Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Gyurcsány a listán

"Jelenleg Orbán a legismertebb karakteres politikus a választási mezőnyben."
Gyurcsány Ferenc negyedik helyre, a jelenlegi MSZP legfontosabb jelöltjei közé került a párt választási listáján, vagyis a szocialista párt választási kampányában mintha folytonosságot vállalna a Gyurcsány-időszakkal. Pedig a volt kormányfő bukása óta az derült ki, hogy még sokadik jelöltként megtalált utódjának, Bajnai Gordonnak a teljesítménye is lényegesen jobb volt az övénél.

Gyurcsány Ferencnek nemcsak hogy nem sikerült úrrá lennie a világválság előtt már jelentkező magyar költségvetési válságon, hanem 2006-ban annak letagadásával kampányolt, saját (őszödi) bevallása szerint trükközve félrevezette a választókat. Az ő személyén múlott, hogy politikai munka helyett az őszödi beszéd kísérte végig a magyar közélet elmúlt éveit. Ha közvetlenül Őszöd után lemond, és nem áll útjában egy új kormány alakításának, akkor a szocialisták lényegesen kevesebb veszteséggel kezdhetnék meg 2010-es kampányukat.

Mire kell mégis Gyurcsány Ferenc az MSZP-nek? Valószínűleg arra, hogy Orbán Viktor ellen mozgósítsa a szocialisták egyelőre inaktív, és egyelőre csak feltételezetten létező táborát. Jelenleg Orbán a legismertebb karakteres politikus a választási mezőnyben, akivel szemben a baloldalon egyedül Gyurcsány hajlandó megjelenni a megfelelő hangerővel. Ő az, aki teljes szenvedéllyel játssza a Jobbik megerősödése után is az „Orbán a jobboldali veszedelem" című bakelitet. Sajátos módon azonban sem Gyurcsány Ferenc maga, sem pedig a szocialista párt kampánya nem reflektál a letelő választási ciklus kudarcaira. Politikusai sokkal szívesebben emlegetik a Bajnai-kormány eredményeit, mint bármit, amit Gyurcsány nevével össze lehet kötni.

Az MSZP-nek mint pártnak Gyurcsány Ferenc után annyi mozgástere maradt, hogy kitarthatott Bajnai Gordon mellett. Bajnai munkáját nem a párt programja, és nem is annak sokszor meghaladott változatai határozták meg, hanem egy Bajnai által összerakott, megszorításra épített rövid távú terv. A dolog pikantériája, hogy még egy megszorítási program eredményeire is előnyösebb a kampányban hivatkozni, mint Gyurcsány Ferenc kormányfői tevékenységére.

Olvasóink írták

 • 13. aranka2 2009. december 09. 21:25
  „Panek úr, ez elemzés, vagy politikai pamflet? Ha pamflet, semmi kifogásom ellene, ha elemzésnek szánja, fordítson kicsit több figyelmet a tényekre. Pl. 2006-ban semmiféle válság sem volt.”
 • 12. Gingko 2009. december 08. 22:58
  „Szoclib lista, a törvény elől menekülők listája.”
 • 11. KolompárRómeó 2009. december 08. 16:13
  „10. hozzászólás brian74 2009.12.07. 21:24

  Hát akkor már inkább Gyurcsány, netán Kovács elftárs? Szerintem hitványabbak Orbánnál (nem, Orbánt sem kedvelem).”
 • 10. brian74 2009. december 07. 21:24
  „Orbán a valaha látott LEGHITVÁNYABB politikus. Válasszátok csak meg, kall az országnak a <moderálva> király.....”
 • 9. achilleus 2009. december 07. 19:34
  „Mennyibe is kerül nekünk egy vacsora, ha Gyurcsány a vendég?:
  Gyurcsány Moszkvában:
  "a Malévról Putyin annyit mondott, hogy az orosz döntéseket a finanszírozásról meghozták, s hogy néhány tízmillióról van szó, s megemlítette: noha a Malév napirenden volt, nem volt jelen az Aeroflot vezérigazgatója, Valerij Okulov - (kommerszant) http://www.stop.hu/articles/article.php?id=464406 (2009. március 11.)
  Gyurcsány Moszkvában vacsizik Putyinnal:
  "Az állam- és kormányfők egy részével olyan közvetlen, emberi kapcsolatom alakult ki, amely túlmutat a korrekt politikai partnerségen" - mondta lapunknak a korábbi magyar miniszterelnök az ukrán ételeket felszolgáló moszkvai étteremben megejtett két órás keddi találkozóról, amely Gyurcsány szavai szerint már szeptember óta tervben volt. - http://www.nol.hu/kulfold/gyurcsany_meg_putyinnal_vacsorazgat (2009. november 25.)
  A jelen állás szerint a helyzet a következő malévileg (2009. december 7.): " A pénzügyminiszter elismerte, hogy elengednének az orosz tulajdonban lévő légitársaság 70 milliárdos tartozásából 19 milliárd forintot a tulajdonrészért cserébe. A tranzakció pikantériája, hogy 3 évvel ezelőtt mindössze 200 millió forintért adták el a Malévet, amely e röpke idő alatt halmozta fel a horribilis tartozást."”
 • 8. achilleus 2009. december 07. 18:20
  „A választmány elvetette Géczi József Alajos azon indítványát, hogy a bukott kormányfő "vezeklésképpen" cseréljen helyet a 11. helyre sorolt Hiller István oktatási miniszterrel. Végül zárt ülésen, nyílt szavazással fogadták el az elnökség listáját, amelyről a december 12-i kongresszus dönt. - Tízszázalékos MSZP-támogatottságot mért egy belső párt-közvéleménykutatás Pécsett - a Magyar Nemzet úgy értesült, Szili Katalin a párt országos listájáról szavazó választmányt ezzel a hírrel sokkolta a hét végén. Nem csoda, hogy a volt szocialista házelnököt hiába próbálták rávenni, foglalja el az országos lista második helyét. Szili korábban azért nem vállalta, hogy a lista 5. helyén szerepeljen, mert elé sorolták Gyurcsány Ferencet.”
 • 7. unknown 2009. december 07. 17:32
  „Más. Nem Orbán Viktor kormányozta az országot az eltelt nyolc (8) esztendőben. Ha el lett cseszve valami, azt keresd a kormányzó pártokon.
  Más. Nem vagyok tagja a Fidesznek, így csak kétlem, hogy a Fideszesek (akár öregek, akár fiatalok) már most lakásról-lakásra járnának kampányolni. Valakik más ügyben, kezdeményezésre kereshetik fel a lakókat.”
 • 6. unknown 2009. december 07. 17:24
  „Kedves Léni valótlanul állítod, hogy a Fideszesek azzal riogatnának, hogy a szocik elveszik a nyugdíjukat. Nyugdíjasként állítom, hogy a szocik elvették az én 13. havi nyugdíjamat. Más a leányzó fekvése...”
 • 5. Léni 2009. december 07. 16:08
  „Orbán a legismertebb karakteres politikus? Ez igaz! Azt amit Ő meg mert csinálni az utóbbi néhány
  évben ebben az országban, az ország Parlamentjében , bizony azt is megmutatja, hogy milyen
  jellegű ez a karakter.”
 • 4. Léni 2009. december 07. 16:00
  „2. Unknown! Gondold el én azt tudtam meg, hogy a szegedi fideszes agitátorok a pusztaszeri
  határban egyszerű, idős embereket riogatnak azzal, hogy a szocik elveszik a nyugdíjukat!
  Sajnos volt olyan aki pánikba esett, mert azt hiszi, hogy a fideszesek nem hazudnak! Ez az
  időszak pedig még nem kampány, mit fognak csinálni, ha már kampányolnak is? Még többet nem
  hazudnak?”
 • 3. Csirén 2009. december 07. 14:40
  „2./ Tévedsz, a FIDESZ-nyikek már házalnak, legalábbis felsővároson, és Fodortelepen, vasárnap délután csöngettek be a magánházakba az ifjúnak aligha mondható pasik, akikről konkrétan tudjuk, hogy Vajdasági magyarként Németországból kapják a nyugdíjukat. ( mindkettő.) .
  Ha a kapu előtt egy alacsony harcsabajszú férfiút látsz, ne nyiss ajtót/ kaput, mert még le is hord mindennek, ha nem értesz elveivel egyet.”
 • 2. unknown 2009. december 07. 10:40
  „Mondandómhoz kölcsön veszem Bakos András előző jegyzete címét: Képtelen történet. Az, amit most leírok. Úgy másfél hete a szőregi autóbuszon arra lettem figyelmes, hogy valahol a hátam mögött egy élemedett erős férfihang beszél valakihez jó hangosan, hogy az egész buszban hallani lehetett, hogy a problémájával keresse fel Iványi Aurél képviselőt az önkormányzat épületében lévő irodájában, ami mindig nyitva áll a gondokkal küzdők előtt, s ő biztosan segíteni fog a megjelölt nyitvatartási időn túl is. Később láttam az utcán, hogy a nyugdíjas nappali ellátóból kijőve egy csoport idős asszony ételhordókkal a kézben hevesen vitat valamit. Ekkor eszembe jutott két 2006-os választáskori eset. Egy ismerősöm megsúgta, hogy a nappali ellátóban szervezett agitáció folyik a szocialisták részéről. A másik eset, amit a mozgóurnát kivivő ellenzéki delegált tapasztalt: Bözsi néni, a szellemileg is megöregedett rákérdezett, hogy most akkor mikor kapja meg a beígért csomagot? Meg azt is hallottam, hogy Szőregen is volt hely, ahova be lehetett menni a jól megérdemelt ebédre, ha az illető résztvett a szavazáson. Meg azt is hallottam, hogy Deszken a polgármester öt disznót vágatott és etetett meg az arra érdemesekkel. A Szocialista Párt szociológusai ismerik a társadalmat, a mélyréteget, akikben bízhatnak. Tudják, hogy nagyon sok ember szemében inkább megáll Gyurcsány Ferenc határozott személyisége, mint Orbán Viktoré, s kevésbé érdekli őket, hogy hogyan borult fel az ország pénzügyi helyzete. A világválság fátyolt borított a közelmúltra. Ha Gyurcsány Ferenc megint élre áll, s bármit is mond, szoros lehet a verseny. Mert azt is tudják a szocialisták, hogy az ingadozók tudatában a politika megítélése a sommás úri huncutság, következésképpen egyik se jobb a másiknál, ezért a megszokottra szavaz akkor is, ha átverve érzi magát. Vagy el se megy szavazni. Azért a Fidesz elgondolkozhat mindezeken, hiszen a legutóbbi országgyűlési időközi képviselő választáson a részvétel alig esett át a megkövetelt minimális 25%-on. Mozgósító képességük, érvrendszerük, stílusuk nagyságrenddel a szocialistáké alatt van.”
 • 1. jq 2009. december 07. 08:48
  „Gyurcsány azért került a listára, hogy elkerülhesse a felelősségrevonást a tuti befutó hellyel, mert így megmarad a mentelmi joga...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képtelen történet

"Ha viszont ezen a politikán múlik, ezután is így megy tovább a verkli, közpénzből." Tovább olvasom