Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Hajnali részegség

JEGYZET - "A lerészegedést a tinédzserek olyan hőstettnek fogják fel, amellyel azt próbálják bizonyítani, ők már felnőttek."
Elképesztő, hogy a szülők egy részét egyszerűen nem érdekli, mit is csinálnak a gyerekei! Vagy nem bírnak velük, ha már elérték a kamaszkort? Igaz, hogy nehéz egy tizenévest befolyásolni, de azt senkinek sem kellene természetesnek venni, hogy egy hétvégi nap hajnalára rendesen lerészegedjenek. A közfelfogás évtizedek alatt sajnos nem változott, ha a „szép" közös hagyományról, az ivásról van szó.

Szegeden 2008-ban 80, egy évvel később 126, míg tavaly 120 18–25 év közötti fiatal felnőtt került detoxikálóba, a gyermekklinikára pedig – s ez az igazi tragédia – visznek még ennél is fiatalabb részeg gyerekeket. Hiába tilos a 18 éven aluliaknak szeszes italt eladni, azok mégis hozzájutnak, „hála" a nagykorú barátoknak vagy a boltok merész eladóinak. Sajnos nincs új a nap alatt, 30 évvel ezelőtt sem volt másképp.
Az akkori házibuliknak is elengedhetetlen kellékük volt a szesz szinte bármilyen formája. Csak amíg annak idején a Kőbányai és az Éva vermut volt a menő, ma a választék jóval szélesebb, a partihordós sörtől az üdítőt imitáló könnyű italokig. Ezektől éppúgy be lehet rúgni hajnalra, mint a pálinkától vagy a rumtól, s sajnos sokak számára ez is a cél.

A lerészegedést a tinédzserek ugyanis olyan hőstettnek fogják fel, amellyel – tévesen – azt próbálják bizonyítani kortársaiknak, ők már felnőttek. Hogy mit lehetne tenni a tinédzseralkoholizmus visszaszorítása ellen, nem tudom. És az sem vigasztal, hogy a nyugat-európai országokban sem különb a helyzet: a 15–16 éves diákok nyolcvan százaléka iszik rendszeresen, a szesz, azaz a legolcsóbb kábítószer okozta kábulatba menekülve.

Olvasóink írták

 • 4. mazsolaszolo 2011. április 11. 19:15
  „3: Hogy valaki kipróbálja a cigit vagy a piát tinikorban, az még nem egyenlő azzal, hogy a tinik 80% - NYOLCVAN százaléka már leitta magát, és azzal sem, hogy a gyerekkorból ALIG kinőve már nemeygszer keményen isznak.

  Ha ez a százalék 15% volna, azt mondanám, hogy a korral jár, de hogy ilyen magas, azt mondom, hogy indikátora a nagy össztársadalmi feszültségnek, amit a gyerekek és a tiniédzserek nagyon hamar megérzenek és levesznek.
  A jövőképnek is betesz a káosz, a kilátástalanság - emiatt is lehet ám inni, rogyásig. :(

  A nyugati bélyegnyalók kora erőst lejárt, de annyiban igazad van, hogy pl. a németeknél a nyolcvanas években és -ig nagyon kemény probléma volt a drogozás. Ma sem lejárt téma, de dolgoznak rajta. Bennük azt kedvelem, hogy nem futnak el a problémák elől, hanem igyekeznek azokat megoldani.”
 • 3. DD 2011. április 11. 12:32
  „igazán mélyenszántó pszichoanalizálás volt...

  ez az életkor arról szól, hogy a tudatlan-hülye gyermekkorból az ostoba felnőttkorba konvertálódunk. Ami azzal jár, hogy a fiatalok majmolják a felnőtteket, és a szűk környezetükre jellemző külsőt és viselkedést veszik fel.
  Ha valaki tudja tartani a mértéket és az egyensúlyt a későbbiekben, és nem lesz belőle egy gyenge akaratú alkoholista, akkor nincs ezzel akkora egetverő baj. Inkább ez, mint tőlünk nyugatabbra, ahol bár gyerek nem jut alkoholhoz a boltban, viszont az iskolaudvaron minden gond nélkül nyaldoshatja a bélyeget.”
 • 2. klj_54 2011. április 11. 10:30
  „Nem értem a cikk íróját!
  Ez a jelenség amióta világ a világ meg volt.
  Aki ezt látta otthon annak ez a követendő példa és teljesen mindegy, hogy kazánkovács vagy orvos a kedves szülő!”
 • 1. mazsolaszolo 2011. április 11. 08:36
  „Hajnali részegség címen cikket írni a Költészet Napján a napi és összes társadalmi problémáik elől fiatalon alkoholba menekülő és a detoxon kikötő fiatalokról a szememben nagyfokú profanizáció és cinizmus.

  Ez a cím egy csodálatos verset takar, Kosztolányi Dezső művét. Talán a Költészet Napján nem kellett volna ÖSSZEMOSNI egy rakás alkoholista tinivel, akik (javarészt) éppen az Élettől és a jövőtől való félelmeik miatt és körülöttük levő hatalmas társdalmi szemét nyomása miatt isznak.

  Kosztolányi biztos nagyon örülne... :( Csak azt sajnálom, hogy Karinthy és Hofi már nem él, mert helyettem is úgy vágnák szájba a cinizáló firkászt, hogy arról koldulna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontanak, építenek

"Magunkban is le kell bontani és újra felépíteni a várost vagy egy részét." Tovább olvasom