Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ha én passzív lennék

"Vannak a bizonytalanok, akik minden bizonnyal elmennek szavazni, csak még nem tudtak dönteni: kire és mire? Ennél jóval nagyobb tábor lehet a – nevezzük így – passzívak csapata. Akik nem szándékoznak elmenni voksolni."
Vannak a bizonytalanok, akik minden bizonnyal elmennek szavazni, csak még nem tudtak dönteni: kire és mire? Ennél jóval nagyobb tábor lehet a – nevezzük így – passzívak csapata. Akik nem szándékoznak elmenni voksolni.

Akadnak, akik úgy gondolják, ez a két csoport együtt – a bizonytalanok-hallgatagok – egykönnyen eldönthetné a kampányban hangoskodók sorsát, a választások kimenetelét. Mert elegen vannak hozzá. A kampányolók ezért akarják megmozdítani őket, ki-ki maga felé persze.

Az elemzők hasonlóan magyarázzák az utóbbi napokban besűrűsödött botrányokat. Nem egyszerűen az a dolguk a pártok megmondó embereinek, hogy a saját tábor tetszésére beszéljenek. Mindenki tudja, még akkor is, ha erről csak elvétve esik szó: Magyarországon igen sokan gondolkodnak „rózsaszín bőrtangás buzikról" ugyanúgy, ahogyan a mostani kampányban „szónoklók". De még a szinglikről, a technóról, meg a makarenkói körmösről is nagyjából hasonlóan vélekednek, nem beszélve a vallásról, amelyet szintén igen sokan szívesen tekintenek inkább köz-, mint magánügynek.

Vannak ilyenek a baloldali, sőt a magukat liberálisnak valló szavazók között is, a bizonytalanok és a szavazni nem akarók között is. Nem árt kimondani, azaz szembesülni vele: sokan vallják magukat demokratának, s aztán ugyanezek mégis megengedik maguknak, hogy ne tiszteljenek minden – még egyszer: minden! – embert.

Következtetés: a hirtelen élvonalba tolt odamondó emberek tényleg megmozgathatják a bizonytalan-passzívakat.
Kérdés: melyik oldalra terelnek többet?

Ha én bizonytalan lennék, alighanem már ma tudnék választani. Ha passzív lennék, már ma elhatároznám: mégis elmegyek szavazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó kívánság

"Ahogy halottainkat tiszteljük, úgy viselkedünk az élőkkel is – írja Lenau. Ezt tartja az a… Tovább olvasom