Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Gyilkoslista

"Négyszáz, de az is lehet, hogy hatszáz gyilkos él szabadon közöttünk? A magyarországi bűnözésről készült statisztikák legalábbis azt sugallják: félezer körüli azok száma, akik kioltották más, netán mások életét, s ügyükben nem született jogerős bírói döntés."
Négyszáz, de az is lehet, hogy hatszáz gyilkos él szabadon közöttünk? A magyarországi bűnözésről készült statisztikák legalábbis azt sugallják: félezer körüli azok száma, akik kioltották más, netán mások életét, s ügyükben nem született jogerős bírói döntés. Sőt: a bűncselekmények többségében már nyomozati szakban kihűlt a nyom, mielőtt még nyakon csíphették volna a bűnöst.

Hiányos hát a gyilkoslista, s ezt hallván vélhetően megfagy a vér sokak ereiben. Ám mielőtt még a zavart és a megdöbbenést kétségbeesés váltaná fel, tudatosítsuk magunkban a tényt: a felderítetlen gyilkossági ügyek száma csak kicsiny töredéke azoknak, amelyeknél igenis bilincs kattant az elkövető kezén, s a bírói ítélet után elgondolkodhatott a vádlottból elítéltté vált elkövető, milyen taktikával is próbálja meg túlélni a rá kiszabott sok-sok év fegyházbüntetést.

Tudom, ez a legkevésbé sem vigasztalja azokat, akik a rendőrségtől hibátlan munkát várnak el, netán éppen hozzátartozójukat kénytelenek úgy gyászolni, hogy még az a vigasz sem adatott meg számukra, legalább a bűnöst rács mögött tudhatják. Mégis tudomásul kell venni – közel sem tökéletesen működő világunkban a bűnvadászat sem járhat száz százalékos sikerrel. Nem marad hát más feladat, mint a lehető legtöbbet megtenni azért, rendőrségünk az eddiginél is nagyobb sikerrel láthassa el feladatát.

A gyilkossági ügyekben járatos nyomozó úgy nyilatkozik a Sziesztában olvasható riportunkban, hogy a gyilkosok elfogása presztízskérdés a rendőrség számára, mindig a lehető legnagyobb létszámmal és a legjobb technikával kezdik meg az embert ölők üldözését. Nem kételkedhetünk szavaiban. Az persze már más kérdés, hogy pénzközpontú világunkban, ahol akár néhány ezres megszerzéséért is kést, baltát ragad a gyilkos, ez a rendőrlétszám elégséges-e, jut-e elég forint éppen a bűnüldözésre? A rendőrség technikai felszereltsége fejlődik-e olyan gyorsan, hogy annyi nyomot tudjon rögzíteni, amennyi egy vádemeléshez szükséges?

Mert remélem, azt senki sem várja el, hogy az ügyészség megalapozatlanul vádoljon, netán a bíróság akár egyetlen ártatlant is börtönbe zárasson kellő bizonyítékok nélkül, csak azért, mert egyeseket majd szétfeszít a bosszú vágya. Mint ahogy a sokak által annyira áhított receptet, a halálbüntetés visszaállítását sem fogja „felírni" törvényben a bűn ellen parlamentünk. Már csak azért sem, mert egyre több vizsgálat bizonyítja be: semmivel sem kevesebb ott a gyilkosok száma, ahol villamosszék, netán méreginjekció várhat a bűnösre, mint ott, ahol már régen elföldelték a bitófát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zeusz fejéből

"Távolmaradásával meghiúsította a baloldali frakció azt a rendkívüli közgyűlést, amit az ellenzék a… Tovább olvasom