Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Ha kedd, akkor a mítosz napja

"Péntek este New York utcáin elszabadult a pokol. Az utcákat rémpofák, képregényhősök, rémületes horroralakok és történelmi figurák lepték el."
Péntek este New York utcáin elszabadult a pokol. Az utcákat rémpofák, képregényhősök, rémületes horroralakok és történelmi figurák lepték el. Vártuk, hogy látunk majd McCainből, Palinből és Obamából is, de alig voltak, elnyelte őket Halloween mámoros forgataga, ami egy kicsit más, mint a mi halottak napi szomorkodásunk.

Amerika a hétvégén megnyugodott, nagy lélegzetet vett, majd ma belép a szavazófülke homályába, és olyasmiről dönt, amiről még soha. Amerika nemcsak elnököt választ, az ország új mítoszt teremthet.

A demokraták már Hillary Clinton és Obama versenyeztetésével jelezték, komolyan gondolják, az ország készen áll arra, hogy nő vagy afroamerikai polgár legyen az elnöke. Ez már a mítoszcsinálás kezdete volt.

A republikánusok azt jelezték, a folytonosság hívei, továbbra is a hagyományos konzervatív értékekre építettek. McCain vietnami veterán, a zord időkben hősként viselkedett, és sok tekintetben Bush elnök ellenlábasa volt. McCain a seriff, a „mi" emberünk, akit ismerünk, akiben bízhatunk, aki eljegyezte a szomszédos nagybirtokos bicebóca lányát, és azt adja, amit várunk.

Obama titokzatos, kiszámíthatatlan alak. Ő az, aki egy forró délután érkezik a városba, és nyomban fölkavarja az állóvizet.

Obama ellen sok vád elhangzott: szocialista, marxista, iszlamista, terrorista kapcsolatokat ápol, és persze a legfőbb vádat soha nem lehetett nyilvánosan érinteni. Obama egy kenyai apa és egy amerikai anya gyermekeként mozgalmat hozott létre. Ez a mozgalom az egész világot megszólítja. Berlin, amikor ott járt, rendesen megőrült érte. Párizs rajongva figyeli. Obama mozgalma modern, a kampány elengedhetetlen része az internet, a virtuális aktivizmus, a virtuális kalapozás és meggyőzés. Obamának éppen ezért is rengeteg pénze lett. Sokkal többet költhetett e hosszú, kétesztendős kampányra, mint az ellenfele.

A Halloween másnapján a Broadwayn boldog „obamás" tüntetők vonulnak. Van köztük munkás, értelmiségi, diák, latin, afroamerikai és hirtelenszőke fehér.

Kávéház teraszán üldögélünk, Karl művészeti író, Irene egyetemi professzor. Karl azt mondja, Obama azért fontos, mert olyanokat is megmozgat, akik nem szavaznának, és a dinasztikus megoldások után – túl sok Bush és Clinton – a változásokba vetett reményt adja vissza. Irene pacsizik a tüntetőkkel, és azt magyarázza, hogy Obama le fogja váltani az adminisztrációt, a berozsdállt establishmentet, és a változás, amit elindít, gyökeres lesz.

Amerika újra megcsinálja magát a világ előtt. Amerika a világnak is elnököt választ. Lehet szemelgetni a globális tétek közül: háborúk, olaj, válság, emberi jogok, környezetvédelem. Amerikában bármi megtörténhet. Még az is, hogy egy csenevész, apátlan és félvér kisfiúból elnök lesz.

Olvasóink írták

  • 2. lolaszeged 2008. november 04. 21:19
    „Darvasiert erdemes olvasni a dm-t.”
  • 1. Rémusz bácsi 2008. november 04. 07:24
    „Darvasi "Szív Ernő" László, írjon több jegyzetet, tárcát - bármit.
    Persze ezt is kösz, jól indult a nap.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új alapokon

"...eredmények, amelyek átalapozzák az emberek hitét az atyai szocializmusról az ésszerű… Tovább olvasom