Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Halálleltár

"Az évek teltek, többen haltak, mint születtek, évente egy kisvárosnyi emberrel leszünk kevesebben."
Fogy a magyar. Ezt a mondatot előbb, úgy a nyolcvanas évek elején, csak csendben, mintegy ténymegállapításként közölte néhány, népesedéssel foglalkozó tudós. Később egyre hangosabbá vált a felháborodás, akadtak olyanok, akik felvázolták a nemzethalál vízióját, mások inkább csak számolgattak, megjósolván: a XXI. század végére talán, ha 7 millió magyar marad a Kárpát-medencében.

És ennyi!

Az évek teltek, többen haltak, mint születtek, évente egy kisvárosnyi emberrel leszünk kevesebben. A nagypolitika viszont egyetlen olyan épkézláb ötlettel nem állt még elő, ami csak egy halovány reménysugárnyi fényt csiholna: lesz ez még másképp is.
Rendszerváltozásunk óta trónolhatott ezen az országon bal-, netán jobboldali erő, az ideologikus viszálykodás közepette (sok egyéb mellett) arra sem maradt erő, hogy kidolgozzanak egy olyan családbarát rendszert, amelynek minden eleme – legyen szó adózásról, gyermekintézmények fejlesztéséről, egészségügyi ellátásról, stb. – azt szolgálná: nőjön hazánkban a gyermekvállalási kedv.

Olvasgatjuk a statisztikai hivatal számait, csóváljuk a fejünket, miközben alig ismert tudományos szaklapokban meg-megjelenik néhány írás arról, mennyire önpusztító életmódot folytat a magyar, közülünk halnak meg a legtöbben rákban, de példaként hozható fel a magyar – írják – akkor is, amikor az érrendszeri megbetegedéseket, az alkoholizmust, a túltápláltságot említjük mint embert pusztító kórt. Ha ehhez hozzávesszük: az önhergelésből kiválóra minősíthető magyarságnak milyen stresszhelyzeteket kell elviselnie, már nem csoda, hogy a „Fogy a magyar!" keserűsége egyre nagyobb indulatokat gerjeszt.

Különösen amikor azt látjuk: a gazdasági válságra való hivatkozással meghozott döntések milyen megvonásokkal sújtják a családi kasszákat. Ám ez a válság csöppet sem befolyásolja, hogy vödörrel öntsük ki a közpénzt az ablakon, mondjuk végkielégítésekre (lásd: BKV), netán olyan beruházásokra, intézményekre, amiknek költségeit hallva szívéhez kap ez az egyre fogyatkozó magyarság.

Hogy aztán a „Fogy a magyar" tényközlése mellé mikor születnek meg az első olyan mondatok, amik azt taglalják: mit is teszünk ez ellen? Nagyon tehetséges jós az, aki erre a kérdésre hihető választ kínálhat. Talán ilyen ember még meg sem született. Így aztán bízzunk abban: azok viszont igenis megszülettek, sőt mi több, már ott mozgolódnak a közélet környékén, akik nem csupán elszomorító adatok közlésére képesek, hanem új irányt is szabnak a politikának.

Ugye egyetértenek: csöppet sem gond, ha nem csak a népesedéspolitikának szabják azt a bizonyos új irányt.

Olvasóink írták

 • 4. theseus 2009. július 28. 11:38
  „1. A cikkben vagy egy jelentős tévedés/hazugság - én inkább az utóbbira tippelek, aligha lehet ennyire tájékozatlan az újságíró. Nem párt- és kormányfüggetlen a családtámogatási rendszer: 1995-ben a Bokros-csomag kurtította meg drasztikusan, most pedig a Bajnai (Gyurcsány)-csomag. A Fidesz első intézkedése volt 1998-ban, hogy megszüntette a Bokros-csomag azon elemeit, ami az AB-n átment, de az akkor abortált magzatokon ez már nem segített. Statisztikailag kimutatható, hogy a Bokros-csomagnál gyorsult fel a fogyás, ami a Fidesz-kormány alatt valamelyest mérséklődött.

  2. A jelenlegi gazdasági helyzetben, nyugati árak és nevetséges átlagfizetés, ill. tragikusan alacsony minimálbér mellett (nem beszélve a magas munkanélküliségről), tényleg nehéz több gyermeket nevelni.

  3. Mindezek mellett a gyermekvállalás egyéni döntés. Akinek fontos a gyerek, a kiegyensúlyozott, teljes családi élet (ahogy nekem is), inkább vállal többet szerényebb körülmények között is, akár nagy áldozatok árán is. Van, aki megtehetné, hogy több gyermeket neveljen, de kényelmi szempontok miatt egykézik, vagy családot sem alapít.
  (Néhány bejegyzés eléggé cinikus, sivár lelkekre vall, sajnálom őket, flexivel viszont együttérzek a tragédiája után.)”
 • 3. Celtis 2009. július 28. 10:25
  „Az ízeltlábúak köszönik szépen, már a dínók idejében is jól voltak, és jelenleg is az állatvilág több mint kétharmadát kiteszik (faj- és egyedszámban, sőt össztömegben is). Biológiailag ők alkotják a törzsfejlődés csúcsát.

  Az emberek -- még jó sokáig eltengődnek, valószínűleg egyre rosszabb körülmények között. Legalábbis az egyes emberek biztosan rosszabbul fogják megélni, mint a fogyasztási társadalmat. :)”
 • 2. flexsnake 2009. július 27. 18:59
  „Hál istennek eltűnünk :D Nem baj, kell a hely a többi állatfajnak is. Ez egy rossz projekt volt. Már az ember 1.0 sem működött a dínó 1.0 is szar volt. Most majd a rovarok jönnek :)”
 • 1. Celtis 2009. július 27. 12:53
  „Úgy gondolom, önmagában a népességfogyás nem gond. Sokszáz éven keresztül a mainak töredéke volt a lélekszám, mégis egész jól eléldegéltünk. Az sem titok, hogy ma csak Budapest lakosságának ellátásához gyakorlatilag egy az egész mai Magyarországnál nagyobb földterület szükséges. A lassú fogyást tehát természetes "visszaszabályozásként" is fölfoghatnánk.

  Demográfiai problémát inkább az jelenti, hogy egyrészt nem tudjuk megfelelően kontrolláltan levezényelni a folyamatot (nyugdíjrendszer összeomlása, többgenerációs nagycsalád-modell teljes eltűnése), másrészt a népességfogyás társadalmi eloszlása is több érdekes jellegzetességet mutat.

  Egész Európában óriási gondot okoz, hogy míg az európai fehér lakosság szaporodási rátája (két szülőre jutó gyermekek száma) a stabil populációhoz szükséges 2,4 helyett 0,9 körül mozog, ugyanez a mutató a betelepülő, zömmel muzulmán lakosság körében 8 (!). Ebből ki is számolható jól, hogy 2020-ban Európa lakosságának egyharmada lesz muszlim. Magyarországon némileg más, de nagyon hasonló a helyzet. Úgy tűnik tehát, hogy az Europid nagyrassznak (amelynek tagjai vagyunk) meg vannak számolva napjai.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Realfalva

"Christiano Ronaldóért 94 millió eurót fizetett a Real Madrid, amely eddig 214 milliót költött… Tovább olvasom