Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Hála, pénz

"Valahol persze el kell kezdeni a hálapénz mélyen gyökerező intézményrendszerének lebontását, eddig egyetlen kísérlet sem járt átütő eredménnyel."
Ezt biztosan a hálás örökösök hozták – évődünk gyakran orvos barátunkkal, amikor egy-egy aktív sportdélután lezárásaként körbekínálja a pillepalackban vagy kis műanyag kannában hozott, valóban jó minőségű száraz vörösbort. „Ez a beteg felgyógyult", mondjuk, amikor kevésbé sikerült ital kerül a pohárba, jelezve, hogy az egészségügyi ellátórendszerből távozó beteggel még további feladatai vannak a hozzátartozóknak.

Hálapénz, egészen kicsiben, s az sem biztos, hogy minden ital betegtől származik, ami ilyenkor elfogy, de biztosan így indult, amikor még sokkal fiatalabb volt a „főorvos úr".

Valahol persze el kell kezdeni a hálapénz mélyen gyökerező intézményrendszerének lebontását, eddig egyetlen kísérlet sem járt átütő eredménnyel. A hozzáértők szerint ehhez a régi egészségügyi felépítményt kellene ha nem is „eltörölni", de jól visszabontani. De nekünk ez sem nagyon akar sikerülni, a vizitdíj, amely talán az első igazi nagy, mindenkit érintő reform lett volna a hazai egészségügyben, csúnyán megbukott. Persze ez nem akarta a hálapénzt helyettesíteni – nagyságrendekkel kisebb is volt –, de ott kezdett el hivatalosan is mozogni a pénz, ahol eddig is mozgott, csak zsebből zsebbe.

Itt sajnos nagyon csúnyán összekeveredett a szakma és a politika, nem is lehetett jól kijönni belőle. Ment is az egészségügyi miniszter, egészen Afrikáig, ahol majdnem a fejére esett, s a kormánykoalíció is szépen beleszakadt.

Egy hét és egy tizenegy esztendős gyermek apjaként, finanszírozóként én is szépen végigjártam a magyar egészségügyet, ami azért a maszek nőgyógyászati rendelőben kezdődött, vizsgálatokkal folytatódott, de hol a klinikára mentünk, hol a magánrendelőbe, nem mindig tudtam követni, mi miért történik. Viszont minden rendben ment, még akkor is, ha a nagyobbiknál a választott és a kismamát már jól ismerő orvos helyett – annak nem tervezhető távollétében – kollégája vezette le a szülést.

Bátor kezdeményezés a veszprémi, félhivatalos útra tereli a mindenki által ismert és követett gyakorlatot. Ott kezdi el hivatalosan is mozgatni a pénzt, ahol eddig is ment zsebből zsebbe a boríték. Persze sokaknak óriási összeg a százezer forint – a bor ideje már arrafelé is lejárt –, de ott valahogy nem panaszkodnak a kismamák. És elégedettek az orvosok is. Akkor viszont kár lenne kiönteni a fürdővízzel együtt a gyereket is.

Olvasóink írták

 • 5. papus3 2009. január 08. 11:50
  „Nem volt rossz az a 300 Ft-os vizitdíj: akkor nem "teremtek" ellátásra váró páciensek olyan sokszor a rendelőkben, mert ugy-e a vizitdíjat is oda kellett volna költeni a naplókhoz,... nem csak a betegforgalmat
  (1000 betegnél ez 1000*300= 300.000 Ft) és így bizony kiderült volna, hogy 1-1 betegre nem csak 2-5 perc jut
  adminisztrációval együtt.”
 • 4. cyt 2009. január 07. 11:57
  „Az 1-esnek (kissjohn) sokmindenben igaza van, es a 2-es is ratapintott a lenyegre. Minimum 50%-a a "maszek munkak" jovedelmenek kikeruli az adozast. Ez tutti biztos.

  No nezzuk az egeszsegugyet. A borravalo (halapenz, paraszolvencia) annak a tarsadalomnak az ismerteto jele, amelyikben NINCS (vagy sokaig NEM VOLT) megfeleloen megfizetve a szakmunka. Ez az osszes szocialista/kommunista orszagra jellemzo volt. Sajnos tul hosszu ideig regnalt az a rendszer, ket generacio is felnott alatta, igy nagyon beleivodott az emberekbe. DE A SZOCLIB KORMANY TAGJAIBA IS! Ahogyan ugyanis "le szerettek volna bontani" (ha egyaltalan ez volt a szandek???!!!), az tokeletesen mutatta az alkalmatlansagukat, azt, hogy nem ertik a dolog lenyeget, az EREDETET. Ha ugyanis az egesz dolgot ugy kezeltek volna, hogy LEGALABB a berekre nehezedo TB jarulekot legalabb annyival csokkentettek volna (ES ODAADTAK VOLNA AZ EMBEREKNEK!!!), amennyit a korhazi meg orbosi "belepodijakra" el akartak kerni, akkor latszott volna a szandek arra, hogy nem ISMETELTEN ELVENNI akarnak az emberektol, hanem valoban REFORM szeruen ATSZERVEZNI az egeszsegugy finanszirozasat. Atszervezni olyan iranyba, hogy az allampolgar maga dontse el azt, egeszseget megorizni akarja-e (azaz a betegseget egeszsegesebb eletmoddal megelozni), vagy a betegseget gyogyitani akarja-e (azaz az "atszervezessel kapott plusz jovedelmet elbulizni). Ezt nem erti meg a mostani valamennyi szoclibes, hogy a "reformot" nem a zsebekben valo turkalassal kell kezdeni, hanem celiranyos penzatcsoportositasokkal, ahol VILAGOSAN LATSZIK az, mit AD vissza az allam a dolgozoknak/allampolgaroknak azert, hogy azt EGESZSEGUGYI SZOLGALTATASOKRA "vagy" EGESZSEG-MEGTARTASRA fordithassak. Felfoghatatlan szamomra az a dilattans mod, ahogyan ebben az ugyben tehetetlenkednek a vezetok. Oly sok jo europai pelda van, hogy csak az abszolut pancserek nem tudnak ebben semmit elobbre jutni.”
 • 3. spiler 2009. január 07. 08:02
  „APEH MIKOR TÚR AZ ÜGYVÉDEL ZSEBÉBE,POLITIKUSOK ZSEBÉBE,AZ ORVOSOKÉBA........................MEGMONDOM.SOHA HISZEN ÖK EGYRÉSZE IS ÜGYVÉD CSAK MÁSHOVA NEMVETTÉK FEL ŐKET.”
 • 2. batray 2009. január 06. 18:09
  „wazze turkáljunk az orvosok,tanárok,ügyvédek zsebében mert fehérítünk,de turkáljunk az össze vállalkozó zsebében is legyen az vízvezetékszerelő,borbély,kőműves,festő,tv szerelő,a cserepesen áruló wazze Amikor az orvosok ellen megy a duma nagy 1-tértésbe vannak az emberek,köztük olyanok is,akik maguk is adót csalnak,mert vagy azért mert fusiban festenek,vágnak hajat,vagy azért mert az elvégzett munkáról semmiféle blokkot nem adnak wazze fehérítsük ki a gazdaságot,de mindenkinél, nemcsak egyes szakmáknál wazze kapják el az összes adócsalót legyen az orvos, ügyvéd, kereskedő vagy éppen szaki wazze”
 • 1. kissjohn 2009. január 06. 09:27
  „Olvasva a két cikket a veszprémi megoldást és a hálapénz vicces verzióját úgy látom nagyon erős a csúsztatás ebben a témában. Az orvosoknak hálapénzt akkor ad az ember ha MEG VAN ELÉGEDVE A MUNKÁJUKKAL. Ha valaki elégedett és ennek kifejezésére almát, házi bort, pálinkát, csirkét, kacsát... visz az orvosának vagy netán pénzt tesz a zsebébe - szerintem az egy normális dolog.

  DE ha az orvos ELŐRE kéri azt akkor az NEM hálapénz hanem lopás!
  A korház eszközeit használja - ingyen és pénzt kér egy műtétért, vizsgálatért, szülésért? Hogy van ez? Tehát egy tanár kiadhatja az iskola épületét bérbe a saját zsebére? Egy vasutas szállíthat a tehervonattal saját zsebre? ... Ezt régen az iparban "fusizásnak" hívták és mindenki tudta hogy aki fusizik az lopja a cég vagyonát, idejét, alapanyagát...

  Az más ha a saját rendelőjében végzi a vizsgálatokat, saját gépen és előre meghatározott díjért - amiről számlát ad - és a haszon után adózik. De a professzor "urak" előre elkérik egy-egy műtét árát - zsebbe - amit a kórház műtőjében végeznek a kórház aszisztenciájával stb. stb. és a legtöbbször munkaidőben.

  Szóval szerintem ez két külön dolog - valakinek azért adni vmit. mert meg vagyok elégedve a munkájával (ha kap adózzon utána) vagy azért adni mert előre megköveteli és előre fizetés nélkül nem hajlandó elvégezni a dolgát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulvárbálvány

"Magyarország igenis százszámra tud(na) felmutatni sztárolható tehetségeket. " Tovább olvasom