Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Gyilkolgatna is az ember

"Holott csak író lenne, következésképpen fegyvere sem lehet más, mint a szó, a papír, illetve a számítógép súlyosan érthetetlen szerkezete. Aztán pedig műpártoló szenvedélyek is mindig akadnak, s a teóriák rongyain és a fantázia szivárványán kívül ők, az érzelmek éltetik az irodalom aranyhalát, keszegét."
Holott csak író lenne, következésképpen fegyvere sem lehet más, mint a szó, a papír, illetve a számítógép súlyosan érthetetlen szerkezete. Aztán pedig műpártoló szenvedélyek is mindig akadnak, s a teóriák rongyain és a fantázia szivárványán kívül ők, az érzelmek éltetik az irodalom aranyhalát, keszegét. Ilyen a mélységes elkeseredés, a düh, a harag, a dafkeláz, a csakazértis-horgadás, az elragadtatás, az öröm, a hőbörgő mámor.

Sok szenvedélyes kismadár sürög a klaviatúrán billegő ujjak fölött, csipkedik a pattogó ujjakat, halad a szöveg, tegyük fel éppen egy Szegedről szóló regény, egy jóságnovella, egy szedett-vedett, icike-picike tárca, egy olyan butácska kis színes fölött, és az ember nagyon szereti, amit ír, vagy egyáltalán nem szereti, ki nem állhatja, utálja, szenved tőle, belebetegszik. Hogy például a saját mondataiba őrül bele. A saját mondatai fogják kézen, s vezetik az állomás gesztenyefái alá, nézd a sínek ezüstös csillogását, már dohog is felénk a vonat, ugorjunk, Attila, hopp.

És aztán az ember, az író, ki éppolyan adófizető, mint bárki más kamerád, utcára, parkra, közterületre „mén", s ott találkozik régen nem látott ismerőssel, jó állásban lévő mérnökkel, pedagógussal, kertésszel, mondok merészet, rendőr osztálytárssal. Nagy az öröm, előlibbennek a családi fotók. Majd hirtelen a vállát lapogatva barátságosan azt is kérdezik, hogy mondd, és irogatsz-e még.

Kis csend a szívben, nem dobog, de ökölbe szorul a kéz.
Nos, igen, gat, get az ember.

S ha már így vagyunk, lenne javaslatom néhány új, illetve kevésbé használatos szóra, a lista tetszés szerint bővíthető. Például: magyargat az ember, miniszterelnökget, öszödget, spirituálgat, forradalomgat, szerelmeskedget, életget, halálgat. És rendőrget, ha tetszenek érteni, mire gondolunk. Ha nem, az se baj, eléggé tágas az asszociációs háló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rólatok szól

"Jó néhány fajta lagzira voltam hivatalos eddig, és bizton állíthatom: egyáltalán nem az számít,… Tovább olvasom