Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Gyümölcsíz

JEGYZET - " A zöldségek és gyümölcsök áfacsökkentése a fogyasztói árakban is azonnal érvényesülne."
Iskolagyümölcs-program, mindennapos testnevelés, hit- és erkölcstan. Eme nagy ívű vívmányokat mind a tanuló ifjúság testi és lelki épülését szem előtt tartó kormánynak köszönhetik a diákok és szüleik. És a napokban ráadásul bejelentették: a sertéshús áfáját is csökkentik. Ja, bocsánat, ez nem ide való, a sertéshús a szakemberek szerint nem kimondottan egészséges. Meg a fogyasztói árakban sem érvényesül. Viszont a rezsicsökkentéssel együtt biztosan sok igaz, magyarszívű polgár infarktusát előzi meg – többek között a sertéságazatban dolgozókét.

Az persze, hogy például miért nem a zöldségek és gyümölcsök vagy éppen a baromfi, a tejtermékek vagy a halak forgalmi adóját csökkentik az Európában legmagasabb áfaszintről 5 százalékra, nehezen érthető. Már ha olyan politikai döntéshozatalt feltétezünk, amelynek bármi köze van az egészségtudatossághoz. Másrészt viszont az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését éppen az ellenzék szorgalmazza jó ideje. Azaz csakis valamilyen komcsi trükk lehet. Még szerencse, hogy nem dőlt be neki a kormány, és lesöpörték a javaslatot az asztalról.

Pedig a zöldség-gyümölcs általános forgalmi adójának csökkentése valódi, piacszülte munkahelyeket teremthetne. Nem kellene egyetlen állástalannak sem hónapokig tanulnia a motoros fűkasza kezelését vagy a hulladékok szétválogatását, hogy aztán 30 napig foglalkoztassák – majd elküldjék, és a helyére fölvegyenek egy másik betanított állástalant. Merthogy így csökken a munkanélküliség. Papíron.

A zöldségek és gyümölcsök áfacsökkentése mellesleg a fogyasztói árakban is azonnal érvényesülne. Itt ugyanis a termék jelentős része nem igényel komoly feldolgozást, azaz, ha a kereskedő olcsóbban kapja, a verseny miatt olcsóbban is adja az almát vagy épp a paradicsomot. Így például iskolagyümölcsként a szabolcsi léalma helyett mondjuk beleférne az őszibarack, a szőlő vagy más drágább gyümölcs is. Amire egyébként lehetőség van a jogszabályban, hiszen szerepel benne a ribizli, a szeder vagy éppen a dió is.

De mutasson nekem valaki egy gyereket, aki ilyesmit kapott volna valaha iskolagyümölcsként!

Olvasóink írták

  • 3. csonakos 2013. november 14. 20:40
    „Valami gond lehet mert akár hol olvastam eddig erről az sertéshús ÁFA csökkentésről minden szakember azt vizionálja ez csak a vágóhidaknál lesz érezhető változás, jövedelem! Kíváncsian várom a fejleményeket mert maga a FIDESZ is azt nyilatkozta ez ügyben nem a végfogyasztóknak csökken az ÁFA! Természetesen egyetértve a jegyzettel bizony nagyon fontos lenne az egészséges élelmiszereknek a fogyasztó felé csökkenteni az adótalmat. Ma, már lassan elérhetetlen áron lehet egészséges élelmiszerekhez jutni így marad az olcsó enzimekkel, káros zsírokkal, "E"-kkel teli élelmiszerek választéka annak a négymillió embernek és a többi lecsúszó rétegeknek. Ha egyszer csak erre telik nekik, mit csináljanak?”
  • 2. dimari 2013. november 14. 18:55
    „Pedig miután itt béremelések nemigen lesznek, igenis ezzel a módszerrel lehetne a családok fogyasztását növelni. Másrészt csökkenne a feketekereskedelem is, szerintem. Az "ellenőrzésről" és a hatékonyságáról a napokban olvashatunk eleget... De akinek minden úgy jó, ahogy van, annak minden egyéb vélemény firkálmány.”
  • 1. Pirát 2013. november 14. 15:37
    „nem hiszem hogy egy átlag olvasónak kellene elmagyarázni - az újságíró számára - hogy bármi áfa-csökkentés akkor megy át a láncolaton a fogyasztóig, ha az ellenőrzési lánc is kiépül. Vagyis ha az online kasszarendszer működni fog....majd ! (2006-ban az áfa-libikókával, a pápaszemes bebizonyította az ellenkezőjét !) de addig is lehet ennek ürügyén hangulatkeltő firkálmányokkal tölteni az időt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lusta vagyok?

"A tapasztalat ugyanis az, az ilyenfajta hűség, mondjuk ki, kényelmesség – általában –, úri passzió, deficites vállalkozás." Tovább olvasom