Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Gyógyszer és iskola

"Felkiáltójeles Klárafalva esete. Hiába, hogy a múlt évszázadban oda patinás községházát, iskolát építettek az ősök, ha egyre körülményesebben lehet ott élni a mai utódoknak. Odáig jutott a forgalmas 43-as út mentén elnyúló, több mint ötszáz lelket számláló falu, hogy ott szinte csak aludni lehet."
A csendes falurombolás, ami mostanság törvényekbe és számszerűsített szabályokba rejtve történik, nem oly látványos Csongrádban, az ország legvárosiasabb területén, mint mondjuk az aprófalvas Baranyában. Az itteni hatvan település között nincs kétszázlelkesnél kisebb, ötszáz lakosúhoz közelítőből is csak négyet, ezer lakosúnál kevesebbet számlálóból meg tizet tart számon a statisztika. De ami egyetlen csöpp faluval történik, az minden nagyobb lelkiismeretét is birizgálhatná. Mert hagyja, hogy a központosítani akaró központi akarat ezerféle módszert alkalmazzon arra, hogy elszívja a levegőt az önkormányzattal rendelkező kicsiktől.

Felkiáltójeles Klárafalva esete. Hiába, hogy a múlt évszázadban oda patinás községházát, iskolát építettek az ősök, ha egyre körülményesebben lehet ott élni a mai utódoknak. Odáig jutott a forgalmas 43-as út mentén elnyúló, több mint ötszáz lelket számláló falu, hogy ott szinte csak aludni lehet. A helyben elérhető szolgáltatások köre egyre zsugorodik. Azt már megszokták a néhányutcás településen, hogy nem él köztük orvos, nem jár hozzájuk gyógyszerész. Most azzal szembesülnek, hogy náluk vény nélküli szereket sem érdemes árulni, mivel nem a csöppnyi falvakban élők körülményeinek javítására gondoltak a patikaliberalizációt kiötlők. A szabályokat ugyanis annyira központosították, hogy a feltételeket leginkább a számítógépes világháló részét képező multik és a benzinkútláncok képesek teljesíteni, egy falusi vegyesbolt semmiképp.

Csak 117 kérvényező reagált a tavaly novemberben elfogadott, a gyógyszerellátásról szóló törvényre, amely január óta lehetővé teszi egyes vény nélkül kapható készítmények – egyebek mellett lázcsillapítók, gyulladáscsökkentők és vitaminok – gyógyszertáron kívüli forgalmazását. Pedig az Országos Kereskedelmi Szövetség azt remélte, 30-35 ezer üzlet is megtáltosodik, mert fantáziát lát a recept nélkül is a betegnek adható hashajtónak vagy fájdalomcsillapítónak a polcra helyezésében.

Így folytatódik a csendes haldoklás és a szomszéd faluval való eggyé olvadás Klárafalván is. Erre visz, hogy a Ferencszállással körjegyzőséget alkotó klárafalvi községháza csak korlátozott ideig tart nyitva. Vagy hogy a költségvetési és közoktatási törvény friss előírásai, a központi pénzforrás elzárása miatt szeptembertől be kell zárni az alsósokat egyetlen összevont osztályban tanító klárafalvi iskolát. Ha oda az iskola, az majdnem olyan, mintha a falunak nincs temploma. Ha nincs a kisgyerekeket is okító helyi közösség, oda az összetartó erő, oda a hit.

Más falvak jövőképére is hathat Klárafalva története. A Szeged környéki települések hezitálnak: engedjenek-e az anyagi kényszernek, hagyják-e kistérségivé központosítani az iskolájukat. A napokban döntenek arról, hogy megtartsák vagy megfosszák magukat – most az iskolától.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kényelem ára

"Repülnek a tíz- és százezer forintok, azon a summán felül, amelyet az autószalonban, vagy a… Tovább olvasom