Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Ha Szeged...

"A presztízsberuházások elkészülésének időpontja még mindig bizonytalan, és emiatt zavar van a programhelyszínek körül."
Pécs Európa kulturális fővárosa 2010-es pályázatában Szeged „kiemelt partnerként" vesz részt. A zavarba ejtő tervezési, beruházási hibák sorozatát bemutató pécsi pályázat láttán nehéz megmondani: Szeged előrelátónak bizonyult, hogy csak a partneri programszállító szerepét vállalta Pécs mellett, vagy pedig előnyösebb lett volna, ha Szeged mint a dél-alföldi térség kulturális központja önállóan pályázik.

Utólag könnyű okosnak lenni, és a pécsi szervezők is mindent megtettek, hogy más is okosodjék. A pályázat Pécsett három főigazgatót fogyasztott el, átláthatatlan és időnként megváltozó irányítási szerkezete kommunikációs fekete lyukakat, egymásra mutogatásokat eredményezett. Így aztán a presztízsberuházások elkészülésének időpontja még mindig bizonytalan, és emiatt zavar van a programhelyszínek körül. Nem lehet tudni, hogy a kulturális fővárosi idényt nyitó nagykoncertre, 2010. március 15-ére elkészül-e a tervezett koncertközpont, bizonytalan, mikorra ér véget a Zsolnay manufaktúra átalakítása, és legfeljebb bízni lehet abban, hogy 2010-re átadják a tervezett Tudásközpontot. Egyedül a pécsi köztér-megújítási program nem csúszik.

Jóllehet a csúszások a helyi önkormányzatnak (a városinak és a Baranya megyeinek egyaránt) kínosak, de a projekt azért nem dőlt be. Ha nagyszabású jellegét csökkentik, és növelik különlegességét. Az Európa kulturális fővárosa projektek amúgy is eléggé vegyes arculatúak. 2007-ben a dél-erdélyi Nagyszeben kevés pénzből, a „nemzetiségi sokszínűségre" alapozva sajátosan érdekes programokkal bonyolított le sikeres pályázatot, míg 2008-ban a liverpooli év hatalmas összpontosítással, széles skálájú rendezvényeket nyújtott, és így lett világsiker. Ugyanakkor a 2008-as másik főváros, a norvég Stavanger „nyílt kikötő" projektje – távolabbról nézve – szerény, szinte észrevétlen maradt. Idén Vilnius és Linz a két főváros, és utóbbi szinte teljesen ugyanazokra a kulturális értékekre építette pályázatát, mint Pécs. Linz ugyanúgy a korábbi ipari városi arculatból szeretne kulturális arculatot teremteni – épületei, helyszínei azonban a hírek szerint bámulatosak.

Szegednek sikere lehetne, lehetett volna önállóan? Biztosan. Szeged fesztiválra alkalmas szép közterei, már kialakult fesztiválprogramja, sajátos kultúra és tudásközpont jellege, összeköttetései a határon túli magyar közösségekkel – mindez sajátosan magyar és befogadóan európai évadot eredményezne. Pécstől most az is megtanulható, miért kell egy európai fővárosi projektet sokkal beágyazottabban, a város már kialakult értelmiségi műhelyeivel megvalósítani.

Olvasóink írták

 • 5. antikos 2009. február 24. 11:11
  „A rendezvényszervező cégünk ezt is kirázta volna kisujjából:)
  Ez a pályázat egy Botka-Toller alku volt a háttérben:) Sajnos...

  Szeged nagyot alkothatott volna, egy felkészült csapattal,továbbá Boros és Szélpál úr mesze kiemelkedő szakmai tapasztalatának segítségével.

  Így jutott és maradt is volna:) Ugye Logi:)”
 • 4. hazaffy 2009. február 24. 07:54
  „Találós kérdés: Péccsel egyidőben még két város lesz Európa Kulturális Fővárosa. Melyek azok?”
 • 3. madártej 2009. február 24. 07:42
  „Ez is egy Botka-kamu volt, a Péccsel közös projekt. Nagyszeben megcsinálta maga. És nagyon jól.”
 • 2. homer 2009. február 23. 18:54
  „Kedves Panek úr!
  Szeged most is hitelből valósítja meg a nagyberuházásai jórészét..Pár milliárdocska ide-oda, mit számít? -:)”
 • 1. Logaritmus 2009. február 23. 16:28
  „Most, amikor az emberek ötször átgondolják, hogy mire költsék a pénzt, aligha lesz sikeres bármilyen turisztikai beruházás. Sajnálom, hogy Szeged nem pályázott de nagyon örülök, hogy nem öltünk bele egy kétes sikerű, talán nem is túl sok látogatót vonzó dologba százmilliókat - főleg, hogy leginkább hitelből lehetett volna megcsinálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tökjó sztori

"Az önherélés az a cselekedet, amelyre még csak azt sem lehet mondani, hogy pillanatnyilag jó… Tovább olvasom