélemény-kutató intézet júliusi felmérése szerint az ország háromnegyedét váratlanul érték a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései. A választók 71 százaléka a kampányban elhangzott ígéretek alapján másra számított. És nem is csoda, hogy csak a legtájékozottabbak vártak ilyen mértékű díszletváltozásra, amelyben nemcsak, hogy fél év után már be sem lehet azonosítani a kampány témáit, hanem az ország állapotfelmérése is az ellenkezője lett.

Túlköltekezett az állam – ennyit kaptunk magyarázatnak. A választó, aki személy szerint semmit nem költekezett túl, nézi, hogy mi is ez. Miért is lelkesítik „Csak Magyarország számít" jellegű hívószavakkal, amikor neki eddig is számított Magyarország, bár nem csak az, emellett azért számított a szavahihetőség is.

Nos, ha már felelősök nincsenek, én nem szeretném, ha a továbbiakban még lelkesítenének is. Nem szeretnék modoros tévébeszédeket, húzzunk bele típusú hanghordozást, gyerünk, közösen, új világ, és hasonló kifejezéseket. Szónoklatok helyett magyarázatot, díszviták helyett átlátható szakértői véleményeket szeretnék, konkrétumokat, előkészített anyagokat, és nem a tűrőképesség szondázását. És mindenekelőtt átnevezések nélküli érvelést: látsszék, mit vonnak el azért, mert a kormányok rosszul gazdálkodtak, és mit alakítanak át azért, mert rosszul működik a rendszer.

Ha egy közméltóság viselője a közösséget megtévesztve foglalta el helyét, akkor ne lobogtasson buzdító zászlókat, és főleg ne ebben a „gyerünkemberek" stílusban. Vegyen példát a köztársasági elnöktől, akinek hitele is, alkalma is lenne, hogy ezt tegye, mégis józanul, civil felelősségérzettel beszél a többletterhek közös vállalásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határostrom

"Jajongó anyukák, síró kisgyerekek, a világ majd minden nyelvén káromkodó férfiak, valamint… Tovább olvasom