Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Gyűjtsd a vasat!

"Újrahasznosítható hulladékot gyűjtünk és úgy segítünk – ez négy évtizeddel később is valóság, talán csak a célok változtak meg valamelyest a rendszerrel."
Senkit sem hagyunk itthon! – fakadt ki indulatosan Szöllősiné, az ötödikesek nevelő célzatú pofonjairól is híres osztályfőnöke a Gutenbergben, még 1970-ben, amikor kiderült, néhány gyerek nem tud velünk jönni a háromnapos pécsi kirándulásra. Három-négy szülő ugyanis nem tudta befizetni a részvételi díjat, s köztük volt egy kitűnő tanuló is, akit különösen sajnált volna megfosztani ettől az élménytől a tanárnő.

A szponzoráció szót akkor még nem ismertük, elmentünk viszont vasat gyűjteni. Szöllősiné bejelentkezett a szegedi gyufagyárba, méretes kézikocsikat körbehúzva „vadásztuk le" a gyárudvart. Osztályfőnökünket már jól ismerték, korábbi évfolyamát is vitte már kirándulásra, s akkor is szükség volt vasgyűjtésre a teljes létszámhoz. Csak a nehezét – adta ki a jelszót a tanárnő, s mi tartottuk is magunkat ehhez, legyen az rozsdás hulladék, vagy éppen vadonatúj, fajsúlyos, gépsorba beépítésre váró darab. A régi ismeretség okán azonban kirendeltek mellénk egy gyári „szakfelügyelőt", aki szép csendesen visszavette, s ha egyedül nem bírta, visszavitette velünk a zsír új alkatrészeket.

Ha jól emlékszem, a lemezért húsz, a vegyes vasért negyven, az öntöttvasért hatvan fillért kaptunk kilónként, fordultunk néhányat, de mindenki jöhetett a különben 250 forintba kerülő kirándulásra.

Újrahasznosítható hulladékot gyűjtünk és úgy segítünk – ez négy évtizeddel később is valóság, talán csak a célok változtak meg valamelyest a rendszerrel. És persze a hulladék is. A csatos bambi korát éppen csak elhagyva kupakról akkor még szó sem lehetett. A műanyag korszak azóta jött el, s borít be lassan és biztosan mindent. És persze a szocialista egészségügy kemény kritikája lett volna akkoriban műtétre gyűjteni – mint ahogy most Ádám őssejtbeültetéséért fogtak össze nagyon sokan.

Ma már mindenre lehet gyűjteni, nagyvállalatok marketingvezetői a megmondhatói annak, naponta hány segítségkérést kell visszautasítaniuk, s keménynek kell lenniük, különben február elejére elfogyna a teljes éves keret. Van persze más út is, csak sokkal nehezebb, lassabb, apróbb lépésekből – Ádám esetében kupakokból – áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hózik

"Mindenki a hóról beszél. Mondhatnánk, hogy furcsák vagyunk, tízcentis téli csapadék képes kihozni… Tovább olvasom