Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Halálos tétlenség

"Mifelénk most azon dolgoznak a biztonságos(abb) közlekedés hivatásos őrei, hogy „az övet becsatolni!" parancsot mind több autós teljesítse. Nem véletlenül szólt ki tegnap délelőtt egy buszból egy főrendőr, amikor a kollégáit látta közlekedni, lazán, biztonsági öv nélkül."
Mifelénk most azon dolgoznak a biztonságos(abb) közlekedés hivatásos őrei, hogy „az övet becsatolni!" parancsot mind több autós teljesítse. Nem véletlenül szólt ki tegnap délelőtt egy buszból egy főrendőr, amikor a kollégáit látta közlekedni, lazán, biztonsági öv nélkül. Nemcsak kollegiális féltésből szólt rájuk, hogy övet becsatolni, gyerekek, hanem mert nyilván tudja, hogy aki vizet prédikál, ne igyon bort. Pluszban: benne ült egy olyan buszban, amibe beszereltek egy készüléket, egy biztonságos közlekedést szolgáló újdonságot, egy szegedi találmányt. Éppen mentek kipróbálni.

Elképzelem a feltalálót: izgul, hogy a szakértő vendégsereglettel megrakott buszban szuperál-e majd a találmánya, vagy éppen beadja a kulcsot valami apró hiba miatt?

Mert apró hibák mindig mindenütt előfordulnak, ahol emberek ténykednek. Az ember ismérve, hogy hibázhat. Például apró figyelmetlenségből figyelmen kívül hagyja a vasúti jelzőlámpa pirosát, ráhajt a sínekre és a pillanat tört része alatt halott lesz egy csomó ember, akik egy pillanattal azelőtt még abszolút elevenek voltak. Kirándultak.

Tele voltak élményekkel és várakozásokkal. Örültek, bosszankodtak, szerettek, gyűlöltek, ettek vagy ittak, nevettek, szomorkodtak. Éltek.
A halált okozó „apró" emberi figyelmetlenség – kiküszöbölhetetlen az életünkből. De mindent meg kell próbálni, hogy kiküszöböljük. Erre (is) gondolhattak a szegedi feltalálók, amikor az egyszerű de nagyszerű készüléket kigondolták. Sípoljon (mint a macskakő) a járműben ha jön a vonat, s bírja rá a sofőrt, hogy fékezzen, álljon meg!

Úgy képzelné az ember, a sorompókutyának keresztelt új eszköz után kapkodnak a közlekedési társaságok, a fuvarozó cégek, de még az úrvezetők is! A MÁV, melynek illetékesei nem győznek sajnálkozni a sajnálatosan rendre bekövetkező balesetek után, ugrik és szerelteti a sorompóihoz-lámpáihoz.
De nem.
Miért?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött

"A Mars téri új piac rendszereken, választási ciklusokon és önkormányzatokon átívelő beruházás… Tovább olvasom